Wanted: chauffeurs!

De economie groeit en daarom zijn er veel vrachtwagenchauffeurs nodig. Er is zelfs een fiks tekort aan chauffeurs. De helft van alle bedrijven in de transport- en logistieksector kampt met personeelstekort. Eind 2017 waren er maar liefst 5.000 chauffeursvacatures.

Eén van de oorzaken van het tekort is dat het afgelopen jaar veel chauffeurs met pensioen zijn gegaan. Bijna een derde van de chauffeurs is ouder dan 55 jaar en heeft dit jaar plannen om te stoppen. Aangezien er echt te weinig chauffeurs zijn, worden ook steeds meer eigenrijders – chauffeurs die zelf ondernemer zijn en een eigen truck hebben – ingehuurd. Zo wordt de ardbeidsmarkt voor chauffeurs steeds flexibeler.

Iets voor jou?
Is het vak van vrachtwagenchauffeur iets voor jou? Dan zijn er kansen voor je. Via het Sectorinstituut Transport en Logistiek kunnen dit jaar namelijk 1.500 kandidaten worden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur. Mét subsidie, waardoor je slechts 15 procent van het lesgeld hoeft te betalen. Wat je nodig hebt zijn levenservaring en een mbo denk- en werkniveau. Daarnaast moet je gemotiveerd zijn, flexibel inzetbaar, klantvriendelijk en stressbestendig. Een goede chauffeur is ook nog eenst zelfstandig, communicatief vaardig en lichamelijk fit. Je moet een aanpakker zijn die zich goed kan aanpassen aan verschillende situaties. Ben jij dat?

Evenementen
Wie er over nadenkt om chauffeur te worden kan naar een van de events gaan die georganiseerd worden om nieuwe chauffeurs te vinden. Kom op 8 mei naar Eindhoven, 14 mei naar Hoofdddorp, 24 mei naar Zwolle of 11 juni naar Ridderkerk. Tijdens het event hoor je alles over het vak van vrachtwagenchauffeur. Je krijgt ook een selectiegesprek. Meer weten of voorbereiden? Kijk op de website ikwordvrachtwagenchauffeur.nl. Hier vind je ladingen informatie en leuke filmpjes van mensen die de overstap naar het beroep van vrachtwagenchauffeur al hebben gemaakt. Aanmelden voor een van de events op kan dezelfde website.