Binnen een praktijkomgeving doorontwikkelen in het hbo

Misschien heb je er wel eens over nagedacht om een hbo-opleiding te gaan doen, maar zie je op tegen het (weer) voltijds studeren. Het hbo biedt steeds meer opleidingen waarbij je het leren en werken kan combineren. De Mkb-routes in het hbo zijn dergelijke opleidingen. De naam verklapt het al: het uitgangspunt van deze opleidingen is dat je leerwerkplek bij een mkb-bedrijf is. Demi Peters, derdejaars student volgt op deze manier de hbo-bacheloropleiding Bouwkunde. Drie dagen per week werkt ze bij van Santvoort Bouw, waar ze ook haar opdrachten van de opleiding uitvoert. “Ik ben heel blij dat ik me via de ‘Mkb-route in het hbo’ verder kan ontwikkelen en mijn hbo kan behalen.” 

Mkb-route in het hbo
Het programma ‘Mkb-route in het hbo’, een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat  en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, MKB-Nederland en de Vereniging Hogescholen. Het gaat om werkend leren trajecten in het hbo die te vergelijken zijn met beroepsbegeleidende leerwegtrajecten in het mbo. De werkplek bij een mkb-bedrijf is de basis en belangrijkste leeromgeving, waar het ‘schoolse’ leren omheen wordt vormgegeven. 

Een ding wist Demi zeker aan het eind van mbo Bouwkunde: een voltijds hbo-opleiding is geen optie. “Nóg vier jaar in de schoolbanken? Nee, echt niet. Wel heb ik altijd mijn hbo willen halen, want dan heb je meer kansen in de toekomst. Ik hoorde over het duale traject bij het bedrijf van mijn mbo-eindstage. Mijn stagebedrijf bracht me in contact met Van Santvoort Bouw en in 2021 kon ik beginnen met de ‘Mkb-route’ in het hbo’.

Trots

Op maandag ga ik naar Avans Hogeschool in Tilburg, de dinsdag is voor zelfstudie en van woensdag tot en met vrijdag werk ik in Veldhoven bij Van Santvoort Bouw. Op school volg ik vakken, werk ik soms aan een project en krijg ik toelichting op de opdrachten die ik moet maken op mijn werk. De opleiding is behoorlijk pittig en een duaal traject vraagt een bepaalde zelfstandigheid van je. Het heeft me relatief veel tijd en moeite gekost om de exacte vakken, met name constructie wiskunde, te halen. Ik ben er best trots dat het is gelukt.

Opdrachten kantelen

Van Santvoort Bouw is een ontzettend leuk bedrijf met fijne collega’s. Heidi van Diest is mijn bedrijfsbegeleider en directe aanspreekpunt. Ik kan altijd bij haar terecht. Een keer in de twee weken hebben we een afspraak om dingen door te spreken, zoals de opdrachten van school. Heidi en ik weten altijd wel hoe we ze net iets kunnen kantelen waardoor ze passen bij mijn werk. Vanuit BouwTalent, een stichting die in de duale trajecten samenwerkt met bouwbedrijven en Avans Hogeschool, heb ik een begeleider die me ondersteunt in mijn leerproces. Ik volg er regelmatig workshops, die nuttig en interessant zijn voor mijn ontwikkeling als persoon. Ook is er een coach vanuit school, die kan helpen als ik ergens tegenaan loop. 

“Ontzettend veel geleerd in de praktijk”

Begeleiding op maat
Heidi van Diest, Verkoopmanager bij bouw- en ontwikkelingsbedrijf Van Santvoort Bouw in Veldhoven, begeleidt vier jaar lang Demi Peters. Van Santvoort Bouw is al 25 jaar een erkend leerbedrijf. Van Santvoort Bouw heeft Demi’s vierjarige duale traject ingestoken als een soort traineeship, waarbij ze met alle afdelingen te maken krijgt. “Op elke afdeling krijgt ze een begeleider, naast mij als overkoepelende bedrijfsbegeleider. Ook onze HR-manager coacht haar. In principe hebben Demi en ik tweewekelijks een overlegmoment. Dat kan een uur duren, maar ook twee uur. Daarnaast loopt ze gewoon bij me binnen als er iets is. Het prikkelt me als ik met haar een gesprek heb. Ik realiseer me bijvoorbeeld dat ik veel op de automatische piloot doe als ze vraagt: ‘Waarom doen jullie het eigenlijk zo?’. ‘Daarom’, wil ik dan bijna zeggen. Heel verfrissend. Ze zet me ook vaak aan het denken met de opdrachten van Avans Hogeschool die ze bij ons moet doen. Omgekeerd vind ik het leuk om haar daarover door te vragen, zodat ze er anders naar kijkt. Twee keer per jaar komt haar coach van Avans bij ons, evenals haar begeleider van BouwTalent. Een ‘Mkb-route in het hbo’ had ik zelf ook wel gewild! Meerdere afdelingen verkennen, van alles leren, overal begeleiding krijgen, fouten mogen maken. Je ontwikkelt je zo snel.” 

Het eerste jaar bij Van Santvoort Bouw zat ik op de afdeling Kopersbegeleiding bij Heidi. Je bespreekt onder andere met klanten van een nieuwbouwwoning welke extra opties kunnen worden gerealiseerd tijdens de bouw en begeleidt hen tijdens het gehele bouwproces. Vorig jaar heb ik gewerkt op de afdeling Werkvoorbereiding. Ook was ik betrokken bij de uitvoering in het project Huysackers, een nieuwbouwwijk in Veldhoven. Met het bouwteam heb ik gekeken naar oplossingen voor uitvoeringsproblemen, tekeningen van leveranciers vergeleken met de architecttekeningen en indien nodig aangepast. Daarna kwam ik op de afdeling Calculatie terecht en heb ik onder andere kostenberekeningen gemaakt van woningen. Alle werkzaamheden sluiten steeds goed aan op de leeruitkomsten die ik vanuit school moet aantonen. 

“Wilde altijd wel hbo halen”

Behoorlijke stappen

Nu werk ik bij de afdeling Projectleiding. Ook dit bevalt goed. Je moet informatie verzamelen, inlezen, het plan snappen, overzien wat je als bedrijf te wachten staat. Van alles moet je controleren voordat een project kan beginnen. Voor school heb ik onderzocht, aan de hand van tekeningen van onze architect, of we woningen nog efficiënter konden ontwerpen door standaard maten, andere materialen of andere indelingen te gebruiken.

Het mooie van deze ‘Mkb-route in het hbo’ is dat je erg veel werkervaring op doet en je je hbo haalt door vooral te leren in de praktijk. Ik heb behoorlijke stappen gezet, veel meer dan op het mbo. Een extraatje is dat ik geen bijbaantjes meer hoef te hebben, want ik heb een leuk inkomen. Ik was lang zoekende en ben dat nog steeds wel een beetje. Maar ik heb ervaren dat het werkveld in de bouw veel breder is dan ik me eerst kon voorstellen. Ik weet dat ik mijn plek wel zal vinden. En dat voelt goed.”