Kijkje achter de Plantaardige Schermen

Ontdek Innovatie bij Vivera

Stap binnen in de wereld van Vivera, waar innovatie in de lucht hangt. Meer dan 30 jaar geleden begon het als pionier in plantaardige vleesalternatieven, en die vonk van creativiteit brandt nog steeds. Van smaakvolle veganistische drumsticks tot verrassende zalmvervangers, het laboratorium in Holten is de geheime plek achter deze culinaire ontdekkingstocht.

Marije Heerma en Marijn van den Dikkenberg, twee experts in Research & Development (R&D), nemen je mee in het avontuurlijke proces achter de spannende nieuwe producten van Vivera.

De Sleutel tot Productontwikkeling bij Vivera

“Als Vivera-productontwikkelaar draait alles om het bedenken, creëren en testen van nieuwe plantaardige producten die voldoen aan hoge standaarden en consumentenwensen,” legt Marijn van den Dikkenberg uit. “Samenwerken met teams zoals marketing, sales en productie is van onschatbare waarde om onze producten op de eettafel van mensen te krijgen.”

De magie van dit proces gebeurt in de laboratoriumkeuken, waar nieuwe recepten tot leven komen. Marije voegt eraan toe: “Alles wat ons merk in de supermarkt aanbiedt, komt hier vandaan. Ons team is divers: sommigen hebben ervaring in de vleesindustrie, anderen zijn kenners van kruiden, ook hebben wij verschillende culturele achtergronden en mate van werkervaring en opleidingsniveaus van het MBO, HBO tot WO.”

“We voelen ons soms als jonge Einsteins”

Bronnen van Inspiratie en Innovatie

“We zijn trots op iedere innovatie,” straalt Marijn. “Onlangs hebben we veganistische drumsticks en een zalmfilet geïntroduceerd.” Dit is slechts het topje van de ijsberg van Vivera’s groeiende assortiment, met heerlijke beefstrips, knapperige kipschnitzels en smaakvolle shoarma, die al verschillende prijzen hebben gewonnen. 

Innovatie in Detail: Het Proces

“Elk project start met een kick-off meeting,” vertelt Marije. “We bespreken details zoals textuur, kleur en smaak. Iedereen deelt een passie voor voedsel en heeft een hands-on mentaliteit.” Hierna gaat het creatieve team aan de slag in een unieke ruimte die laboratorium en keuken samenbrengt.

“We proeven, proeven en proeven opnieuw,” lacht Marijn. “We willen dat onze producten dezelfde smaak en textuur hebben als vlees of vis, of soms juist anders. Ook concurrerende producten onderzoeken we, om te leren hoe goed onze producten zijn en waar juist verbeteringen mogelijk zijn.”

Het ‘Eureka’-Moment en Toekomstige Uitdagingen

“We voelen ons soms als jonge Einsteins,” lacht Marije. “Die ‘eureka’-momenten zijn fantastisch.” Marijn voegt eraan toe: “Natuurlijk bedoelen we dat niet letterlijk, maar het is gaaf om te ontdekken hoe je een specifieke smaak of textuur kunt creëren. Als het dan klopt, geeft dat veel energie.”

Vivera’s producten passen naadloos in dagelijkse eetgewoonten. “Mensen zijn gewoontedieren,” merkt Marijn op. “Veel van onze producten passen perfect in een klassiek AGV’tje.”

Vivera verwelkomt passie en interesse voor voeding in een carrière, met mogelijkheden voor stages en afstuderen op elk studieniveau. “Als je praktisch bent ingesteld, onze missie omarmt en écht wilt leren, ben je van harte welkom,” besluit Marije met een glimlach.