Vermijd clichés in je sollicitatiebrief

Een cliché is een uitdrukking of woordcombinatie die zo vaak gebruikt is dat het afgezaagd of betekenisloos klinkt. Je gebruikt clichés nog wel eens als je te hard je best doet op je sollicitatiebrief en te formeel probeert te schrijven. Je sollicitatiebrief wordt daardoor krampachtig. Andersom kan ook: als je erg jezelf probeert te zijn in een brief gebruik je spreektaal en wordt je brief net een tikje te gezellig.

Het is voor mij een grote uitdaging om me binnen deze functie te bewijzen.

Vooral het woord uitdaging zegt weinig. Je kunt beter indruk maken doordat je goed uitlegt waarom die baan je zo tof lijkt en waarom juist jij er goed bij past. Wees daarbij zo concreet mogelijk: onderbouw met feiten waarom ze jou moeten hebben. Solliciteer je op een administratieve baan en ben je al jaren met veel plezier de secretaris van je volleybalvereniging? Zet het er in!

De vacature sluit perfect aan op mijn ervaring.

Degene die je aanneemt bepaalt of de functie je op het lijf geschreven is, niet jij zelf. Daarbij is perfect wel héél erg goed. Sterker nog, het is overdreven. Gebruik daarom normale woorden, zoals: de functie sluit goed aan bij mijn ervaring. Schrijf je brief in eerlijke en bescheiden zinnen.

Bij deze solliciteer ik naar de functie van systeembeheerder, waarvoor u adverteerde in de Volkskrant d.d. 12 februari 2018.

Dit is een formele en ouderwetse zin. Vermijd dit soort woorden en gebruik ze al helemaal niet als opening van je brief. Het is 2018, kies voor net, maar vlot taalgebruik. In je brief en cv ontwijk je ook woorden als derhalve, dienovereenkomstig en echter. Alternatieven zijn woorden als daarom, dezelfde of maar.

In een gesprek zou ik u er graag van willen overtuigen dat logistiek plannen echt mijn ding is.

Als iets echt je ding is, dan zeg je dat tegen je vrienden en familie, maar de uitdrukking gebruik je niet in een sollcitatiebrief. Het is spreektaal, en dat is ook weer niet passend in een sollicitatie. Zorg ervoor dat je brief niet te formeel, maar ook niet te informeel is.

Deze baan lijkt me echt superleuk.

Leuk is een modewoord. Gebruik het woord niet in je sollicitatiebrief, het is te informeel en nikszeggend. Vertel liever waarom je enthousiast wordt van een vacature: omdat je graag in teamverband werkt, of omdat je van werken in de buitenlucht houdt.