Richard Branson: ‘Niemand heeft straks nog een 9 tot 5 baan’

Straks werkt niemand meer van negen tot vijf, meent de Engelse zakenman en miljardair Richard Branson. In zijn blog schrijft hij hoe we in de komende jaren allemaal flexibel gaan werken en meer vrije tijd krijgen.

“Het idee om vijf dagen per week te werken, twee dagen weekend te hebben en een paar weken per jaar vakantie te houden is ingebakken in de samenleving. Maar dat zal in de toekomst anders zijn,” schrijft Branson in zijn blog. Zelf werkt hij als het hem uitkomt. Voor hem lopen vrije tijd en werk in elkaar over. Hij denkt dat dit in de toekomst voor steeds meer mensen zal gelden, wat voor iedereen voordelen gaat opleveren.

Positief voor iedereen
Er komen minder banen door de ontwikkelingen binnen de technologie, meent Branson. Nieuwe ontwikkelingen zullen de industrie vooruit helpen, maar ze zullen ook onze afhankelijkheid van de inzet van mensen verminderen. Ideeën zoals auto’s zonder bestuurder en meer geavanceerde drones worden realiteit, en machines worden in de toekomst gebruikt voor meer en meer banen. Zelfs pilootloze vliegtuigen komen er aan.

Op het eerste gezicht klinkt dit als slecht nieuws voor de werkgelegenheid, maar Branson ziet dat anders. “De vooruitgang van de technologie kan positief zijn voor iedereen. Het kan leiden tot veel slimmere werkmethoden.”

Geen vertrouwen
Krijgen we weekenden van drie of vier dagen? “Zeker.” Gaan we banen delen? “Ik denk het. Mensen moeten hetzelfde of zelfs meer worden betaald voor efficiënter en korter werken, zodat ze meer vrije tijd kunnen veroorloven. Dat gaat moeilijk worden, maar het is mogelijk. Als het lukt heeft iedereen straks meer tijd voor zijn familie en geliefde, meer tijd voor zijn passies, meer tijd buiten een kantoor en meer tijd om gezond en fit te worden”, aldus Branson. Hij ziet de toekomst rooskleurig in. Branson omarmt flexibel werken. Hij gelooft dat wanneer je mensen meer ruimte geeft en ze zelf laat bepalen hoe, wanneer en waar ze werken, ze alleen maar beter gaan functioneren. Als je mensen vertrouwt en hen behandelt als volwassenen, zullen ze je terugbetalen door effectief en efficiënt te werken.

Wie is Richard Branson?
Richard Branson (1950) is een Brits zakenman. Hij is de oprichter van de Virgin Group. Branson heeft, mede door zijn onconventionele optredens en hippie-achtige uiterlijk, de reputatie van enfant terrible in het zakenleven. Velen zien hem daardoor juist als een held.