Rondom duurzaamheid Wat kan jij zelf doen? 

Een heleboel jongeren maken zich terecht grote zorgen om de opwarming van de aarde en het uitsterven van verschillende diersoorten. Ook de manier waarop mensen met elkaar omgaan wil de nieuwe generatie anders, eerlijker vooral. We bevinden ons overduidelijk in een belangrijke tijd. Een tijd waarin het begrip duurzaamheid nog meer handen en voeten gaat krijgen. En dat is maar goed ook. 

Niets is zo frustrerend als het gevoel van machteloosheid. Zelf meehelpen en zorgen dat er eindelijk echt eens iets veranderd aan de manier waarop we met de wereld en elkaar omgaan, dat kan op een heleboel verschillende manieren. Gelukkig hoeven we niet alles alleen te doen en tof dat er steeds meer waardevolle initiatieven worden genomen. Waar kan jij je handen uit de mouwen steken? Een paar van de vele mogelijkheden om iets te doen: 

Milieudefensie Jong 

Een vereniging die zich inzet voor een groene, eerlijke en inclusieve wereld is Milieudefensie Jong: het jongerenteam van Milieudefensie. De vereniging werkt met passie en humor aan klimaatrechtvaardigheid. Als je tussen de 16 en 28 jaar bent en zin hebt de wereld te veranderen, kan je meedoen. Milieudefensie Jong begon in 1991 als Jongeren Milieu Actief, toen nog een zelfstandige vereniging. In 2003 werd JMA officieel de jongerenorganisatie van Milieudefensie. September 2022 hield JMA op te bestaan en nam Milieudefensie Jong het stokje over. 

Website: milieudefensiejong.nl 

NJR Werkgroep Jong & Duurzaam 

NJR is de koepel van 35 landelijke jongerenorganisaties en daarmee het grootste jongerennetwerk in Nederland. Doel is werken aan een wereld waarin alle jongeren zich thuis voelen, het beste uit zichzelf kunnen halen en positieve impact hebben op elkaar en op hun omgeving. Een onderdeel van NJR is de werkgroep Jong & Duurzaam. De werkgroep is er om het gesprek over duurzaamheid op gang te houden en andere jongeren bewust te maken. Ze geven gastlessen op basis, middelbaar en hoger onderwijs. Het is zeker mogelijk om lid te worden. 

Website: www.jongenduurzaam.nl 

Jonge Klimaatbeweging 

Het klimaat gaat iedereen aan. Daarom is er ook: De Jonge Klimaatbeweging. Deze stichting heet iedere jongere welkom, ongeacht leeftijd, gender, etniciteit, religie, opleidingsniveau, politieke voorkeur en klimaatervaring. De organisatie vertegenwoordigt de stem van jongeren in het klimaatdebat en probeert het klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden. Word vrijwilliger of neem vanuit huis mee aan het Jonge Klimaatpanel. 

Website: jongeklimaatbeweging.nl 

Wedstrijden en evenementen: 

Smart circulair bouw- ontwerp challenge Jaarlijks is er een Bouw OntwerpChallenge die wordt georganiseerd door de stichting SMARTCirculair. Er doen altijd meer dan 15 ROC’s mee. Het Landstede studententeam 3e jaars bouwkunde sleepte opnieuw de SMARTCirculair hoofdprijs 2023 in de wacht. De studenten kwamen met een groen, circulair en energieneutraal ontwerp om een voormalige school te herstemmen naar woningen, maatschappelijke functies en onderwijs. 

De 2e prijs ging naar het Friesland College met het advies een multicultureel centrum te bouwen als ‘kloppend hart van Feanwâlden’. De jury was al onder de indruk van de in het plan beschreven biobased bouwmaterialen als Lisdodde, Vlas, Hennep, Panelen van Koffiedik, Bamboe, Olifantsgras en zeewiertegels. En dan had dit team de energieoplossing van het jaar: de Smart Energy Wall. Een methode voor energieopslag met zoveel potentieel dat het de moeite waard is om te onderzoeken door de experts in het land. 

Noorderpoort in samenwerking met Alfa College Hoogeveen ging met de 3e prijs huiswaarts. Zij hielden zich gezamenlijk bezig met het opwaarderen van kantoorpanden van label G naar label A. 

Volgende keer meedoen met een team, aftermovie zien? 

Website: Smartcirculair.com 

10 – 1- ’23 Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs 

De Dag van de Duurzaamheid is sinds 2008 een begrip in het onderwijs: veel basisscholen, middelbare scholen én Mbo-scholen doen al jaarlijks mee. Wil je ook dat jouw school dit schooljaar meedoet? Geef het door aan je mentor! Mogelijk is het een gastdocent van SDG uit te nodigen en zo kennis maken met de 17 werelddoelen en horen wat kinderen, jongeren en studenten belangrijk vinden. Je school kan ook zelf iets organiseren en je docent kan dan eventueel gebruik maken van bestaand lesmateriaal. 

Ben je (of ken je) dé duurzame kracht die zich inzet voor duurzaam onderwijs op jouw school? Deel jouw verhaal, meld je aan voor de Duurzame Docentverkiezing en inspireer anderen. 

Website: dagvandeduurzaamheidonderwijs.nl 

Verspillingsvrije Week van 11 t/m 17 september

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Om daar aandacht voor te vragen, is er de Verspillingsvrije Week. Zo kan je thuis ook iets doen. Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, scheelt dat ruim 33 miljoen kg CO2-uitstoot. Dat is gelijk aan bijna 500 duizend ritjes tussen Groningen en Maastricht.

Wie krijgt dit jaar de titel ‘Duurzaamste MBO van Nederland’? 

Half oktober wordt de ranking bekend gemaakt van de duurzaamste mbo school van 2023. We zijn benieuwd wie er dit jaar wint. In 2022 won het Koning Willem I College en werd daarmee, voor de derde keer, uitgeroepen tot het duurzaamste mbo van Nederland. De school scoorde, net als voorgaande jaren, hoog op onderwijs en behaalde in totaal 259 van de 300 punten. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse symposium ‘Duurzaam Denken & Doen’ over duurzaamheid in het mbo. De SustainaBul MBO is een initiatief van de coöperatie Leren voor Morgen. Deelnemende scholen worden beoordeeld op de mate van duurzaamheid binnen de school op het terrein van onderwijs, de praktijk, de bedrijfsvoering en de integrale benadering daarvan.