Vietnam calling: Internationaal talent

Dirk Sliepenbeek (22) is ingenieur en heeft Civiele techniek gestudeerd aan de Avans Hogeschool in Den BoschVoor zijn afstuderen is hij bezig geweest met het automatiseren van ontwerpprocessen, met een focus op digitale 3D informatie modellen (of Bouw Informatie Modellen, BIM). Hiermee werd hij één van de drie genomineerde voor de bouw en infra Award. Sinds maart werkt hij bij Royal HaskoningDHV op de afdeling MaritimeHij werkt afwisselend in Rotterdam en Ho Chi Minh City in Vietnam. Vanuit Vietnam vertelt hij ons over zijn afstudeerwerk, zijn talenten en het werken in twee landen. 

Dirk Sliepenbeek

Dirk Sliepenbeek

Studiekeuze

Toen het tijd was om een studie te kiezen, was hij zich aan het oriënteren op het gebied van Bouwkunde en ging naar open dagen van opleidingen. “Ik kreeg bij architectuur een beetje het idee dat ik een kunstenaar moest worden. Terwijl ik bij architectuur aan het kijken was, sprak ik een docent van de opleiding Civiele Techniek die wilde weten of ik het leuk zou vinden om te kijken hoe een raam in een muur zou passen, of dat ik liever zou uitvogelen hoe ik een enorme brug kon bouwen. Daarna was de keus snel gemaakt.”

Afstuderen

Volgens Dirk is één van zijn talenten de motivatie om zich ergens in vast te bijten. “Tijdens je studie werk je vaak samen met mensen en moet je soms wachten op elkaar. Ik ben juist zeer gedreven en wilde dan ook het liefst mijn thesis alleen doen, aangezien ik precies wist in welke richting ik wilde afstuderen. Ik kreeg toestemming hiervoor en in plaats van de vijf maanden die je bezig mag zijn, was ik in drie maanden klaar, met maar liefst een 9,2 als eindcijfer. Ik heb mijn afstudeeronderzoek gedaan bij ingenieursbureau Verhoeven & Leenders in Volkel en me beziggehouden met het automatiseren van het ontwerpproces van ondergrondse opslagruimtes voor water. Deze moesten op verschillende plekken met verschillende afmetingen meerdere keren gebouwd worden, wat het interessant voor automatisering maakt.”

Royal HaskoningDHV

Na zijn afstuderen kon hij gaan werken bij een oude stageplek, internationaal ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. “Toen de directeur vroeg waar ik mezelf in de toekomst zag, was dat voor mij al wel duidelijk. Binnen vijf tot tien jaar wil ik graag leiding geven aan een internationaal team wat zich bezighoudt met automatisering en digitale innovatie.” Nu werkt hij bij een team dat werkt aan het automatiseren van ontwerpprocessen in de maritieme bouw. Dirks werk zorgt dat elementen van de te ontwerpen constructies en gebouwen die vaker gebruikt worden steeds automatisch getekend en aangepast kunnen worden. “Het leuke van ingenieur zijn, is dat je de kans hebt om lastige vraagstukken op te lossen, maar als je dan de oplossing hebt, is het fijn als je het niet elke keer opnieuw hoeft uit te gaan werken. Door te automatiseren zorg je dat het altijd klopt, dit omdat mensen er van nature minder goed in zijn elke keer, tot in het kleinste detail, iets exact hetzelfde te doen, computers kunnen dit juist wel.”

Werken in twee landen

Omdat hij niet meteen in aanmerking kwam voor een werkvergunning, werkt hij nu deels in Nederland en deels in Vietnam. Op de vraag hoe dit bevalt, is hij heel duidelijk. “Geweldig! Soms is het wel lastig, want je hebt op twee plekken een leven, in Nederland heb ik natuurlijk al een sociaal leven, omdat ik daar altijd gewoond heb. Maar in Vietnam ben ik een nieuw leven aan het ontdekken, nieuwe plekken en nieuwe mensen. Het eten hier is ook echt fantastisch! Er werken hier veel expats dus ik ontmoet mensen uit de hele wereld. Dit maakt mijn eigen wereld ook veel groter.”

Internationaal talent

“Ik ben enthousiast, ik ben positief, ik zie vaak de mogelijkheden en denk in oplossingen en niet in problemen en ik kan een idee snel omzetten in een plan. Ik merk wel dat er verschillen zijn tussen het werken in Nederland en Vietnam. Ik ben als echte Hollander een stuk directer in mijn communicatie dan ze hier gewend zijn, wat goed kan uitpakken, maar ook een culturele blokkade kan zijn. In Nederland wordt directe feedback vaak gewaardeerd, in Vietnam zijn collega’s toch vaak een stuk terughoudender.”

Digitalisering is de toekomst

Dirk heeft duidelijk een toekomstbeeld bij digitalisering. “Het is cruciaal dat bedrijven digitalisering oppakken, de mogelijkheden zijn er, de tools zijn er en deze worden steeds gebruiksvriendelijker. Als je een slim algoritme maakt en dit goed test en het vervolgens kunt toepassen, maak je het een stuk leuker in je werk. Efficiëntie is het belangrijkst, want digitalisering kan gebruikt worden om geestdodend werk te vergemakkelijken, er is alleen vaak een gebrek aan tools om dit te doen. Als je weet hoe je een simpele tool moet maken, dan kun je die toepassen en repetitief werk oplossen. En door te werken in een team, komen de ideeën soms uit onverwachte hoek en dat maakt het erg leuk. Je kunt hierdoor voor verschillende mensen iets betekenen.”

Tips voor studenten

“Ga naar congressen, ga zelf op onderzoek uit, waar zou je willen werken, bij welk soort bedrijf zie je een toekomst voor jezelf. Tijdens je studie leer je een hoop interessante dingen, maar als je naast je studie ook jezelf dingen aanleert, zoals ik zelf leerde programmeren, dan kun je jezelf ook onderscheiden op de arbeidsmarkt. Kijk waar je talenten liggen en bouw daar op voort.”

Meer weten over het werk van Dirk

Speciaal voor De WerkWijzer heeft Dirk dit filmpje gemaakt.