‘Laat geld en roem niet je leidraad zijn’

Op de lijn met Marcel Hensema: van straatmuzikant tot steracteur 

De verbinding is niet optimaal, want Marcel Hensema zit in een trein die dwars door de Duitse bossen zoeft. Gelukkig is zijn enthousiasme duidelijk hoorbaar. ‘Hé! Ik ben onderweg naar de filmset in Berlijn, ‘zegt hij vrolijk. ‘Maar vertel, wat wil je van me weten?’

Marcel heeft een rijke geschiedenis in de Nederlandse film- en theaterwereld. ‘Winschoten was een rustige plek om op te groeien. Het gaf me de ruimte om mezelf te ontdekken,’ herinnert hij zich. Al jong wist Marcel dat hij voor de schijnwerpers geboren was. ‘Vrienden gingen vakken vullen bij de supermarkt of kranten lopen. Ik ontdekte dat liedjes spelen op straat voor mij een beter bijbaantje was. En geloof me, dat bracht meer op dan je denkt. Vooral ook qua aandacht van de meiden, ‘lacht hij. 

Volg vooral je hart 

Marcel’s liefde voor acteren begon al vroeg. Hij volgde lessen bij de vooropleiding Theater in Groningen en speelde gitaar op straat. ‘Acteren, dat was mijn echte passie. Daarom besloot ik naar de toneelschool in Antwerpen te gaan en later naar Maastricht. Ik heb er geen seconde spijt van gehad en raad iedereen aan vooral je hart te volgen. Laat geld of roem niet je leidraad zijn, maar luister naar je diepste gevoel.’

‘Misschien ken je me van ‘Simon’ of ‘Hollands Hoop’,’ zegt Marcel. ‘Maar wat veel mensen niet weten, is dat ik ooit dacht de snackbar van mijn ouders over te nemen. Ik was daarom ook naar de lagere detailhandel school gegaan. Dat ik helemaal geen havo-diploma had, vertelde ik er niet bij toen ik auditie ging doen. Gelukkig mocht ik blijven en dat laat maar weer zien, dat je je nooit moet laten tegenhouden als je iets in je hoofd hebt. Ga voor wat er echt bij je past en laat je door niemand in een andere richting duwen.’

‘Laat je niet tegenhouden. Volg je droom altijd.’

– Marcel Hensema

Magie ontstaat in de improvisatie 

Marcel legt uit dat acteren niet alleen gaat over jezelf laten zien. Het is veel meer dan je tekst leren en jezelf erin gooien. ‘Het gaat bij acteren vooral om luisteren, kijken en dan pas reageren. Geef de ander de ruimte, dan kan er pas iets ontstaan. Eigenlijk net zoals in het echte leven. Zelf ben ik op mijn sterkst als ik iets in een moment kan laten ontstaan, denk ik. In de improvisatie ontstaat de magie.’ 

Toch is het doen van huiswerk altijd belangrijk, ook voor een acteur. Het gaat dan vooral om het je verdiepen in een personage. Weten wie je bent. Marcel: ‘Als ik begrijp hoe iemand in elkaar zit en wat zijn leefomstandigheden zijn, dan snap ik ook hoe hij handelt. Achter elk gedrag zit een reden. Ook zogenaamd slecht gedrag wordt op die manier begrijpelijk en zo wordt het zelfs makkelijk een schurk te spelen.’

Jezelf leren kennen 

Waarom zou je na de middelbare school meteen een keuze maken waar je de rest van je leven aan vastzit? Dat is nergens voor nodig. Reis, werk, leer jezelf kennen, is het advies van Marcel. ‘Kom even los van die schoolbanken. Proef aan het leven. Ga achter een bar staan, ga ergens schoonmaken of wat dan ook. Je wordt er niet slechter van. Maar je leert jezelf kennen en steekt er een heleboel van op. Zelf heb ik tijdens de twee jaar dat ik entertainer was in hotels in het buitenland prima Duits en Spaans geleerd. Dat komt me hartstikke goed van pas als acteur nu. Weggegooide tijd bestaat niet.’

Jongeren van nu zijn beter in het bewaren van de balans tussen werk en privé dan de vorige generaties, vindt Marcel. Hij legt uit: ‘Mensen van mijn generatie denken vaak dat succesvol zijn betekent zo druk mogelijk bezig zijn met van alles en nog wat. Jongeren zijn daarin veel slimmer. Het draait in het leven namelijk niet om zoveel en zo hard mogelijk werken, geld verdienen en roem. Dat kunnen we van onze jongeren leren. Wees vooral trouw aan jezelf.’ 

‘Als je werk doet waarbij je je talenten mag inzetten, wordt de wereld vanzelf een beetje mooier.’

– Marcel Hensema

Over het thema innovatie zegt Marcel: ‘Mensen zijn nooit uitgeleerd en het is tof om je te blijven ontwikkelen. Zelf heb ik tijdens de coronatijd mezelf ook opnieuw uitgevonden. Omdat ik niet kon spelen, ben ik biologisch afbreekbare kerst-eierballen gaan maken. Je kon ze na de kerst in de grond stoppen. Hoe cool is dat? De kerstballen werden gemaakt van natuurlijke materialen en met de hand gemaakt door de mensen van BWRI in Sappemeer.’

Het idee voor de kerstballen ontstond toen een voorstelling in MartiniPlaza werd geannuleerd vanwege de lockdown. ‘Ik had een vrachtwagen vol kerstballen in de vorm van de Groningse eierbal. Mijn vrouw stelde voor ze te verkopen, en binnen 24 uur was alles weg!’

Samen de wereld mooier maken 

Terwijl de trein van Marcel verder rijdt, reflecteert de acteur op zijn beroepskeuze en op de toekomst.  ‘Ik ben echt blij dat ik voor dit beroep heb gekozen. Acteren, spelen als een kind, dat maakt mij gelukkig. Blijf altijd bij jezelf en kies een beroep waar jij blij van wordt. Op die manier maak je de wereld vanzelf een beetje mooier. Als iedereen dat doet, dan komen we met elkaar een heel eind.’