De visie van 3 BIM-studenten op de toekomst van de bouw

BIM, het building information model, heeft de toekomst. Drie studenten van het winnende team van de BIM-battle in 2018, leggen aan WerkWijzer uit hoe zij de toekomst van de bouw zien.

BIM is geen hype, maar dé tool waarmee we nog heel lang gaan werken, aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. Dus zet de bouwsector groots in op BIM. De ‘BIM battle’ en de ‘BIM onderwijsdag’ zijn een initiatief van Bouwend Nederland en BIMregister. Eind augustus 2018 deden negen studententeams met in totaal 36 studenten van verschillende HBO-ers en universiteiten mee aan de tweede editie van de BIM-battle, waarbij ze een uitdagende opdracht kregen. Rijnhaven Oost, een oud industriegebied gelegen aan het water van industrieterrein Rijnhaven in Alphen aan den Rijn, heeft dringend een opfrisbeurt nodig. De teams gingen tweeëneenhalve dag de strijd aan met elkaar en bogen zich over de vraag hoe waarde toegevoegd kan worden aan dit verouderde industriegebied. In oktober hoorden de studententeams wie de winnaars waren geworden van de Battle. Voor vier studenten van de minor BIM aan de Hogeschool Saxion was de bekendmaking van de uitslag van de BIM Studenten Battle zonder twijfel hét hoogtepunt van de dag. Met hun ontwerp voor de herinrichting van Rijnhaven-Oost gebaseerd op zeecontainers, circulariteit en flexibiliteit wonnen zij een 5-daagse reis naar Dubai.

In Dubai!

Zeecontainers
WerkWijzer sprak Tobias Noppers, Arian Wassink en Robert Bruggeman, drie van de vier studenten van het winnende team over hun ontwerp en over hun visie op de toekomst van de bouw. Tobias legt uit. “Wij wilden modulair en circulair bouwen. Schepen zijn ook modulair, passanten niet. Zo hebben wij woningen gecreëerd van zeecontainers. Iedere passant zou zijn zeecontainer per schip kunnen vervoeren en op een locatie kunnen plaatsen.” Arian werkte tijdens de Battles de installaties uit. “Het gebouw dat we ontworpen hebben, heeft meerdere functies: retail, restaurant, kantoren en daarboven zeecontainers om in te wonen. Voor het restaurant en het retaildeel werkte ik onder meer de airco en de luchtbehandelingssystemen uit.” Robert Bruggemans ontwierp de zeecontainers die in het model werden gebouwd. “Ik heb uitgewerkt hoe je van twee zeecontainers een woning kunt maken, hoe de koppeling tussen de containers er uit moet zien en hoe de afvoer er in moet zodat je er in kunt koken en douchen. Na twee dagen hadden we onze modellen klaar, voegden dat samen en konden zo ons complete BIM-model presenteren.”

De toekomst in de bouw volgens…

Tobias Noppers (24), bouwkunde Saxion Hogeschool Enschede

“De bouw wordt meer computergerelateerd, al het papieren werk gaat er uit. Ik denk dat er steeds meer programmeurs in de bouw komen, om virtuele modellen te maken, om fouten te minimaliseren en tijd goed te benutten. Ook wordt er in de toekomst meer gekeken naar duurzaam en circulair bouwen. De jongere generatie moet die ontwikkeling opzetten, we moeten daarbij de kennis van de oudere generatie gebruiken. De ontwikkelingen gaan hard, daarom moet het wel komen van de jeugd. De bouw moet duurzamer en groener worden. Wie nu een opleiding doet: zoek een opleiding waarbij je de combinatie maakt tussen bouwkunde én iets anders. Zorg dat je goed bent in meerdere dingen, met één vak kom je er niet meer. De recruiters staan voor je in de rij, kies je voor geld of plezier? Ik kies voor het plezier, dan komt het geld vanzelf.” Tobias wordt trainee bij een aannemer, waarbij hij mee gaat draaien in vier verschillende functies en uiteindelijk een specialisatie kiest.

Arian Wassink (22), Werktuigbouwkunde en installatietechniek, Hogeschool Arnhem-Nijmegen

“We leven in het informatietijdperk, ik denk dat de digital-twin steeds meer gaat spelen in de bouw. Dit wil zeggen dat je in de werkelijkheid een gebouw hebt dat één op één gelijk is met een digitale versie ervan. Op de pc hou je bij hoeveel mensen er in het gebouw zijn, wat die mensen doen, hoeveel stroom er gebruikt wordt, wie die mensen zijn, et cetera. De kosten van de bouw van een gebouw zijn hoog, maar tijdens de levensduur van 30 tot 40 jaar, kun je geld besparen door data te bewaren over bijvoorbeeld energiestromen. Deze informatie kun je gebruiken voor het verbeteren van het bestaande gebouw, maar ook voor het verbeteren van een toekomstig ontwerp. Naast het bouwproces gaat dus de levensduur van een gebouw centraal staan. Dit vereist datamanagers en contentmanagers om de informatie te beheren. Vijftig procent van mijn werk is sociaal contact, om bestaande denkwijzen te veranderen moet er een cultuurverandering plaatvinden. Om de nieuwe digitale tools te gebruiken moet je wel je collega’s mee krijgen. Ik probeer anderen te overtuigen van BIM en hen mee te krijgen in het nieuwe, slimme, denken. Het gaat om hergebruik van informatie, proberen de cultuur aan te passen, nieuwe tools bedenken en inzetten op de vraag je alles ineens slim kunt doen zonder fouten te maken.” Arian studeert af en werkt fulltime, hij verzorgt projecten. Daarnaast doet hij BIM-beheer: hergebruik van informatie, waarop hij het werkproces probeert aan te passen.

Robert Bruggeman (26), bouwkunde Saxion Hogeschool Enschede

“BIM-betekent voor mij samenwerken en communiceren. Als ik internationaal kijk, dan denk ik dat wij Nederlanders de coördinatie blijven doen en dat de uitvoering van de bouw steeds meer in andere landen gaat plaatsvinden. Daarnaast worden MBO-ers belangrijker dan HBO-ers, omdat er straks veel mensen nodig zijn die met hun handen kunnen werken. Robotisering gaat wel plaatsvinden, maar alleen op plekken waar het de mens makkelijker maakt, zoals bij het tillen van zware objecten. Machines worden weer gestuurd vanuit een BIM-model. Dankzij technieken als 3D-printen kunnen we straks dag en nacht bouwen. 3D-printen gaat steeds beter, de kans op fouten wordt steeds kleiner. Het is de onze taak als BIM-specialist om de informatie bij de mensen in de praktijk te brengen.” Robert is bijna klaar met zijn opleiding HBO-bouwkunde op het Saxion in Enschede. De recruiters staan voor hem in de rij.

Meer weten over jouw toekomstmogelijkheden in de bouw? www.jegaathetmaken.nl

Meer weten of inschrijven voor de BIM studenten battle en BIM-onderwijsdag? www.bimonderwijsdag.nl