Het Leerwerkloket: wat is het nou precies? 

Je hebt vast wel eens gehoord van het begrip ‘Leerwerkloket’. Maar weet je ook wat zo’n loket precies doet en met welke vragen je er terecht kan? We leggen het graag voor je uit. 

Nederland heeft in totaal 35 arbeidsmarktregio’s. In elke arbeidsmarktregio werken ROC, gemeenten en UWV samen om werkgevers en werkzoekenden te helpen. Dat doen ze dus in die leerwerkloketten. 

Dat is niet altijd zo geweest, natuurlijk. Het Leerwerkloket is in 2005 ontstaan vanuit het Programma Leren en Werken van ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In opdracht van ministerie SZW faciliteert UWV de Leerwerkloketten met een Landelijk Team Leerwerkloketten. De Leerwerkloketten zijn opgericht om duidelijke informatie te geven over leer- en ontwikkelvragen. In elke arbeidsmarktregio speelt een leerwerkloket een verbindende rol. 

Het Leerwerkloket helpt je te ontdekken wat je kan en het werk te kiezen dat bij je past

Leven Lang Ontwikkelen 

Sinds 2018 is er nog een belangrijke taak voor de Leerwerkloketten bijgekomen. Dat is namelijk het bevorderen van de samenwerking van alle partijen in de regio op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Dat is een plan van aanpak van de overheid om in heel Nederland een doorbraak realiseren om te blijven leren. Dat is bedacht om de arbeidsbevolking toe te rusten voor de sterk veranderende arbeidsmarkt. 

Verandert de arbeidsmarkt dan? Nogal en dat proces is al een tijdje gaande. Door robotisering, digitalisering en de energietransitie verdwijnen er banen en ontstaan er juist andere banen. Er is een grote krapte op de arbeidsmarkt en nog steeds een tekort aan medewerkers in de zorg, het onderwijs, de logistiek en de bouw. 

35 Leerwerkloketten 

Om even terug te komen op het Leerwerkloket. Daarvan zitten er dus 35 verspreid over het hele land. De Leerwerkloketten Fryslân, Rijnmond en Twente zijn inmiddels Leerwerkloketten Plus geworden en dat houdt in dat zijn hun dienstverleningsaanbod hebben verbreed. 

Heb je geen baan, studeer je nog, denk je aan omscholing of bijscholing? Ben je bezig je talenten te ontdekken of kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Het Leerwerkloket helpt je te ontdekken wat je kan en het werk te kiezen dat bij je past. Ook ben je er welkom om je te oriënteren op opleidingen en te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om leren en werken te combineren. 

Op leerwerkloket.nl kan je meteen aan de slag. Je vindt er links naar persoonlijkheidstesten en naar testen die je te helpen ontdekken wat je drijfveren zijn. Wat je kan doen als je wil weten wat kansrijke beroepen zijn of als je een overzicht wilt hebben van financiële regelingen die er zijn voor het volgen van scholing, ben je hier aan het juiste adres. Hoe vind je een leerbaan? Welke mogelijkheden zijn er voor zij-instroom of heb je vragen over succesvol solliciteren? Het Leerwerkloket helpt je graag verder. Op de website staan ook leuke succesverhalen van mensen die hebben aangeklopt bij het Leerwerkloket en je krijgt er ook informatie over het Leerwerkloket bij jou in de buurt. Kijk snel: www.leerwerkloketten.nl 

Voor Ariane was het advies van het Leerwerkloket zowel een eyeopener als een geruststelling

‘Ik had meteen zoiets van: ‘Yes, dit wil ik en dit ga ik doen.’

Ariane Mulder werkte al 30 jaar in de zorgsector totdat zij afgelopen februari plots geen werk meer had. Met hulp van het Leerwerkloket begon ze op 1 september 2020 aan een zij-instroomtraject tot apothekersassistent.

“Mijn voorlaatste baan was op de klantenservice van een bedrijf dat apneu- en zuurstofapparatuur aan huis levert. Ik werkte daar 8,5 jaar toen ik hoorde dat het bedrijf zou verhuizen. Van Eindhoven naar Lelystad. Dat was qua reistijd niet te doen waardoor ik op zoek moest naar een andere baan.” zegt Ariane.

Voorlichtingsmiddag Leerwerkloket 

Die nieuwe baan in de zorgsector was snel gevonden en op 1 januari 2020 begon Ariane bij haar nieuwe werkgever. Ze had het daar naar haar zin en had dan ook niet verwacht dat haar werkgever haar op de laatste dag van haar proeftijd vertelde dat hij geen match voelde. Maar dat gebeurde wel. En zo belandde Ariane op 1 februari 2020 voor het eerst in haar leven in de WW: “Ik ben niet het type dat bij de pakken neer gaat zitten. Mijn man zei nog: ‘Doe nu maar even helemaal niets.’ Dat heb ik precies één weekend volgehouden. De maandag erna ben ik gaan solliciteren en rondkijken. Zo kwam ik via een voorlichtingsmiddag van het UWV bij het Leerwerkloket terecht.” 

Traject voor zij-instromers BBL

Ariane maakt een afspraak met Leerwerkloket Zuid-Oost Brabant en kwam zo in contact met adviseur Annemarie Venhuizen: “Ariane wilde zich eigenlijk laten omscholen naar het onderwijs. Op basis van ons gesprek, haar skills en haar kansen op de arbeidsmarkt, kwam ik er achter dat Ariane beter in de zorgsector zou kunnen blijven. Haar passie voor werken in de zorg is zo groot. Ik vertelde Ariane over een traject voor zij-instromers BBL als apothekersassistent en dat bleek een schot in de roos.” 

Ariane: “Ik had meteen zoiets van: ‘Yes, dit wil ik en dit ga ik doen.’ Dit was eigenlijk precies waar ik al eerder aan heb gedacht. Ik heb me direct aangemeld en na een aantal opdrachten en testen, ben ik toegelaten tot dit traject.”

Scholingsbudget  

Met hulp van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken vond Ariane een apotheek waar ze op 1 augustus 2020 begon te werken en op 1 september dat jaar aan een tweejarig leerwerktraject is begonnen. Het Leerwerkloket heeft haar doorverwezen naar haar adviseur werk voor het aanvragen van scholingsbudget en dat werd toegekend. De werkgever betaalt haar salaris voor de dagen die ze daar werkt, de tweejarige opleiding wordt vergoed vanuit het scholingsbudget UWV.

Voor Ariane was het advies van het Leerwerkloket zowel een eyeopener als een geruststelling: “Dat ik mijn hele leven in de zorgsector heb gewerkt die dan blijkbaar ook het best bij mij past, dat geeft me een heel fijn gevoel.”