De horeca: werken in de huiskamer van de samenleving
“Ben je actief en graag sociaal, kies dan vooral voor de horeca!” Dirk Beljaarts, algemeen directeur Koninklijke Horeca Nederland legt uit dat er ook in de toekomst veel mensen nodig zijn in de horeca. Niet alleen in de bediening en in de keuken, maar ook in functies die te maken hebben met digitalisering en automatisering.
“Gastvrijheid blijft mensenwerk”, legt Dirk Beljaarts, algemeen directeur Koninklijke Horeca Nederland (KHN) uit. “De horeca is een van de oudste beroepen van de wereld. Vroeger had je langs de routes van de postkoets herbergen, waar mensen tussenstops maakten. Het vak van herbergier bestaat al eeuwen. De horeca is een groeimarkt, die altijd blijft bestaan. Het is een peoples business, met iedere gast heb je een ontmoeting.” Uiteraard zijn er ook moderne, technologische, ontwikkelingen in de horeca. “Als KHN kijken we ook naar de ontwikkelingen in de andere landen. Neem bijvoorbeeld Japan, waar de arbeidsmarkt erg aan het vergrijzen is. Daar zie je in de horeca concepten ontstaan met robotisering. Je bestelt je wokgerecht via een iPad en het komt vervolgens volledig automatisch op tafel.”
Enorme groei
Uit onderzoek door KHN bleek dat er in 2025 zo’n 540.000 mensen nodig zijn in de horeca. “Dat is 100.000 medewerkers meer dan nu. Dat betekent dat onze branche enorm groeit en dat we veel extra mensen willen werven. Iedereen is welkom; op veel gebieden! Het blijft natuurlijk een branche van gastvrijheid, van mensenwerk. Trends zijn er wel, want ook in onze branche gaan data en big data een rol spelen. Daarom hebben we ook mensen nodig om die informatie te analyseren. Deze functies vereisen mensen die zowel een achtergrond in de horeca hebben, als kennis van digitalisering. Maar dat blijven de niche vacatures.” Op dit moment is er vooral veel behoefte aan mensen in de keuken en de bediening. “Van beginnende koks tot chefkok, van mensen in de bediening tot gastheer, en van restaurantmanager tot sommelier. Er is een grote vraag naar personeel in deze functies, en dat blijft voorlopig wel even zo.” De vraag naar horecapersoneel is er in heel Nederland.
‘Het gaat om de vraag of de horeca in je DNA zit’
Kansen voor herintreders
Kansen zat dus, voor wie de horeca in wil gaan. Ook voor herintreders, legt Beljaarts, die zelf twaalf jaar hotelier was, uit. “Het allerbelangrijkst voor werken in de traditionele horecaberoepen zijn sociale vaardigheden. We zijn afgestapt van harde eisen zoals skills en drankenkennis, en kijken meer naar je DNA: heb je het in je om in de horeca te werken? Sociale vaardigheden blijven altijd bovenaan staan.” Wie geïnteresseerd is kan kijken of hij een traject kan volgen, via het UWV bijvoorbeeld. Herintreders kunnen op verschillende manieren in de horeca stappen. “Ze worden vaak warm ontvangen omdat ze levenservaring en zelfkennis meebrengen.” Je weet of je talent hebt voor de horeca als je graag deel uitmaakt van een team, er van kan genieten als de gasten glimlachen en helemaal als ze ronduit blij kijken als ze hun bord op tafel zien komen. “En verder is het natuurlijk aan de horecaondernemer en de gasten zelf om aan te geven of je talent hebt. Je krijgt instant feedback van je gasten. Een glimlach herken je direct. En mocht er iets zijn, dan zie je dat ook onmiddellijk. Het is de beste feedback die je kunt krijgen.”
Gastvrij beleid
Koninklijke Horeca Nederland wil niet alleen een interessante branche zijn nu ze veel extra medewerkers zoeken. “Wij willen altijd interessant zijn voor iedereen. Daarvoor hanteren we een gastvrij beleid, ook voor de zijinstroom. Wij hebben een open vizier, we houden de trends en de ontwikkelingen zoals digitalisering en robotising in de gaten, maar wat ons betreft zit de echte meerwaarde echt in het mensenwerk. We moeten het zelf doen met onze glimlach.” Japanse robots die wokschotels maken, dat is maar niks, meent Beljaarts. “Wie in de horeca werkt kan het verschil maken voor de gast. Je kunt bijvoorbeeld op het humeur van de gast inspelen door iets vertederends te doen, of door iemand aan het lachen maken.” De horeca blijft en zal de komende jaren alleen maar groeien. “Het is de huiskamer van de samenleving, mensen blijven elkaar er altijd opzoeken.”