De beste vakman of vakvrouw ontdek je zo

 Stel je eens voor dat je met jouw vak wereldkampioen kan worden. Het kan echt als je meedoet aan de internationale wedstrijd WorldSkills voor beroepen. Van bloembinder, tegelzetter, schoonheidsspecialiste of etaleren tot aan bouwtimmerman, hovenier of bakker. Wie maakt het mooiste bloemstuk, wie metselt die muurt het beste of wie timmert de beste stoel? Bijna alle vakgebieden zijn vertegenwoordigd.  

Afgelopen augustus vond de 45ste editie plaats van WordSkills in Rusland. Meer dan 1600 jonge vakmannen en vakvrouwen streden om de titel van beste vakman of vakvrouw van de wereld. Meerdere Nederlandse kandidaten ontvingen medailles. Zoals Erik Hop van het Deltion College, hij kreeg als metselaar op de achtste plek de Medal of Excellence. Zo ook Nohelis van der Wiele van het ROC van Amsterdam. Als hotelreceptionist bereikte hij de tiende plek. En Sander Damsma van het Deltion College eindigde als sanitaire- en verwarmingstechnicus op de 15de plek. Allemaal knappe prestaties van het Nederlandse vakmensenteam.
Kijk hier voor alle uitslagen
. 

Skills Heroes 

Maar voordat je hieraan mee kan doen, moet je het dichter bij huis zoeken. Om te beginnen kun je meedoen aan de regionale wedstrijden en als je goed genoeg bent ga je dan door naar de landelijke wedstrijden. Zo ben je goed voorbereid en ontdek je wat je allemaal nog meer in huis hebt, want je mag maar één keer meedoen aan het wereldkampioenschap. Meld je aan bij Skills Heroes, een organisatie die jaarlijks de wedstrijden organiseert.  

Skills Heroes heeft als doel om het mbo onderwijs onder jongeren onder de aandacht te brengen, het beste uit mensen te halen en ‘vaktrots’ te creëren.  

Eerst zijn er voorrondes op school. Daarna zijn er landelijke kwalificatiewedstrijden en als laatste hoogtepunt de nationale finales waarin duidelijk wordt wie de beste vakman of vakvrouw van Nederland wordt. Vervolgens kun je meedoen aan het Europees kampioenschap voor beroepen via EuroSkills en zoals besproken aan Worldskillshet wereldkampioenschap voor beroepen.
Kijk hier voor een overzicht van alle wedstrijden. 

Wereldkampioen etaleren 

In 2015 werd de Nederlandse Nadine Klingen wereldkampioen etaleren. De toen twintigjarige werd in Sao Paulo de beste etaleuse. Aan nos.nl vertelt Nadine dat zij een etalage moest maken op ware grootte. Dus eentje die je in winkels ziet. Het thema was vooraf bekendgemaakt: een etalage voor kinderen met als onderwerp spelletjes. Ze kreeg er vier dagen de tijd voor, van idee tot uitvoering, waarbij zij al haar talenten heeft ingezet. Haar ontwerp kreeg de meeste punten van alle deelnemers en zo werd zij wereldkampioen. Iets om trots op te zijn, want de concurrentie is groot. 

Retail-skills battle 2020 Verkoper niveau 2 

Uitgeverij Sarphati komt in het nieuwe jaar met een battle voor retail-skills voor de deelnemers van de opleiding Verkoper niveau 2. Het is doel is om te laten zien wat deze retailers allemaal kunnen en om het beste uit zichzelf te halen. Het is een landelijke wedstrijd waarbij de deelnemers een marktkraam inrichten om hun producten te promoten en te verkopen aan een jury. De jury beoordeelt op zes vaardigheden: verkopen, internet, presentatie, product, business en communicatie. Voorafgaand aan de battle zijn er trainingen. De battles zijn in april in Amersfoort, je kunt je opgeven tot 31 januari 2020.
Kijk hier voor meer informatie. 

VMBO wedstrijden 

Ook voor het vmbo zijn er teamvakwedstrijden georganiseerd. Alle informatie hierover staat hier.   

Hart voor je vak 

Dus heb je hart voor je vak en wil je je talenten tonen, schrijf je dan in voor een wedstrijd en laat zien wat je kan. Veel succes. Heb je meegedaan aan een vakwedstrijd en je wilt je verhaal met ons delen, laat het weten via redactie@dewerkwijzer.nl. We zijn benieuwd naar je ervaringen.  

Bronnen: nos.nl, wordskillsnetherlands.nl, uitgeverij-sarphati.nl.