Ben jij geïnteresseerd in innovatie en groene oplossingen?

Avantium maakt ‘plastic’ van suiker

Heb je ooit een flesje gezien dat gemaakt is van suiker? Dat kan echt! In ieder geval bij Avantium: een Nederlands technologiebedrijf in de groene chemie dat de toekomst van plastic op zijn kop wil zetten. Op dit moment is het nog een redelijk klein bedrijf met iets meer dan 270 medewerkers, maar dat gaat veranderen. Zeker met jouw bijdrage.

Avantium kan je je voorstellen als een coole en vooruitstrevende wetenschapper en een succesvolle ondernemer ineen die suiker uit planten in haar laboratorium transformeert tot bruikbaar plastic. Het doet een beetje denken aan dat sprookje over dat mannetje dat goud kan spinnen van stro. Repelsteeltje, inderdaad. Maar van dat mannetje wist niemand de naam.

“Het doet een beetje denken aan dat sprookje over dat mannetje dat goud kan spinnen van stro”

Technologisch onderzoek 

Terug naar de realiteit. Avantium is in 2000 opgericht. Hun expertise ligt in technologisch ontwikkeling, en ze hebben een rijke geschiedenis op het gebied van innovatie. De meeste bedrijven maken nog steeds plastic op de ouderwetse manier, dat wil zeggen van aardolie. Maar Avantium? Ze hebben YXY® Technologie ontwikkeld, die plantensuikers omzet in FDCA (furaandicarbonzuur). Dit is de belangrijkste chemische bouwsteen voor hun bioplastic PEF (polyethyleenfuranoaat). PEF is niet alleen 100% plantaardig, recyclebaar en breekt veel sneller af, maar het is ook sterker, lichter en heeft betere barrière-eigenschappen dan traditioneel plastic zoals PET (bekend van de flessen). Grote bedrijven zoals Carlsberg, Louis Vuitton, AmBev en Refresco hebben al overeenkomsten getekend om dit bioplastic af te nemen van Avantium voor hun flessen en verpakkingen. Dat is goed nieuws, want PEF is een stuk duurzamer dan gewoon plastic. Niet alleen omdat PEF van suiker wordt gemaakt maar ook bijvoorbeeld vanwege de veel kleinere CO2-voetadruk. Hiermee draagt PEF bij aan het verminderen van zowel de opwarming van de aarde als de afhankelijkheid van aardolie waar nu het meeste plastic van wordt gemaakt. 

Nieuwe fabriek in Delfzijl 

Het komt niet vaak voor dat een compleet nieuw en duurzaam plastic naar de markt wordt gebracht. En toch is dat wat er binnen afzienbare tijd op het Chemiepark Delfzijl gaat gebeuren. Avantium opent daar in 2024 ’s werelds eerste commerciële fabriek voor FDCA, de bouwsteen voor het maken van het nieuwe bioplastic PEF. Deze fabriek zal naar verwachting 5.000 ton bioplastic per jaar produceren. Om de fabriek straks te kunnen draaien en nu al bij te dragen aan het inrichten van de processen, zijn nieuwe medewerkers nodig. Avantium zoekt daarom professionals, die of al ervaring hebben of bereid zijn zich te laten opleiden. Dat kunnen mensen zijn die net zijn afgestudeerd maar ook zij-instromers.  

Bij Avantium krijg je veel verantwoordelijkheid, het bedrijf bouwt immers een nieuwe fabriek. Omdat de fabriek nog in aanbouw is en in 2024 gaat draaien, is het werk uitdagend. Als medewerker zijn er immers veel dingen waar je rekening mee moet houden, je moet oplossingen bedenken waar nog geen oplossingen voor zijn. Groot voordeel is dat je veel vrijheid krijgt om initiatieven te nemen en te experimenteren. Zo kun je als medewerker een verschil maken richting een duurzamere wereld, maar ook echte impact hebben op de processen.

Naast de nieuwe fabriek in Delfzijl heeft Avantium ook een aantal proeffabrieken draaien in Delfzijl, de zogenaamde ‘pilot plants’. Hier testen ze andere technologieën op het gebied van groene chemie. Deze proeffabrieken zijn essentieel voor hun onderzoeksgerichte aanpak. Allesbehalve saai dus.

Heb je zin om mee te doen?

Ben je net klaar met je MBO en op zoek naar een spannende baan? Of misschien ben je een student op zoek naar een stageplek waar je echt iets kunt betekenen? Avantium is op zoek naar enthousiaste mensen van alle achtergronden, geslachten en leeftijden die willen helpen de wereld te veranderen. Ze waarderen mensen die willen groeien en het bedrijf vorm willen geven. Vooral als je een Vapro-B of C diploma hebt, ben je zeer welkom.

Als je geïnteresseerd bent in innovatie en duurzame oplossingen, blijf dan nieuwsgierig en blijf leren. De wereld van duurzame chemie verandert snel, en bedrijven zoals Avantium staan vooraan. Jij kan helpen de wereld anders vorm te geven. Wil je meer weten? Bezoek dan de website van Avantium of neem contact op als je geïnteresseerd bent in een baan of stage.