Ouderen in beweging: andere talenten in de zorg

In de (ouderen)zorg is een groot tekort aan gediplomeerd zorgpersoneel. Dit vraagt om creatieve oplossingen. Argos Zorggroep zet daarom ook mensen in met andere talenten, zodat de zorgprofessionals zich kunnen concentreren op datgene waar zij voor gestudeerd hebben. Beweegcoach Steven Schildmeijer is een voorbeeld van iemand met zo’n talent. Hij brengt bij Argos Zorggroep bewoners, cliënten en bezoekers in beweging.

De beweegcoaches, zoals Argos Zorggroep die tegenwoordig inzet, brengen niet alleen de ouderen in beweging die in de huizen van Argos Zorggroep wonen, maar ook de ouderen die de dagbesteding bezoeken. Ook komen ouderen uit de omgeving speciaal voor de beweegactiviteiten naar de huizen. Steven Schildmeijer werkte vroeger met schoolkinderen en topsporters, tot de dag dat hij op de ouderendoelgroep werd gewezen. Hij besloot daarop individuele valtraining te geven aan ouderen. Steven: “Door te zorgen voor meer kracht en een betere balans, worden ouderen fitter en vallen ze minder snel.” Ook gaf hij voorlichting over vallen en wat je ertegen kunt doen. Het bleek een groot succes.

Verpleeghuis
Argos Zorggroep ontdekte Stevens talent en benaderde hem voor een vergelijkbare functie in het verpleeghuis. Inmiddels zijn bij Argos Zorggroep meerdere beweegcoaches in dienst, die door Steven worden opgeleid. De ouderen van nu vinden bewegen belangrijk. Steven: “Bewegen is goed voor lichaam en geest en houdt ouderen langer mobiel. Ook voor minder sportieve mensen zijn er allerlei mogelijkheden, wij bieden een gevarieerd aanbod waar zij echt wat aan hebben. Voor de zorgprofessionals en activiteitenbegeleiders is het fijn dat de beweegcoaches er zijn. De beweegcoaches kijken vanuit een andere expertise naar beweegactiviteiten en zien dat ouderen vaak op onverwachte manieren geactiveerd worden.”

Workshop
Steven organiseert ook workshops voor collega’s. Met zijn workshop ‘Meer met bewegen’ leert hij collega’s manieren om ouderen op een leuke manier in beweging te krijgen. Hoe hij dat doet? “Op slimme wijze. Als je niet van sporten houdt, vind je bewegen ook niet leuk. Als je mensen in een verpleeghuis vraagt of ze zin hebben om te bewegen, zeggen ze negen van de tien keer nee. Bewegen doe je als het simpel en gezellig is. Mijn programma bestaat uit kracht- en balanstraining. Als je niet meer uit je stoel kunt opstaan, kom je niet meer aan wandelen toe. Ik zorg ervoor dat ouderen makkelijker uit de stoel kunnen opstaan. Dan wordt het makkelijker en leuker om te lopen, te wandelen en te bewegen. Ik begeleid ouderen daarbij. Ik laat hen bewegingen maken die ze in het dagelijks leven ook maken, maar dan iets vaker en langzamer dan normaal.

Beweegactiviteiten
Binnen Argos Zorggroep heeft Steven voor bewoners en bezoekers van de dagbesteding het muzikale programma Doctor Beat opgezet, als aanvulling op fysiotherapie en muziektherapie. Muziek nodigt uit tot en maakt het makkelijker om te bewegen.
Een ander mooi voorbeeld van activiteiten voor ouderen is de beweegcursus van DrieMaasStede in Schiedam. Er wordt daar veel gelachen. Steven: “Bewegen is belangrijk, maar moet vooral leuk zijn, ik betrek de groep erbij, samen wordt het leuker.” Door voorlichting te geven laat Steven zien dat bewegen voordeel op kan leveren. “We laten iedereen een test doen, die we na twaalf weken herhalen. Het motiveert om vooruitgang te boeken.” Alle activiteiten worden aangepast aan het niveau van het individu. Steven: “De één kan gemakkelijk 20 keer opstaan, de ander stopt na 5 keer.”

Goed voor de geest
In Vlaardingen verzamelen de ouderen zich eens per week voor ‘Samen buiten bewegen 55+’ bij Marnix Revalidatiecentrum voor Ouderen. In een tweedelig programma doen zij op hun eigen niveau en tempo oefeningen. Voor degenen die dat kunnen en willen is er nog een wandeling van 20 tot 30 minuten achteraf. Ook mentaal biedt bewegen voordelen. “We hebben tegenwoordig veel aan ons hoofd, ook gepensioneerden hebben het nog erg druk. Als je beweegt, kun je alles even vergeten.”