Lindsay is leerling installatietechniek:

‘Ze stond te springen dat een meisje haar cv kwam repareren.’ Techniek heeft de toekomst. Terwijl bestaande technische functies kampen met tekorten, komen er compleet nieuwe functies bij. De functie van installatietechnicus is zo’n beroep waarvoor veel vacatures zijn. Maar wat doet een installatietechnicus eigenlijk?

“Het leukste aan mijn opleiding is dat ik op veel verschillende plekken kom en leuk contact heb met klanten”, zegt Lindsay Bos (18) vastberaden. Ze is leerling installatietechniek bij Mampaey Installatiebedrijven in Haarlem. “Je komt echt bij de mensen thuis. De ene keer is het brandschoon en de andere keer moet je bij wijze van spreken je voeten vegen als je naar buiten gaat.”

Kick
Een installatietechnicus houdt zich bezig met verwarming en warm water. Daar komt van alles bij kijken: van het plaatsen van cv-ketels en radiatoren tot het aanleggen van leidingen. En als iemand geen warm water meer heeft, gaat Lindsay er met veel plezier naartoe om het probleem op te lossen: “Soms is het simpel en soms is het moeilijk. Maar het geeft zeker een kick als het gelukt is en de klanten blij zijn dat ze weer kunnen douchen.”

Warmtepomp
Haar vader inspireerde Lindsay om voor een technische opleiding te kiezen. “Hij was altijd aan het klussen en van jongs af aan keek ik met hem mee en vond ik het interessant wat hij deed”, zegt ze. “Ik heb uiteindelijk voor de installatietechniek gekozen vanwege de veelzijdigheid. Als een cv niet werkt, sta je telkens voor een nieuw probleem. Bovendien zijn er volop ontwikkelingen in de branche. Zoals de introductie van de warmtepomp. Dat moet je als installatietechnicus allemaal bijhouden.”

Aanrader
Lindsay is erg blij met haar keuze voor de installatietechniek en zou andere meiden zeker aanraden het vak te overwegen. “Het past natuurlijk niet bij iedereen, maar ik denk dat veel meiden niet goed weten wat het inhoudt. Ze denken dat het zwaar en vies is, maar dat is niet zo. Bovendien is het inhoudelijk super interessant en ben je continu onder de mensen. Laatst kwam ik bij een vrouw thuis en die stond te springen dat een meisje haar cv kwam repareren. Dat is toch tof!”

Over TechniekTalent.nu
TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van technische sectoren in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Het doel van de stichting is jongeren enthousiasmeren voor de techniek om daarmee technisch talent te winnen voor de technische sectoren. Dit doet de organisatie samen met schoolleiders, decanen, docenten en leerkrachten én technische bedrijven. Door hen te inspireren, te adviseren en te faciliteren met kennis over integratie van techniek en technologie in het funderend onderwijs, en door de samenwerking tussen scholen en bedrijven te stimuleren. TechniekTalent.nu biedt scholen in het hele land kosteloos ondersteuning om meer aandacht aan techniek te besteden. Op zo’n manier dat het leerlingen aanspreekt. Zie ook www.techniektalent.nu