Het nut van een een goede profielfoto

Moet er een profielfoto op je CV, in databases en op social media? Ja! Een foto bepaalt de eerste indruk die je achterlaat bij een recruiter of potentiële werkgever. Met een goede foto doe je aan personal branding. Hier moet je op letten.

Als je solliciteert wil je je professioneel presenteren. Je schrijft een sterk cv en plaatst er een foto op van jezelf, die goed laat zien wie je bent. Je zorgt er voor dat je op de foto een uitstraling hebt die passend is voor de functie. Zeker voor een representatieve functie waarbij je veel contact met mensen hebt, is een foto nodig. Met een goede foto zet je jezelf als sterk merk neer, je doet aan personal branding. De lezer van je curriculum vitae krijgt meteen een beeld van je. Zorg er wel voor dat je foto niet dusdanig opvalt, dat het afleidt van de inhoud van je cv.

Herkenning
Het eerste dat recruiters doen, is je naam opzoeken in Google en op LinkedIn. Binnen een paar klikken hebben ze je social-mediaprofielen achterhaald en weten ze hoe je er uit ziet. Recruiters zien honderden cv’s, dus een foto zorgt toch voor herkenning. Immers, een gezicht zegt meer dan 1.000 woorden. Een goede foto zorg er dan ook voor dat je brief opvalt en dat ze je cv beter onthouden. De kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek neemt hierdoor toe.

Professioneel
De foto die je gebruikt op zakelijke social-mediawebsites en op je cv moet professioneel overkomen. De foto is haarscherp. Het is dan ook een recente foto, waarop je sympathiek en professioneel lijkt. Tegenwoordig is de camera van je telefoon een prima instrument waarmee je foto’s van hoge kwaliteit kunt (laten) maken. Maak op je cv en op alle social-mediapagina’s gebruik van dezelfde foto. Op deze manier creëer je eenheid en herkenbaarheid. Wil je iets meer afwisseling, gebruik dan foto’s uit dezelfde shoot.

Profileren
Met een goede profielfoto kun je jezelf profileren. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de inhoud van je cv ook van voldoende kwaliteit is. Een goede foto alléén zal nooit voldoende zijn om uitgenodigd te worden.

Photo by Patryk Gauza on Unsplash