6 tips voor een goede profielfoto

WerkWijzer helpt je met het solliciteren. Hier moet je aan denken voor een goede pasfoto.  Let op: ongeacht wat er staat in een vacature: een pasfoto is nooit een verplichting.

1 Achtergrond
Belangrijk bij een goede profielfoto is een rustige achtergrond, het moet immers om jou gaan en niet om de tuinstoelen achter je. Maak de foto bij voorkeur voor een witte achtergrond, zoals een muur of een wit laken. Als je de foto buiten maakt, kun je eventueel de achtergrond – zoals groene bosjes – onscherp fotograferen.

2 Belichting
Pas op met hard licht, wat je bijvoorbeeld krijgt door te fotograferen als de zon op het hoogste punt staat. Het geeft schaduwen in je gezicht. Ook de interne flitser van je telefoon geeft een te hard licht: zet dit uit.

3 Standpunt en pose
Je profielfoto is van voren, of liever nog iets weggedraaid van de camera. Dan lijk je namelijk minder breed. Je foto laat bij voorkeur niet alleen je gezicht maar ook een klein stukje van je bovenlichaam zien.

4 Bewerken
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profielfoto te bewerken zonder dat je hiervoor een duur Photoshoppakket hoeft aan te schaffen. Hou je foto wel zo natuurlijk mogelijk. Een beetje bewerken is prima, maar ga niet over de top.

5 Zakelijke kleding
Draag professionele kleding, ook al is er maar een deel van zichtbaar op de foto. Draag geen drukke prints en let op kleurcombinaties, kies neutrale kleuren en speel hooguit wat met gekleurde accessoires. Kleed je passend voor zowel de functie waar je op solliciteert als de bedrijfscultuur van deze organisatie.

6 Glimlach!
Ga niet breed lachend op de foto, dat komt onprofessioneel of onnatuurlijk over. Hou je mond neutraal of glimlach een beetje. Probeer in ieder geval een twinkeling in je ogen te hebben. Hierdoor kom je zakelijk en zelfverzekerd, maar ook vriendelijk over. Vind je het moeilijk om alleen met je ogen te lachen? Denk dan aan iets leuks.

Niet doen:

Vakantiekiekjes – selfies – oude foto – foto waarop iemand is weggephotoshopt – foto waarop je wegkijkt – onscherpe foto – donkere foto – foto in vrijetijdskleding: korte broek of hemdje met spaghettibandjes – foto met een glas bier – foto met een drukke achtergrond – foto met je huisdier

Photo by rawpixel on Unsplash