Ziek tijdens vakantie: dit zijn de regels

Stel je wordt ziek tijdens je vakantie. Je krijgt bijvoorbeeld een fikse griep of – het is niet te hopen – je breekt een been. Kun je je vakantie dan omzetten in ziekteverlofdagen? WerkWijzer zet het voor je op een rijtje.

Ja, je kunt je ziekmelden tijdens je vakantie. In principe worden je vakantiedagen bij ziekte omgezet in ziektedagen, maar sla hier wel het verzuimreglement, je arbeidsovereenkomst of cao op na. In het verzuimreglement staat beschreven hoe en bij wie je je ziek moet melden. Soms is bepaald dat (bovenwettelijke) ziektedagen tijdens vakantie van het vakantietegoed af gaan. In dat geval zal je met een doktersverklaring moeten komen. Bij sommige bedrijven moet je altijd een doktersverklaring halen. Sowieso is een dergelijke verklaring handig om discussie achteraf te voorkomen. Op de doktersverklaring moet de diagnose staan, het advies van de arts en de verwachting van de ziekteduur.

Verzuimreglement
In het verzuimreglement kan staan dat je alleen ziektedagen kunt opnemen als er ‘geen sprake kan zijn van vakantie’. Oftewel: kun je nog lekker in de zon liggen en vakantie houden, dan mag je geen ziekteverlof opnemen, lig je in het ziekenhuis, dan wel. Loop je bijvoorbeeld tijdens je vakantie in het buitenland een blessure op waarmee je thuis wel had kunnen werken – je kneust een rib – dan is de kans groot dat je gewoon vakantiedagen moet opnemen. Als je ziek bent, moet je goed bereikbaar zijn en een adres doorgeven.

Wees eerlijk
Wie op vakantie ziek wordt, moet zich gewoon ziekmelden. Het is zonde van je vakantiedagen om dat niet te doen. Het is wel zaak om eerlijk te zijn. Een dag buikloop omdat je iets verkeerds hebt gegeten is geen reden om je ziek te melden en een fikse kater van het stappen al helemaal niet.
Je hoeft niet altijd naar huis te gaan als je toevallig in het buitenland bent, als je in het buitenland ook goed kunt herstellen of behandeld kunt worden is dat prima. Eventueel kan de arbodienst wel een lokale arts inschakelen voor ziektecontrole. Wie zich steeds vlak voor of tijdens de vakantie ziek meldt om extra verlofdagen te sparen, komt niet geloofwaardig over.

Herstel
Als je tijdens de vakantie weer herstelt, hoor je je ook beter te melden bij je werkgever. Vaak kan dat telefonisch. Mogelijk word je bij terugkeer na vakantie, als je nog ziek bent, opgeroepen bij de bedrijfsarts.

Photo by rawpixel on Unsplash