
Haal het beste uit jezelf met een uitdagende carrière in de horeca!
De horeca is een fantastische branche om in te werken. Niet alleen omdat het leuk en afwisselend is, maar ook omdat er zo ontzettend veel te leren valt. Daar weet Giuseppe Mazziotta alles van. Hij is een van de jongste leermeesters van ons land, heeft een jaloersmakende collectie met 170(!) wijnen én droomt van een eigen sterrenrestaurant. “De horeca kun je niet uitspelen. Er komt nooit een moment dat je alles hebt gezien.”
Giuseppe is zelf nog maar 18 en nu al leermeester, iemand die andere mensen het horecavak leert. “Ik ben tijdens mijn werk in de horeca heel goed geholpen door mijn leermeesters,” vertelt Giuseppe. “Dat vond ik heel bijzonder en dat wilde ik daarom zelf ook gaan doen. Op mijn 15de ben ik een cursus gaan volgen. Daar viel ik wel op tussen de andere cursisten; voornamelijk horeca-eigenaren die een stuk ouder waren.”
Mee naar de groothandel
Al op jonge leeftijd ontstond Giuseppes liefde voor het vak. “Mijn vader heeft een restaurant in Amsterdam en daar heb ik veel geleerd. Toen ik heel jong was ging ik al op zaterdagochtend met hem mee naar de groothandel. Het proeven van lekkere stukken vlees of kaas, maar vooral de verhalen die erbij werden verteld, vond ik fantastisch. Het verhaal achter een product delen: dat wilde ik zelf ook,” vertelt hij enthousiast.
Ik hoor vaak ‘Ik heb geen zin om met borden te lopen of eten te bereiden’, maar de horeca is zoveel meer!
Beginnen met de afwas
Giuseppe heeft heel veel geleerd in het restaurant van zijn vader. “Als kleine jongen ging ik in het restaurant in een hoekje zitten met een notitieblok. Ik schreef bijvoorbeeld op hoe het koffiezetapparaat werkte,” herinnert hij zich. Toen hij elf was, mocht hij zelf aan de slag: “Ik begon met afwassen. Twee jaar later mocht ik drankjes brengen en op mijn 15e ging ik borden serveren.” Daarna begon hij natuurlijk met een horecaopleiding.
Gasten een topavond geven
Toen Giuseppe zestien was, besloot hij om meer ervaring op te doen buiten zijn vaders restaurant. “Ik solliciteerde bij sterrenrestaurant Mos en werd tot mijn eigen verbazing aangenomen. Ik heb daar hele mooie herinneringen opgedaan en echt geleerd om zelfstandig te werken.” Een jaar later was het tijd voor de volgende stap en ging hij aan de slag bij sterrenrestaurant Bougainville.
In die sterrenrestaurants ontstond zijn liefde voor het gastheerschap. “Het gastheerschap is voor mij toch wel de leukste functie in de horeca. Gasten komen niet naar een luxe restaurant omdat ze iets willen eten. Dat kan thuis ook. Ze komen voor de sfeer en een speciale avond. Ik vind het geweldig om daarbij te helpen.”
Gasten komen niet naar een luxe restaurant omdat ze iets willen eten. Dat kan thuis ook. Ze komen voor de sfeer en een speciale avond. Ik vind het geweldig om daarbij te helpen
Eindelijk wijnproeven
De droom van Giuseppe? Zijn eigen sterrenrestaurant openen. En in die eigen zaak heeft hij dan ook alle ruimte voor zijn grote liefde voor goede wijnen. Wijn is veel meer dan druivensap in een fles. Het heeft een verhaal en een historie. Zelf heb ik een verzameling van zo’n 170 flessen wijn. En in de tuin heb ik een druivenplant waar ik mijn eigen wijn van wil maken. En nu ik 18 ben, mag ik eindelijk alle wijnen proeven.”
De horeca kun je niet uitspelen
Giuseppe zit inmiddels op de hotelschool. En hij heeft er zijn missie van gemaakt om jongeren te vertellen hoe leuk het is om in de horeca te werken. “Ik hoor vaak ‘Ik heb geen zin om met borden te lopen of eten te bereiden’, maar de horeca is zoveel meer! Er zijn zoveel verschillende banen en functies. Je kunt in de horeca werken zonder ooit in aanraking te komen met eten of een dienblad.” Zijn advies: “Ga niet direct af op je eerste indruk. Er zijn zoveel verschillende functies. Dat heb ik ook geleerd tijdens mijn stage bij een hotel in Amsterdam. Ik vroeg aan iedereen of ik een dagje mee mocht lopen. En één ding is me inmiddels wel duidelijk: de horeca kun je niet uitspelen. Er komt nooit een moment dat je alles hebt gezien.” ‹‹
Wil jij meer info over werken in de horeca?
Werken in de horeca is veel meer dan een bijbaan naast je studie. Het is een serieuze carrière volop doorgroeimogelijkheden. Het is verrassend en veelzijdig en biedt je niet alleen professionele, maar ook persoonlijke groei.
De horeca kent veel mooie beroepen waar jij je passie en vakmanschap in kwijt kunt. Of je nou graag de sterren van de hemel kookt in een restaurant, de lekkerste drankjes wilt serveren in de bediening, tot in de vroege uurtjes een feestje wilt bouwen met je gasten of hotelgasten een warme ontvangst wil geven bij de receptie. Er is geen sector zo afwisselend als deze en je kunt er volop je creativiteit in kwijt. Haal het beste uit jezelf en kies voor een carrière in de horeca!
Ben je benieuwd welke baan bij jouw opleiding of interesses past?
Op www.komwerkenindehoreca.nl staan alle voordelen en mogelijke horecabanen voor je op een rij. Bij alle vakgebieden vind je welke horecaopleiding je nodig hebt voor elke functie. En op het platform vind je tips om jouw droombaan in de horeca in de wacht te slepen. Zo helpen we je graag om een baan te vinden die het beste bij jou past.