Je wordt er gelukkiger van!

Doe iets met jouw talenten:

Een talent is zoveel meer dan zomaar een sterke kant van je. Het is een schat die verweven is met je persoonlijkheid en die je al vanaf je geboorte met je meedraagt. Maar natuurlijk kan je talenten wel laten groeien en tot ontwikkeling laten komen. Doe je voordeel met jouw talenten en maak jouw werk er leuker mee!

Vaardigheden doe je op door ervaring. Kennis verwerf je. Talenten ontwikkel je en had je al toen je in de wieg lag. Iedereen heeft talenten en als je werk kunt gaan doen waarbij je deze talenten kunt inzetten, dan krijg je daar energie van. Een talent is iets wat je van nature in je hebt. Meestal wordt jouw talent door anderen gewaardeerd en als bijzonder ervaren. Jij kunt iets, wat de anderen minder makkelijk afgaat. Hiermee kun jij je onderscheiden. 

Verborgen talenten 
Het kan best zijn dat jij jouw talenten nog niet kent. We spreken dan van verborgen talenten. Je bent slim als je gaat uitzoeken wat jouw superkrachten zijn, want daardoor groeit je zelfvertrouwen en kan je het leven gaan leiden dat past bij wie jij bent. Waarom zou je eigenlijk iets anders willen? 

Vanuit je kracht aan de slag 
Talenten hebben vaak te maken met de manier waarop jij jezelf in beweging zet; met jouw drijfveren. Maar ook met hoe je op situatie reageert, hoe je met mensen omgaat en hoe je denkt of voelt, hoe je communiceert en hoe je anderen in beweging zet. Het ontwikkelen van je talent geeft je de mogelijkheid vanuit je kracht aan de slag te gaan. Je kwetsbare en zwakke kanten verdwijnen vanzelf naar de achtergrond. 

Hoe kom je erachter wat jouw talenten zijn? Zorg ervoor dat je ze kent! 

1) Wat vind jij het leukste om te doen? 
Er zijn zo van die dingen die je zo leuk vindt om te doen dat je de tijd vergeet als je er mee bezig bent. Het is zelfs zo dat je zo opgaat in de activiteit dat je er niet mee kunt stoppen. Ook al zou je er niet voor betaald krijgen, dan nog zou je je hier mee bezig houden. Als je helder hebt welke dingen voor jou passen in deze categorie, dan weet je wat jouw passies zijn. Vaak liggen je passies en je talenten in elkaars verlengde. 

2) In welke dingen ben jij echt geïnteresseerd?
Van sommige dingen ga je helemaal ‘aan’, terwijl andere onderwerpen je niet zoveel kunnen schelen. Meestal zijn de onderwerpen die liggen binnen jouw interessegebied, precies de dingen waar je niet over uitgepraat raakt.  Waarschijnlijk zoek je er veel filmpjes over op YouTube en kan je er geen genoeg van krijgen. Waar liggen jouw interesses? 

3) Wat zijn jouw succesverhalen? 
Denk eens na over je kinderjaren. Voor welke dingen die je deed kreeg je altijd heel veel complimenten? Kon je geweldig tekenen of was je destijds ook al een rekentalent? Ga eens terug in je herinnering en vraag je af wat je echt heel goed hebt afgerond. Waar kreeg je applaus voor en wat gaf jou echt een tevreden gevoel? In welke situatie vragen mensen jou om hulp? Is dat als er een fietsband geplakt moet worden, een bemiddelaar nodig is bij een gesprek of bijvoorbeeld als er een vlekkeloze planning gemaakt moet worden? 

4) Wat vinden je vrienden?
Vraag een vriend of je hem mag interviewen om jou te helpen. Voorwaarde is wel dat je iemand uitkiest die je al wat langer kent dan vandaag. Je vraagt je helper het hemd van het lijf. Goede vragen zijn bijvoorbeeld: Waar denk jij dat ik goed in ben? Welke drie woorden kenmerken mij het meest en waarom? 

Verschil competenties en talenten 
Een talent heb je van nature, terwijl je een competentie hebt aangeleerd. Aan alleen talent heb je helemaal niks. Aan competenties zonder bezieling nog veel minder. Jouw persoonlijke talenten komen pas tot bloei als je vaardigheden en competenties gaat gebruiken om jouw talenten optimaal te gebruiken.  ‹‹