Horecatijgers gezocht!

Nu de terrassen weer open zijn en we stiekem weer een beetje dromen van een bruisende zomer, rijst natuurlijk ook de vraag: ‘maar hoe dan’? Veel horecaondernemers staan te springen om enthousiaste medewerkers die met alle liefde hun gasten in de watten willen leggen. Door een krappe arbeidsmarkt kwamen we in onze schitterende branche al horecatijgers te kort, maar door de coronacrisis is het nog lastiger geworden om de juiste mensen te vinden. De hoogste tijd om ervoor te zorgen dat de horeca straks weer op volle toeren kan draaien. En daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken.

De horeca presenteert zichzelf graag als dé huiskamer van de samenleving. Iets wat we alleen kunnen realiseren als al onze visitekaartjes – onze medewerkers – zich hier ook echt thuis voelen. Dat is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van werkgevers. Maar durf jij jezelf ook de vraag te stellen: ‘past dit bedrijf of deze opleiding nou écht bij mij’?

De diversiteit in de branche is groot. Maar hoe maak jij die keuze? Allereerst is het belangrijk om jezelf de tijd, kennis en het plezier te gunnen om te ontdekken waar jouw passie ligt. Blijf daarbij dicht bij jezelf. Verzamel informatie over de opleidingen of beroepen die jou aanspreken; volg een open dag of vraag een ondernemer het hemd van het lijf als je de volgende keer uit eten gaat. Dit is overigens geen vrijbrief om met je petje achterstevoren het eerste de beste Hilton binnen te lopen. Maar meer de wens dat jij onze branche komt verrijken door gewoon jezelf te zijn.

Een leven lang leren gaat verder dan met je neus in de boeken duiken. Je moet keuzes maken, in jezelf investeren en jezelf continue willen ontwikkelen. Wat je aandacht geeft, groeit. Met als resultaat voldoening, iets dat werkgevers volop beamen. Zij smachten na dit coronajaar naar die positieve vibe en energie die hun medewerkers met zich meebrengen. Ze kunnen niet wachten om met dé horecatalenten van nu én de toekomst, de horeca weer te laten floreren en de samenleving te geven waar zij zo naar hunkert. 

Wat mij betreft passen we de afkorting horeca aan naar: HOopvol, REgie en CArrière; zo kunnen we sámen – onze gasten en elkaar – geven wat zij én wij verdienen. ‹‹

Merijn Jansma
Landelijk Bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland
Horecaondernemer (Pannenkoekenrestaurant ‘In den
Gloeiende Gerrit’ & Restaurant ‘Eten Bij Bart’)