Werken in het buitenland? Kijk eens bij EURES

In Nederland zoeken veel bedrijven nieuwe werknemers: er staan zo´n 280.000 vacatures open. Maar als je over de grens wilt kijken naar een baan, dan zijn er in de hele Europese Unie maar liefst 3,4 miljoen vacatures. Er is dus werk zat in het buitenland, zowel tijdelijke als vaste banen. Dat biedt veel kansen. Werkervaring in het buitenland staat bovendien goed op je cv!

“Als je in het buitenland hebt gewerkt, dan laat je zien dat je initiatief toont, dat je open staat voor andere culturen. Je hebt ervaring opgedaan met een andere taal, een andere werkcultuur. Het zijn allemaal zaken die Nederlandse werkgevers over het algemeen weten te waarderen. En als de baan in het buitenland je goed bevalt, kun je er natuurlijk ook blijven werken en wonen”, vertelt Els Hollander, adviseur bij EURES. Deze organisatie bestaat dit jaar 25 jaar en geeft advies over werken in andere Europese landen en kan daarbij ook bemiddelen.

Voorlichting
EURES komt desgewenst op scholen, instellingen en bedrijven om voorlichting te geven over werken in het buitenland. Op de sites www.werk.nl/werkzoekenden/eures en www.ec.europa.eu is alle informatie over werken in een ander Europees land te vinden. De adviseurs hebben veel contact met buitenlandse collega’s en kennen dus de arbeidsmarkt in de 32 andere EU-landen. Nederlanders zijn vaak zeer welkom in het buitenland. Goed opgeleid, spreken vaak een of meer andere talen, zijn vrij spontaan en makkelijk in de omgang.

Els Hollander

Veel banen
Er zijn op dit moment veel banen in de IT (met name game-bedrijven), horeca en toerisme, in het transport (chauffeurs) en op klantenservice-centra. “Er is op dit moment veel vraag bij game-developers in landen als Frankrijk, Duitsland, Engeland, Tsjechië en Zweden. Het gaat zowel om mensen die veel van programmeren weten, als om vormgevers. De game-wereld is echt een grote markt”, vertelt Hollander. Maar ook de zogeheten klantencontactcentra kennen veel vacatures. “Het gaat dan om Nederlandse bedrijven of bedrijven met veel Nederlandse klanten die vanuit landen als Ierland, Spanje, Portugal en Engeland de Nederlandse klanten ondersteunen. Het leuke daaraan is dat je in de Nederlandse taal je werk doet, maar wel in het buitenland werkt. Zo kun je buiten je werk de andere taal en cultuur leren kennen.”

Seizoenswerk
Dat geldt ook deels voor het werken in de horeca en het toerisme. “In de horeca en het toerisme heb je vooral in het zomerseizoen door heel Europa veel banen; denk aan de bediening of animatiemedewerker op een camping. Daar vragen ze juist vaak Nederlandstalige medewerkers omdat veel Nederlanders in Europa op vakantie gaan. Ook dan kun je daar dan weer de taal en cultuur beter leren kennen.”
Net als in Nederland is er over de grens ook veel vraag naar chauffeurs en mensen in de bouw. “En ook de sector van de nieuwe energie, zoals het installeren van zonnepanelen en het bouwen van windmolens groeit. Daar zijn zeker ook mogelijkheden.”

Hoe kies je?
Maar hoe kies je uit al die misschien wel duizenden vacatures in misschien wel tien andere Europese landen die allemaal aan jouw wensen voldoen er een die bij jou past? “Kies eerst bewust één of twee landen waar je echt zou willen werken”, zegt Hollander. Verdiep je wat in de algemene informatie over zo’n land en kijk op de website van EURES hoe de arbeidsmarkt daar is. “En maak dan de keuze: wil je seizoenswerk doen of ga je voor een vaste baan? En wil je dan ook emigreren of niet? Emigreren heeft allerlei gevolgen voor onder meer je ziektekostenverzekering en het opbouwen van je AOW-jaren. In de praktijk kiest negentig procent van de jongeren daarom voor tijdelijk werk in het buitenland”, is de ervaring van Hollander.

Zorg voor arbeidscontract
Als je dan een baan hebt gevonden, heeft Hollander nog een belangrijke tip: zorg dat je voor je vertrekt een arbeidscontract hebt getekend. “Daar moet duidelijk instaan wat je gaat verdienen, hoe het met de afdracht van premies gaat, of je zelf voor huisvesting moet zorgen. Dat soort zaken moet je zwart op wit hebben voor je vertrekt. Zo voorkom je discussies of onaangename verrassingen als je eenmaal in het buitenland bent.”

Subsidies
Om het jongeren wat gemakkelijker te maken om in een ander Europees land te gaan werken, is er vaak ook subsidie te krijgen. Daarvoor is ´Je eerste EURES-baan´ in het leven geroepen. Vanuit deze pot kunnen bijvoorbeeld een taalcursus, de reiskosten voor een sollicitatiegesprek, of verhuiskosten deels worden vergoed. Kijk op www.ec.europe.eu en zoek op ´your first eures-job´.

Solliciteren in buitenland
Natuurlijk moet je bij een vacature in het buitenland net zo goed solliciteren als bij een Nederlandse vacature. Ieder land heeft zo zijn eigen eisen en gewoonten bij solliciteren. Op www.werk.nl /EURES staat daarover allerlei informatie en kun je ook per land voorbeeldbrieven voor solliciteren vinden. Sollicitatiegesprekken gaan dan vaak via Skype of een Whatsapp-videogesprek. “Dat scheelt weer een reis”, stelt Hollander.
Soms is het ook nodig om je diploma te laten waarderen naar de maatstaven van het land waar je wilt gaan werken. Dat kan via de organisatie Nuffic (www.nuffic.nl) en SBB (www.s-bb.nl ; zoeken onder studenten/wat is mijn diploma waard).

Foto Europa via Pixabay Image MabelAmber