Werken in de horeca, wat maakt het zo leuk?

Sta jij op het punt om na je studie de arbeidsmarkt op te gaan? Zoek je tijdens je opleiding een stage of (bij)baan? Of ga je na een (lange) tijd weer re-integreren? Het maakt niet uit wie jij bent en wat je zoekt. Als jij graag werkt in een leuke sfeer, het mensen naar de zin maakt en niet bang bent je mouwen op te stropen, dan is een carrière in de horeca iets voor jou! De horeca heeft sinds maart 2020 vele uitdagingen gekend. Toch is de sector haar leven en creativiteit niet verloren gegaan. Je komt in aanraking met de nieuwste snufjes en smakelijkste creaties. Er zijn leuke mogelijkheden voor het opbouwen van een loopbaan binnen de horeca. De behoefte aan goede vakmensen blijft bestaan en is nu ook groter dan ooit! Werken in de horeca is ontzettend leuk en de branche kent mooie beroepen waar jij je passie en vakmanschap in kwijt kunt. 

Anno 2021 bestaat er nog altijd een bepaald beeld over werken in de horeca. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat het alleen als bijbaantje leuk is, maar de horeca biedt zoveel kansen. Deze branche bestaat uit zoveel verschillende taken en functies waardoor diverse vaardigheden aardig aan bod komen. Zo vraagt het heel wat van jouw sociale vaardigheden en is gastvrijheid ontzettend belangrijk. Maar ook snel kunnen schakelen en inspelen op de gast. Want de wensen van gasten veranderen continu. Dat vraagt ook veel van de horecasector. Die moet meebewegen met de nieuwste trends en productinnovaties. Als je werkt in de horeca kom je vaak als eerste in aanraking met nieuwe foodtrends, innovatieve hightech snufjes en duurzame oplossingen. 

De sleutel tot succes dat ben jij

Binnen de diverse functies in de horeca zijn er veel afwisselende taken. In vrijwel de meeste functies ben je onder de mensen, geniet je van een fijne sfeer en is géén dag hetzelfde! Zo is een functie als hotelmanager of gastheer/-vrouw bij een hotel bijzonder afwisselend. En in niks meer vergelijkbaar met de rol van bijvoorbeeld een receptioniste uit die jaren ’80 film. Veel hotels hebben tegenwoordig niet eens meer een receptie of balie. Nee de hotellobby van nu is meer een soort huiskamer, maar dan een met het mooiste interieur en de nieuwste gadgets. Werk je daar? Dan ben jij verantwoordelijk bent voor de ultieme servicebeleving. Inchecken doen gasten lekker zelf en op het moment dat het hen uitkomt. Als medewerker van een hotel ben je anno 2021 zeker niet minder belangrijk dan die receptioniste uit die film. Nee, jij bent nu zelfs de ambassadeur van het hotel. Je geeft niet alleen de sleutel van de kamer (als er überhaupt ook nog maar ergens sleutels zijn) maar je bent zelf dé sleutel tot succes van het bedrijf. Je verleidt gasten via allerlei social mediakanalen tot een bezoek en je zorgt voor een gastvrij ontvangst. 

Wouter Visser is manager bij een boutique hotel midden in Utrecht gevestigd in een voormalig monumentaal klooster en parochiehuis. Een klooster dat helemaal is opgeknapt tot hip en trendy hotel.

Wouter Visser, general manager bij The Anthony Hotel: ‘’Ik vind de afwisseling in mijn job als hotelmanager bijzonder leuk. Het ene moment ben ik bezig met een samenwerking met een nieuwe leverancier, dan weer met het ontwikkelen van mijn team of het pakken van nieuwe omzetkansen. Die variatie maakt het werken in de horeca uitdagend en interessant! Daarnaast is onze branche doorlopend in beweging. Allereerst de mensen met wie we werken, maar ook ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, technologie en nieuwe trends in bijvoorbeeld food & beverage maken de hospitality een super inspirerende werkomgeving waar je blijft leren en ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat de horeca een mooie toekomst voor zich heeft. Er zal altijd vraag zijn naar mensen met hospitality vaardigheden een gastvrije instelling. We zien al enkele jaren dat er een steeds grotere behoefte ontstaat aan vakmensen en ik twijfel er niet over dat deze ontwikkeling zich verder door zet.’

Shake it

Welke functie jij straks ook in de horeca vervult, er zijn altijd mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen op de arbeidsmarkt. De ene week volg je een training bij een lokale wijnleverancier, de andere week sta je asperges te steken bij een boer in Limburg. Of je volgt een meerdaagse training tot manager, social media expert of planner. Kies je voor een baan in de horeca, reken er dan maar op dat je altijd blijft leren. Is het niet tijdens een training bij een opleidingsinstituut dan leer je wel on the job. Ben je een wijnliefhebber? Dan is een wijntraining natuurlijk interessant en leerzaam! Of shake jij graag een cocktail? Dan zijn er ook cocktail cursussen te volgen. Zo’n training is niet alleen ontzettend leuk, maar je leert ook nog eens erg veel van nieuwe smaakcombinaties tot shaketechnieken.

Duurzaamheid binnen de horeca

De voedselketen heeft al jarenlang een invloed op het milieu. Duurzaamheid is daarom een grote trend binnen de horeca. Eigenlijk ontkomt je er niet aan om iets met duurzaamheid te doen in je bedrijfsvoering. Als horecaondernemer of -medewerker kan je een belangrijk verschil maken op het gebied van verduurzamen. Plasticvrije terrassen, gescheiden afvalverwerking en duurzame producten zijn slechts voorbeelden. 

Sinds 3 juli 2021 is er een Europese richtlijn actief die eenmalig plastic bestek, borden en rietjes verbiedt. Dit geldt ook voor voedselverpakkingen gemaakt van piepschuim, zoals fastfood doosjes of andere maaltijden. Deze producten mogen niet meer op de markt worden aangeboden. Tien strandpaviljoens in Noord-Holland stopten vanaf vrijdag 2 juli al met het gebruik van wegwerpplastic op hun terras. Deze groep koplopers gaat hiermee een stap verder. Zij helpen voorkomen dat ‘verwaaibaar’ plastic zoals rietjes, honingstaafjes, melkcupjes en koekjesverpakkingen het strand op waait en in zee terechtkomt. Goed bezig die ondernemers!

Voor Robbert Jan de Veen van cafetaria de Daltons is duurzaamheid ook erg belangrijk: ‘’De reden dat ik duurzaamheid belangrijk vind, is omdat ik echt een levensgenieter ben. Ik houd van vlees, vliegen en (te snel) autorijden. Omdat ik deze dingen over 25 jaar nog steeds wil doen, ben ik me er wel enorm van bewust dat we een aantal dingen anders moeten doen op de wereld. Dat is de reden dat duurzaamheid ook een rol speelt in mijn werk.’’

Recordbreaking ‘golden day’

Eind juni heeft Robbert Jan de Veen het record van De Duurste Hamburger ter Wereld verbroken! Zijn poging om een hamburger te maken met de waarde van € 5000 is gelukt. Ook dat is werken in de horeca. Het was een ‘golden day’ voor Robbert en zijn team.

Meer weten over jouw mogelijkheden in de horeca?

Informeer eens bij een ROC bij jou in de buurt. De meeste ROC’s hebben een horeca-afdeling waar je bijvoorbeeld kunt werken en leren tegelijk. Zo kun je meteen verdienen in de horeca. Of kies voor een combi van leren en stagelopen. Ambieer je een managersfunctie? Dan is een mbo-niveau 4 opleiding iets voor jou en kun je daarna misschien de overstap maken naar de Hogere Hotelschool. Meer weten? Kijk op www.horeca.nl of loop eens langs jouw favoriete horecabedrijf! De horeca ontvangt je met open armen!