Opleiding: Tweetalige Hotelschool (mbo-4 BOL) ‘Eigenlijk kan je met deze studie alle kanten op’

Roos Ottens (20) heeft er zeker geen spijt van dat ze er voor koos naar de Tweetalige Hotelschool aan het Noorderpoort in Groningen te gaan. Met veel plezier helpt ze haar vader in snackbar ‘de Brombeer’ in Gasselte. Daarnaast is ze sinds september van dit jaar medewerker van ‘de Bonte Wever’ in Assen. Ze doet er de hotelreceptie. ‘Mijn eindstage heb ik hier ook gedaan en het beviel me zo goed dat ik ben gebleven, ‘vertelt Roos enthousiast. 

Werken in de horeca is Roos op het lijf geschreven. Ze houdt ervan om gasten een leuke tijd te bezorgen en is gek op afwisseling. De voltijdsopleiding die ze deed vond ze best pittig. Vooral ook, omdat een aantal vakken in het Engels werden gegeven. Maar zeker heeft ze er veel van opgestoken. Ze vertelt: ‘Het is een brede internationale opleiding waar je een heleboel verschillende kanten mee op kan. Je leert veel over ondernemen en leidinggeven, maar je krijgt bijvoorbeeld ook kookles en les in serveren. Het stuk, dat gaat over servicegerichtheid en over hoe je net een stapje harder kan lopen voor een gast, spreekt mij persoonlijk het meest aan.’

Gezellig praatje 
Als hotelreceptioniste houdt Roos zich bezig met het in- en uitchecken van gasten. Dat betekent dat ze uitleg geeft over de gang van zaken in ‘de Bonte Wever’ en vertelt welke faciliteiten er allemaal zijn. Verder staat ze graag klaar voor gasten om vragen te beantwoorden. Roos: ‘Bij ons komen in het weekend vaak families en door de weeks zijn het veelal wat oudere mensen die er even lekker uit willen. Ze komen bij ons voor hun plezier en dus is het belangrijk dat ik ook een gezellige uitstraling heb. Als gasten zin hebben in een praatje, dan voel ik dat meestal wel aan en dat moet je ook wel in je hebben als je de horeca in gaat, vind ik.’

Omgaan met mensen 
Roos komt uit een echt horecagezin. In 2016 had de familie Ottens een cafetaria op een vakantiepark en sinds 2018 runnen ze snackbar ‘de Brombeer’ in Gasselte. Roos: ‘Op mijn 14e mocht ik al meehelpen als afwashulp en niet veel later kon ik ook patat en frikadellen bakken. Ik merkte al heel snel hoe leuk ik het vind om met mensen om te gaan, vandaar dat ik naar een opleiding zocht die er een beetje bij aansluit. Zo heb ik ook geleerd dat de horeca nog veel meer kanten heeft dan ik van huis uit had meegekregen. Tegenwoordig houd ik me in de snackbar ook bezig met het aannemen van personeel en met de social media en dergelijke.’

Plezier 
Wie wil werken in de horeca moet eigenlijk een soort duizendpoot zijn. Veel vaardigheden die je nodig hebt zijn aan te leren, maar als je talent hebt voor het vak dan zit je helemaal gebeiteld. Roos:’ Je moet niet bang zijn hard te werken en als je een keer geen goede bui hebt, dan moet je daar even overheen kunnen stappen. Wat je verder in huis moet hebben? Ik denk dat je heel erg flexibel moet zijn en snel moet kunnen schakelen. O ja, je moet goed kunnen inschatten waar je gast behoefte aan heeft. En je moet er bovenal plezier in hebben.’

Op reis 
Ondanks dat er in dit beroep vaak sprake is van onregelmatige werktijden en stevig aanpakken, ziet Roos haar toekomst zeker in de horeca. Roos: ‘Ik heb gelukkig best nog wel tijd om te voetballen en leuke dingen te ondernemen met vrienden en vriendinnen. En verder ben ik van plan zoveel mogelijk geld opzij te zetten, zodat ik over een paar jaar kan gaan reizen. Ik wil namelijk graag meemaken hoe er op andere plekken op de wereld in de horeca wordt gewerkt. Daar kan ik veel van leren, denk ik.’ ‹‹