Een IT’er die z’n laptop verruilt voor een laadklep. Een zorgmedewerker die liever een route rijdt dan een rooster vult. Een kok die z’n passie voor eten nu vanuit een vrachtwagen bezorgt. Het gebeurt. Overal in Nederland maken mensen de overstap naar de transportwereld. En dat is maar goed ook, want de sector schreeuwt om mensen die de weg van hun hart willen volgen.

Het beroep van vrachtwagenchauffeur is veranderd. En tegelijk biedt het precies wat veel mensen nu zoeken: vrijheid, afwisseling en zinvol werk. Bij horecagroothandel Bidfood zien ze het van dichtbij gebeuren. In Hoofddorp, Meppel of Helmond, overal melden zich mensen met een ander verhaal en een open blik. Zij-instromers dus. En dat zijn lang niet altijd jonge mannen en vrouwen met een vrachtwagendroom. Juist niet. Het zijn vaker mensen van 40, 50 of ouder, op zoek naar iets dat past bij wie ze nu zijn. Bij mensen die behoefte hebben te gaan doen waar ze echt blij van worden.

‘Je mag opnieuw kiezen. Op elke leeftijd.’

‘Het idee dat je op je achttiende een beroep kiest en daar dan maar in blijft hangen? Dat is echt achterhaald,’ zegt Karin Smolders, Human Being Officer bij Bidfood. ‘Gelukkig kijkt de arbeidsmarkt daar ook niet meer zo naar. Het is juist mooi als iemand durft te veranderen.’

Volgens Karin draait het in deze tijd niet om cv’s of de perfecte kwaliteiten, maar om mensen die passen bij het vak én bij het team. ‘Je hoeft geen jaren ervaring te hebben. Levenservaring is minstens zo waardevol. We zoeken mensen die verantwoordelijkheid willen nemen, klantgericht zijn en als ambassadeur voor ons bedrijf werken, en vooral: zichzelf durven zijn. Wie jij bent als mens, jouw normen en waarden. Want echte mensen die ook snappen dat de bedrijven waar ze bezorgen geen nummer zijn, zijn waardevol.’

Het werk is veranderd, de sfeer ook

Ook François van Hout, hoofd Transport bij Bidfood, ziet hoe het chauffeursvak allang niet meer draait om lange dagen en afzien. ‘Dat ouderwetse beeld van de chauffeur die 60 uur per week onderweg is. Dat klopt allang niet meer. Onze chauffeurs zijn meestal op tijd thuis, rijden vaste routes en hebben daarna nog tijd over voor andere dingen.’

Wat gebleven is, is de vrijheid. ‘Je gaat op pad, hebt je eigen klanten en komt op allerlei plekken: keukens van restaurants, zorginstellingen, vakantieparken. Je levert niet alleen een krat eten af. Je kent de mensen, weet wat er speelt. Soms maak je even een praatje, soms drink je een koffie mee. Dat maakt het werk persoonlijk.’

Minder zwaar, meer variatie

Dankzij hulpmiddelen zoals elektrische containertrekkers is het werk fysiek minder zwaar dan vroeger. En voor wie dat wil, zijn er volop opleidingsmogelijkheden. ‘Diverse medewerkers zijn ooit begonnen als bijrijder en groeien door,’ zegt Karin. ‘Maar het hoeft niet in een rechte lijn. Je mag ontdekken wat bij je past. Die mogelijkheden zijn er. Bij Bidfood, maar ook bij veel andere bedrijven.’

Een kop koffie zegt soms meer dan een cv

Wie wil instromen, hoeft vaak alleen maar de eerste stap te zetten. ‘Solliciteren mag nog steeds met een brief en een cv, maar het hoeft niet,’ zegt François. ‘Bij ons kun je gewoon eens langskomen voor een gesprek. We zeggen vaak: kom koffiedrinken. Dan voel je vanzelf of het klikt. Daarna kun je een keer een dagje meerijden om zelf te ervaren hoe het eraan toe gaat.’

De logistiek staat open voor mensen die willen werken, willen leren, en op zoek zijn naar werk dat past bij wie ze zijn. Vooral mensen die elke dag met plezier willen samenwerken, die een sociaal hart en verantwoordelijkheidsgevoel hebben belangrijk vinden, voelen zich thuis bij Bidfood. Maar ook voor chauffeurs die liever lange ritten maken en voor wie de nadruk ligt op het onderweg zijn, is volop toekomst in de logistieke sector.

Ook overstappen? Zo begin je gewoon

Overweeg je iets nieuws, maar weet je nog niet precies wat? Misschien is het chauffeursvak wel wat voor jou. In korte tijd kun je via een leer-werktraject worden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur, met baangarantie. Je krijgt begeleiding, haalt je rijbewijs en draait snel mee in de praktijk.

Bij bedrijven zoals Bidfood staan de deuren open voor mensen met lef, nieuwsgierigheid en een open houding. Of je nu uit de techniek komt, de zorg, of de horeca, dat maakt niet uit. Wat wel telt is dat je gemotiveerd bent en zin hebt in een frisse start.

Nieuwsgierig? Kijk op www.werkenbijbidfood.nl of op www.ikwilvrachtwagenchauffeurworden.nl. Je kunt vaak gewoon een keer komen praten of meelopen. Zo weet je snel of dit bij jou past.

Je eerste stap naar meer vrijheid? Die zou zomaar volgende week al kunnen zijn. Succes!

Gideon zit nu 2 jaar op de vrachtwagen bij Bidfood

Gideon Edel (53) werkte jarenlang in de ICT, tot hij op een dag dacht: dit is het niet meer. ‘Altijd maar achter schermen zitten en bezig zijn met codes. Het was het niet meer voor mij. Technisch klopte het allemaal, maar ik miste contact. Beweging. Vrijheid. Ik liep er eerlijk gezegd helemaal op leeg.’

Toch was de overstap naar het stuur niet helemaal uit het niets. ‘Ik had al mijn BE-rijbewijs en vroeger reed ik veel voor mijn werk. Dat vond ik eigenlijk altijd het leukste deel van de dag: onderweg zijn, klanten zien, even een praatje maken. Dat gaf me altijd al een goed gevoel.’

Geen ingewikkeld gedoe

Toen hij Bidfood tegenkwam tijdens een online zoektocht, viel alles snel op z’n plek. ‘Eerst gewoon klikken, toen bellen, en nog geen week later zat ik al aan de koffie. Geen ingewikkeld gedoe. Ze vroegen gewoon: wat zoek je, waar word jij blij van? En ik dacht meteen: dit klopt.’ Inmiddels rijdt Gideon alweer twee jaar in de regio. Hij koos bewust voor afwisseling. ‘Geen vaste route voor mij. Ik wil het liefst iedere dag wat anders. Cafés, kantines, vakantieparken, zorginstellingen. Kom maar op. Dat past bij mij. Dit is wie ik ben.’

Menselijk contact

In het begin was het even schakelen. ‘De eerste weken stond ik soms met m’n handen in het haar: waar moet ik parkeren met die bak? Welke deur moet ik hebben om bij dit bedrijf naar binnen te komen? Maar daar groei je snel in. En ja, inmiddels weet ik zelfs waar bij sommige klanten de koffiemachine staat. En als ik bij een snackbar kom waar ik vaker lever, dan mag ik niet gaan lossen voordat ik eerst een frietje gegeten heb. Echt waar.

’Wat hem bevalt, is het vertrouwen. ‘Bij Bidfood kijken ze niet alleen naar wat je kunt, maar vooral naar wie je bent. Ze laten je je werk op jouw manier doen, zolang het goed gebeurt. Dat geeft ruimte en rust. Ik ben fitter, scherper en voel me weer echt nuttig.’

Op mijn plek

Thuis merkt hij het ook. ‘Ik ben vaak rond twee uur al terug. Tijd om te koken, wat rommelen, mijn vriendin zien. Die zegt: je bent gewoon een leuker mens geworden. En ik geloof haar nog ook.’

Zijn advies? ‘Je hoeft geen vrachtwagennerd te zijn. Als je houdt van vrijheid, een beetje aanpakken, mensen zien: dan zit je hier goed. Eén keer serieus kijken, een paar dagen meerijden en je weet het.’

Laat een review achter
Review