Maak kennis met de mensen van de bouw

Naam: Robin Berkhout 
Leeftijd: 20 
Woonplaats: Andijk, Noord-Holland  Opleidingen: Eerst allround timmerman niveau 3, nu bezig met niveau 4 uitvoerder bbl, in de toekomst hopelijk mijn aannemerspapieren en een eigen bedrijf. 
Beroep: Ik ben nu nog timmerman, maar straks uitvoerder (bouwplaatsmanager). 
Waarom dit werk: Ik vind het mooi werk. Toen ik jong was timmerde ik al boomhutten en wilde ik architect worden, maar dat vind ik te theoretisch. Daarom heb ik gekozen voor praktisch werk en de huizenbouw. Dat bleek een goede keuze, want het bevalt mij goed. 
Leuk aan dit werk: Zichtwerk, elementen van een gebouw die je blijft zien en dan blije bewoners zien genieten van wat ik gemaakt heb, da’s echt vet! Ik vind bijvoorbeeld de aftimmering of goten monteren erg leuk. 
Minder leuk aan dit werk: In de winter kozijnen stellen, dat is vrij rustig en precies werk in de kou. Je kunt er echter geen handschoenen bij dragen, dus dan is het wel erg koud. 
Tip voor (nieuwe) studenten: Kies je voor de uitvoerdersopleiding, dan is het heel goed om eerst te hebben getimmerd. Dan heb je een stuk meer ervaring in bijvoorbeeld aansluitingen en verbindingen en dan weet je als uitvoerder waar je over praat. Zorg dat je praktijkervaring opdoet. 
Motto: Collega’s kijken mij wel eens vreemd aan, maar ik roep aan het eind van de week vaak “Het is bijna maandag, dan beginnen we weer!”. Want waar sommige collega’s uitkijken naar het weekend kan ik niet wachten om maandag weer aan de slag te gaan.

Een bijzondere ervaring van Robin Ik ben in 2019 Nederlands kampioen geworden bij WorldSkills. Ik begon met een wedstrijd op school en na allerlei kwalificatierondes stond ik in de Nederlandse finale. Ik ben ooit op aanraden van een docent gaan oefenen met het bouwen van een dakconstructie en de bijbehorende tekeningen en 3D inzichten. Uiteindelijk heb ik zelfs deelgenomen aan het Wereldkampioenschap in Kazan, Rusland, in augustus 2019. Helaas heb ik niet gewonnen, maar het was wel echt een geweldige ervaring om op zo’n niveau mee te mogen doen. 

Naam: Soraya Kudding 
Leeftijd: 23
Woonplaats: Purmerend
Opleidingen: Ik heb meerdere opleidingen gedaan. Ik ben begonnen met Middenkaderfunctionaris bouwkunde niveau 4, daarna een associate’s degree HBO duurzame bouwkunde, de vakopleiding Aannemer Burgelijke en Utiliteitsbouw, Kader- en Ondernemer Bouwbedrijf (KOB), een Minor projectmanagement bedrijfskunde (MER) en de Bachelor Bouwkunde.
Beroep: Werkvoorbereider bij een erkend restauratie bouwbedrijf, Schakel & Schrale.
Waarom dit werk: Ik ben bij Schakel & Schrale begonnen als stagiaire, ongeveer 2,5 jaar geleden. In het begin moest ik veel over het bedrijf, restauratie en de processen leren. Dit heb ik een tijdje gedaan bij de afdeling calculatie, maar ik kwam er al gauw achter dat alleen calculeren niet iets is voor mij. Ik mocht toen gaan kijken bij werkvoorbereiding en daar ben ik blijven plakken.
Leuk aan dit werk: Monumentale gebouwen in oude glorie herstellen, verjongen en een nieuwe toekomst geven, daar loop ik warm voor. Ik werk aan prachtige projecten: Nederlandse historische kastelen, kerken, woonhuizen en industrieel erfgoed. Al deze projecten zorgen voor dynamisch werk, want elke dag is voor mij anders! 
Minder leuk aan dit werk: Ik vind eigenlijk alles wel leuk, behalve het calculeren dan!
Tip voor (nieuwe) studenten: Door jezelf te ontwikkelen, maak je jezelf onmisbaar bij je huidige werkgever (baanzekerheid) en verbeter je je positie op de arbeidsmarkt (nieuwe kansen). Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Het managen van de combinatie studie en werk hielp mij bijvoorbeeld met het ontwikkelen van disciplines en leren plannen.
Motto: Eigenlijk heb ik meerdere motto’s, maar de belangrijkste zijn: “Fouten maken is succes, als we ervan leren” en “laat anderen je niet vertellen welk pad je moet volgen, maar bepaal altijd je eigen pad”.

Tips van Soraya om succesvol te studeren met een baan
• Vraag support in je omgeving 
• Zorg voor een strakke planning 
• Creëer een prettige studieomgeving 
• Creëer een routine 
• Bepaal je persoonlijke leervoorkeur 
• Beloon jezelf zo nu en dan 
• Help elkaar