‘Ik vind het leuk echt iets voor een ander te doen’ 

Medewerkers van Argos Zorgroep hebben één gezamenlijke missie: deskundige zorg, behandeling en gezelligheid bieden aan ouderen. Dat gebeurt thuis of in een verpleeghuis van Argos Zorggroep. Verpleegkundige Bradley Mulder werkt in één van deze huizen: De Es in Spijkenisse. In De Es  wonen ouderen die door psychische of lichamelijke aandoeningen niet meer zelfstandig kunnen wonen. 

Waarom heb je gekozen voor het beroep verpleegkundige? 

‘Ik wist heel lang niet wat ik met mijn toekomst wilde gaan doen. Totdat mijn moeder een hersentumor bleek te hebben en het laatste half jaar in een verpleeghuis verbleef. Mijn wereld stortte in, maar ik realiseerde me ook wat er nu eigenlijk echt belangrijk is in het leven.’

Je vond je roeping? 

‘Ja, eigenlijk wel. Dat klinkt misschien een beetje zwaar, maar ik ontdekte wel dat het mogelijk is echt iets voor anderen te betekenen. Dat die anderen mensen zijn, zoals jij en ik, en dat ze dus zorg en aandacht nodig hebben. In het verpleeghuis waar mijn moeder destijds verbleef, hadden ze niet zoveel oog voor de cliënten. Ze hadden de tijd er gewoonweg niet voor. Gelukkig is het hier bij De Es duizend procent beter.’

Hoe ben je hier terechtgekomen? 

‘Dat is een makkelijke vraag. Tijdens de opleiding loop je verschillende stages. Mijn laatste stage liep ik hier. Dat beviel me zo goed dat ik ben gebleven. Ik werk trouwens op de somatische afdeling. Dat is een afdeling waar ouderen wonen met lichamelijke problemen.’ 

Wat doe je precies als verpleegkundige? 

‘Best een heleboel. Als verpleegkundige heb je een coördinerende functie. Je zorgt ervoor dat de boel draaiende blijft. Je doet de overdracht, maakt ontbijtjes en bereidt de lunch voor. Verder deel je natuurlijk op tijd medicijnen uit en verricht je verpleegtechnische handelingen, zoals het aanbrengen van een infuus of een katheter en het verzorgen van wonden. Zelf ben ik tevreden als ik merk dat ik de dag van iemand een beetje mooier heb kunnen maken. Dat lukt meestal met kleine dingen, zoals het maken van een praatje, daarmee maak je het verschil.’ 

Wat is eigenlijk het verschil tussen een verzorgende en een verpleegkundige? 

‘Voordat ik verpleegkundige was, was ik ook een tijdje helpende. Het zijn allebei belangrijke functies met andere verantwoordelijkheden. Als helpende mag je bijvoorbeeld geen katheter aanbrengen en medicijnen uitdelen, als verpleegkundige mag dat wel. Je weet als verpleegkundige meer over ziektebeelden en hebt geleerd klinisch te redeneren. Als je ziet dat er met een cliënt iets aan de hand is, kun je inschatten wat dat is en ben je in staat een goede rapportage te maken voor de arts.’ 

Wat voor vakken kreeg je op school? 

‘Dat is best breed. Je krijgt bijvoorbeeld kookles maar ook veel medische vakken over lichamelijke en psychiatrische ziektebeelden en beperkingen. Het is theorie die je echt nodig hebt in je werk, maar je leert toch het meeste tijdens je praktijkstage. In het derde jaar kies je voor de richting GGZ of het ziekenhuis. Ik heb een beetje spijt dat ik voor het eerste gekozen heb, want meer ervaring in een ziekenhuis had me nog beter voorbereid op wat ik binnenkort ga doen. Dan maak ik namelijk de overstap naar Ambulant Verpleegkundige. Dat wil zeggen dat ik dan op alle afdelingen in de Es werkzaam ben.’

Wat voor talent(en) moet je hebben om dit werk goed te kunnen? 

‘Je moet een beetje een alleskunner zijn en stevig in je schoenen staan. Ook is het belangrijk goed voor jezelf op te komen, sterk te zijn in het oplossen van problemen en te kunnen samenwerken. Verder moet je er blij van worden iets voor een ander te doen.’

Is verpleegkundige wel een goed beroep voor een man?

‘Ja, haha. Het is waar dat ‘zorgen voor’ nog steeds als iets typisch vrouwelijks wordt gezien, maar dat is natuurlijk onzin. Het is een veelzijdig beroep, je raakt nooit uitgeleerd en maakt iedere dag iets nieuws mee.’

Heb je ook nog hobby’s of heb je daar geen tijd voor? 

‘Ik heb een heleboel hobby’s. Te veel zelfs. Als ik thuiskom, zet ik de versterker van mijn gitaar aan en ga ik lekker los. Verder ben ik nog vrijwilliger bij de dierenambulance en heb ik zelf vier katten, een schildpad  en een bidsprinkhaan.’

Wil jij ook verpleegkundige worden bij Argos Zorggroep? 

Dat kan. Als je al een opleiding volgt en op zoek bent naar een stageplek, dan kan je aan de slag op een leerafdeling van één van de huizen van de zorggroep. Argos Zorggroep heeft trouwens ook een eigen opleidingsafdeling: Argos Academie. Ben je op zoek naar een uitstekend toekomstperspectief, goed salaris en volop ruimte om je talent te laten zien en groeien? Dan zijn de opleidingen van Argos Zorggroep waarbij werken en leren samengaan écht iets voor jou. Als jij bij Argos Zorggroep start als Verzorgende IG, kun je de opleiding tot Verpleegkundige volgen op mbo- en daarna hbo niveau. Wat je tijdens je opleiding leert, pas je direct toe in de praktijk en andersom. Voor het werken ontvang je salaris, daarnaast ga je een aantal uur per week naar school en wordt jouw opleiding betaald. Bekijk de mogelijkheden die er zijn en schrijf je snel in via 

www.werkenbijargoszorggroep.nl.