Je begroet gasten met een glimlach, serveert een perfect getapt biertje, bedenkt de menukaart achter de schermen of regelt de personeelsplanning. In de horeca werk je samen aan beleving, of je nu in de bediening staat, de keuken runt, de marketing doet of het voorraadbeheer regelt. Je vindt altijd wel een baan die bij je past.

Werken waar de sfeer altijd aan staat

De horeca is veel meer dan tafels afruimen of drankjes serveren. Het is een levendige wereld waarin jij het verschil maakt. Je bent het gezicht van een zaak, zorgt voor goede vibes en maakt bijzondere momenten mogelijk. Een verjaardag, een romantisch diner of een spontaan avondje uit: dankzij jou wordt het een succes.

Je merkt direct resultaat van je werk. Een compliment van een tevreden gast, een goede fooi of een blije collega. In de horeca werk je meestal in een team dat voelt als een tweede familie. Je leert snel, maakt vrienden voor het leven en ontwikkelt vaardigheden waar je je hele loopbaan iets aan hebt. Denk aan mensenkennis, stressbestendigheid en servicegerichtheid.

Voor ieder wat wils

Houd je van drukte of juist van structuur? Ben je als een vis in het water in een omgeving vol actie of heb je oog voor detail? In de horeca is er altijd wel een plek die bij je past. Denk aan een lunchzaak, hotel, strandtent, fastfoodrestaurant of luxe cateringbedrijf. Iedere plek heeft een eigen sfeer en vraagt om andere kwaliteiten.

En natuurlijk staat niet iedereen op de vloer of in de keuken. In de horeca zijn ook veel mensen actief achter de schermen. Denk aan HR-managers, marketeers, logistiek medewerkers, ICT’ers en schoonmakers. Al die functies zijn essentieel om een horecabedrijf goed te laten draaien. Hou je van organiseren, analyseren of regelen? Dan is er ook voor jou volop ruimte in deze branche.

Droom je van een baan in de keuken?

Als koken jouw passie is, dan kun je van die liefde je beroep maken. Werken als kok is meer dan recepten volgen. Het vraagt om creativiteit, snelheid en teamwork. Je bedenkt gerechten, werkt met verse producten en zorgt dat elk bord er perfect uitziet.

In de keuken werk je vaak onder druk, zeker als het druk is in de zaak. Maar als je van aanpakken houdt en energie krijgt van een volle service, dan is het de moeite waard. Je kunt aan de slag in allerlei soorten keukens: van een gezellig eetcafé tot een fine dining restaurant, of op een foodtruck tijdens festivals. Via stages of een leerwerkplek doe je waardevolle ervaring op.

Heb jij het horecahart?

Je hoeft geen geboren gastheer of gastvrouw te zijn om in de horeca te starten. Maar een paar eigenschappen maken het werk wel leuker en makkelijker. Aanpakken, bijvoorbeeld. In de horeca is er altijd iets te doen. Je staat zelden stil en juist dat maakt het werk dynamisch.

Sociaal zijn helpt ook. Je hebt voortdurend contact met mensen en elk moment telt. Kun jij goed schakelen, blijf je rustig onder druk en leer je snel? Dan pas je waarschijnlijk goed in deze branche. Flexibiliteit is belangrijk, want de werktijden zijn vaak anders dan bij een standaard kantoorbaan. Maar juist dat maakt het afwisselend.

De kansen liggen voor het oprapen

De horeca in Nederland snakt naar personeel. Jaarlijks zijn er zo’n 150.000 vacatures, waarvan een groot deel perfect is voor mbo-studenten, starters en zij-instromers. Wil je snel aan de slag, ervaring opdoen en doorgroeien? Dan zit je goed.

De horeca stopt niet bij de grens

Werken in het buitenland is voor veel mbo’ers een unieke kans om te groeien. Denk aan een stage aan de Costa del Sol, een baan op een cruiseschip of een seizoen in een Oostenrijkse skihut. Met een goede werkhouding en een beetje Engels kom je al een heel eind.

Veel mbo-scholen hebben internationale stageprogramma’s of uitwisselingen. Vraag je stagebegeleider naar de mogelijkheden. Misschien ligt jouw volgende werkplek wel onder de zon of in de sneeuw.

Horeca, typisch Nederlands woord

Het woord ‘horeca’ is een afkorting van hotel, restaurant en café. Buiten Nederland kennen ze dat woord vaak niet. Daar spreken ze van de hospitality industry, ofwel de gastvrijheidsbranche. Andere naam, zelfde doel: mensen welkom heten en zorgen voor een fijne ervaring.

Zo scoor jij je eerste horecabaan

Kom verzorgd en enthousiast over. Check van tevoren de website of Instagram van de zaak. Zorg voor een overzichtelijk cv en een korte motivatie waarin je laat zien wie je bent en wat je zoekt. Stel tijdens het gesprek vragen over de werktijden, begeleiding of doorgroeimogelijkheden. En het belangrijkste: wees jezelf. In de horeca telt je motivatie vaak zwaarder dan je ervaring.

Handige organisatie om te kennen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is de grootste brancheorganisatie van de horeca. Ze maken zich sterk voor goede arbeidsvoorwaarden, veilige werkplekken en meer leerplekken voor jongeren. Wil je meer weten over deze boeiende sector? Kijk dan even op komwerkenindehoreca.nl. ‹‹

Laat een review achter
Review