‘Dit is het leukste beroep dat er is’

Chanelfa Verwijk wil andere meiden
inspireren te kiezen voor de ICT

Toen ik destijds met mijn vriend bij de Open Dag van de opleiding Applicatieontwikkelaar op het ROC van Amsterdam ging kijken, spraken ze hem steeds aan. Ze dachten dat hij geïnteresseerd was in de opleiding en mij zagen ze gewoon niet staan, leek het wel. Ik ben blij dat het eindelijk steeds gewoner wordt dat meiden een technisch beroep kiezen. Aan het woord is Chanelfa Verwijk. Zij is 29 jaar en woont samen met haar partner en dochter in Uithoorn. 

Chanelfa startte op de opleiding Applicatieontwikkelaar (niveau 4) en maakte al snel de switch naar de opleiding ICT-beheer (niveau 4). In 2019 behaalde ze haar diploma. Inmiddels werkt ze met veel plezier als Servicedesk Medewerker bij WPG-uitgevers in Amsterdam.  Chanelfa: ‘Kort gezegd komt het erop neer dat ik redacteurs en journalisten ondersteun bij hun IT-gebruik. Ik los bijvoorbeeld storingen op in hard- en software, maar ik installeer ook applicaties, besturingsprogramma’s en software. Ik heb hier ook stagegelopen en heb toen als opdracht alle PC’ ’s overgezet naar laptops. Ook zijn we in die tijd volledig overgegaan naar de cloud. Nu iedereen door corona zoveel mogelijk thuis werkt, komt dat helemaal heel goed uit.’

Cijfers: mannen en vrouwen in de techniek*

Cijfers van het onderwijs:

Keuze op het vmbo voor technisch profiel: 
Vmbo-bb/-kb/-gl keuze voor technische profielen in 3e leerjaar:
Mannen: 31% 
Vrouwen: 4%

Vmbo-tl NaSk-diploma:
Mannen: 51%
Vrouwen: 28%

Doorstroom naar het mbo:
Vanuit het vmbo stroomt 48% van de jongens door naar het technisch mbo. En slechts 9% van de meisjes. 
Op het mbo kiest 28% van de studenten voor een studie in de bètatechniek. In totaal kiest bijna de helft (47%) van de mannen voor een studie in de bètatechniek. Tegenover 8% van de vrouwen. 

Cijfers van de werkvloer:
20% van de werkzame beroepsbevolking heeft een technisch beroep.

De verhouding:
– 32% van de werkende mannen
– 6% van de werkende vrouwen

Gelukkig neemt het aantal vrouwelijke technische professionals wel toe: het totaal aantal vrouwen met een technisch beroep is in 2019 13,8%, ten opzichte van 11,6% in 2013. 

*Analyses van PTvT/Techniekpact op basis van DUO-data (2020)

ICT-beheer 
Programmeren vindt Chanelfa leuk om te doen, omdat je dan alles zelf in de hand hebt. Vandaar dat dit talent eerder koos voor de opleiding Applicatieontwikkelaar. Ze vertelt: ‘Dat is óók echt een interessante opleiding, omdat je alle vrijheid krijgt te experimenteren en creatief te zijn. Toch voelde ik zelf meer voor de opleiding ICT-beheer, omdat deze richting nog beter bij me past. Eerst was ik bang dat ik me als vrouw niet helemaal zou thuis voelen in een beroep waarin vooral mannen werken. In de praktijk is dat gelukkig helemaal niet het geval. Ik kan prima met die kerels samenwerken en ik hoor van de eindgebruikers dat ze het ook wel fijn vinden dat ik een vrouw ben. Vrouwen communiceren toch weer net even anders dan mannen en dat is soms best prettig, vinden ze. We missen in de ICT-wereld nog altijd diversiteit, maar ik weet zeker dat daar snel verandering in komt. Bij de uitgeverij waar ik werk, hebben we overigens al wat meer vrouwen in het team. En samenwerken met mannen is ook helemaal niet erg. Ze zijn vaak alleen wat directer en daar is niets mis mee.’

‘We missen in de ICT-wereld nog altijd diversiteit’

Rolmodel
In het tweede jaar als student op het ROC  won Chanelfa een prijs van 2.500 Euro, verstrekt door het CA-ICT. ‘Een docent had me opgegeven en ik moest een verslag bijhouden van de ontwikkeling die ik doormaakte. Ik heb me voorgenomen ambassadrice te blijven van CA-ICT, omdat ik heb gemerkt hoe belangrijk rolmodellen zijn. Onze teamleidster bij de uitgeverij zie ik als mijn rolmodel en ik zou het leuk vinden als ik op mijn beurt ook weer andere meiden kan inspireren en stimuleren.’ In samenwerking met JP Morgan bank en het ROC van Amsterdam in het kader van het project Miss IT voegde Chanelfa wat dat betreft tijdens haar opleiding de daad al bij het woord. ‘We gingen met een groepje andere studenten tijdens open dagen voorlichting geven over de mogelijkheden binnen de ICT aan meiden die van plan waren voor een opleiding te kiezen. Hierdoor hebben we het voor elkaar gekregen om het percentage flink omhoog te krikken en dat is natuurlijk supercool.’

Lekker bezig zijn 
Chanelfa blijft op zoek naar uitdagingen en die vindt ze niet alleen op haar werk. Ze is namelijk begonnen aan een vervolgstudie. ‘Ik ben bezig met de hbo-opleiding Business IT & Management, zodat ik door kan groeien naar een baan op managementniveau. In deze branche zit je nooit stil en je bent eigenlijk altijd verzekerd van werk en een prima salaris. Het leuke is dat je altijd bezig kan zijn met analyseren, probleemoplossend nadenken en het vinden van verbanden. Geweldig toch!’ ‹‹

Ben jij de volgende technische professional? 
De ICT is een dynamisch vakgebied. Het ontwikkelt zich supersnel en is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Informatie die vandaag de standaard is, kan morgen alweer out-of-date zijn. Je honger naar nog meer kennis over informatiesystemen en computers kan je altijd blijven stillen, als je kiest voor deze richting: je hoeft je geen moment te vervelen. Bedrijven zitten om ICT-professionals te springen. Waar wacht je op? 

Als ICT-beheerder in dienst van een bedrijf onderhoud je de systemen, de pc’s en laptops. Daarbij beheer je de Cloud Server en onderhoud je de websites van de organisatie waar je werkt. Je lokaliseert en verhelpt storingen aan computers en regelt de installatie van applicaties en programma’s. Dit beroep is echt is voor jou als je het leuk vindt technische problemen op te lossen, zelfstandig kan werken en goede communicatieve vaardigheden hebt. Verder moet je analytisch kunnen denken, leergierig zijn en snel kunnen schakelen. 

Hoewel er nog steeds te weinig meiden en vrouwen kiezen voor ICT-studies en ICT-beroepen, zien we gelukkig eindelijk een stijgende lijn. Waarom vrouwen nodig zijn in de ICT? Simpel: vrouwen zorgen voor een frisse wind in wat eens een mannenwereld was.