‘De horeca is de beste school voor levenservaring!’
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is een werkgeversvereniging die zich hard maakt voor de horeca. Bijna alle takken van de horeca hebben het zwaar gehad de afgelopen jaren. En nog steeds is er van alles aan de hand waardoor veel ondernemers het niet makkelijk hebben. Toch vindt bijna iedereen die in de horeca werkt, dat hij of zij het mooiste beroep heeft gekozen dat er bestaat. Passie voor horeca: je hebt het of je hebt het niet. Eén ding staat als een paal boven water: de horeca vormt je. Je doet er zoveel ervaring op, dat je groeit als mens. De werkwijzer praat met Dirk Beljaarts. Dirk is sinds 1 februari 2019 algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland.
Hoe gaat het met je?
‘Hartstikke goed. Ik heb een prachtige functie en mag me inzetten voor de mooiste sector die er bestaat. Horeca zit in mijn DNA, dast is iets dat alleen horecamensen snappen. Ik vind KHN een belangrijke werkgeversorganisatie. We zijn er voor alle horecabedrijven. Van snackbar tot aan discotheek en van broodjeszaak tot aan hotel en sterrenrestaurant.’
“Als je gelukkig wordt van mensen in de watten leggen en je snapt wat gastvrijheid is, dan ben je geknipt voor de horeca!”
Wat doet Koninklijke Horeca Nederland dan allemaal?
‘Te veel om op te noemen. We behartigen de belangen van horecaondernemers. We adviseren en we informeren over alle wet- en regelgeving waar de horeca mee te maken heeft. We lobbyen in Den Haag en we helpen individuele ondernemers. We zijn er voor de hele sector en staan aan de wieg van de horeca-cao.’
Hoe gaat het nu met de horeca?
‘Het is geen geheim dat er nogal wat uitdagingen zijn. Corona heeft de horeca een flinke klap gegeven en de huidige inflatie maakt het bedrijven ook niet makkelijk. De prijzen stijgen en dat kan je niet altijd doorberekenen aan de klant. Maar het lastigste waar we nu mee zitten is het personeelstekort. Er is heel veel behoefte aan mensen in de bediening en in de keuken. Ik weet zeker dat het allemaal wel goed komt met de horeca. Er is geen sector die zo veerkrachtig is en die altijd weer opstaat na iedere optater.’

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is de grootste horecabrancheorganisatie van het land, met ruim 19.000 horecaondernemers en daarmee zo’n 350.000 horecamedewerkers die wij vertegenwoordigen. We zetten ons in voor de branche, geven advies en houden al het nieuws rondom horeca in de gaten. Ook komen we zelf regelmatig met campagnes die moeten zorgen voor een betere horeca. Samen geven wij de horeca power!
Is het nog leuk om in de horeca te gaan werken voor jongeren?
‘Het is geweldig! Al is het alleen al dat het de beste leerschool is die je je maar kan wensen. Je mensenkennis groeit en je doet een heleboel levenservaring op. Ook als je niet verder wil in de horeca, zou je toch eens een tijdje in de bediening moeten gaan
werken. Dat is zoveel meer dan alleen maar met een dienblad lopen. Als je in de horeca aan het werk bent geweest, ben je daarna eigenlijk overal wel welkom.’
En wat kan je doen als je echt carrière wil maken in de horeca?
‘Je zou een vakopleiding kunnen doen. Bijvoorbeeld bij een ROC of een Hotelschool. Voor de rest is het vooral een kwestie van uitproberen. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wil je beginnen als kelner en doorgroeien naar supervisor? Droom je ervan manager te zijn? Of wil je zelf een restaurant beginnen? Het kan allemaal als je het echt wil en er voor gaat. Wil je liever kok worden? Ook dat kan. Wat is leuker dan eten maken voor gasten die een date hebben of iets belangrijks te bespreken hebben? Je maakt met je kookkunsten echt het verschil. Een blik opentrekken kan iedereen, maar écht koken is heel wat anders.’
“Als je in de horeca aan het werk bent geweest, dan ben je daarna eigenlijk overal wel welkom”
Hoe zit het nu met de arbeidsvoorwaarden?
‘Die worden gelukkig steeds gunstiger. In plaats van 5 dagen per week, is het ook steeds vaker mogelijk om flexibeler te werken. Niet altijd het hele weekend en bijvoorbeeld drie hele dagen vrij. Fijn is ook dat de horeca een eigen cao heeft. Als je gelukkig wordt van mensen in de watten leggen en je snapt wat gastvrijheid is, dan ben je geknipt voor de horeca!’
Hoe oud moet je zijn om in de horeca te mogen werken?
Jongeren mogen vanaf 13 jaar werken. Er gelden wel regels voor het soort werkzaamheden, wanneer en hoeveel je mag werken. Alle regels staan in de Arbeidstijdenwet (ATW). Ben je 13 of 14? Dan mag je alleen op niet-schooldagen en tijdens vakanties werken, maar niet op zondag. In de horeca mag je helpen bij het bedienen en hulpwerkzaamheden doen. Als je 15 bent, dan mag je niet-industriële arbeid (dus niet slechts hulparbeid) van lichte aard verrichten. Zo mag je bijvoorbeeld de hoofdafwasser helpen met het wegzetten van de afwas, poleren en met de hand afwassen. Ook mag je iets meer uren per dag werken dan 13- en 14-jarigen. Je mag ook op zondag werken, maar dan niet op de zaterdag ervoor. Jongeren onder de 16 mogen niet werken in de ruimte waar alcohol wordt geschonken. Er is een uitzondering voor 14- en 15-jarigen die in het kader van hun opleiding een (snuffel)stage moeten vervullen. Wil je maaltijden gaan bezorgen? Dan moet je 16 jaar of ouder zijn. Ben je 16 of 17 jaar? Dan mag je arbeid verrichten op zaterdag en zondag, mits er op de vrijdag ervoor of de maandag erna geen schooltijd is. Schooltijd telt altijd mee als arbeidstijd. Er moet altijd in een periode van 7 dagen een rustperiode van ten minste 36 aaneengesloten uren zijn. Als 16- en 17-jarige mag je tot 23.00 uur werken. Voor meer informatie, zie: www.khn.nl