De bouw zit in een innovatieve stroomversnelling

Wil jij de bewoonde wereld verbeteren? Kom werken in de bouw! 

De bouw & infra is volop in beweging en veelzijdiger dan vaak wordt gedacht. Jaarlijks is er 60 miljard euro beschikbaar voor de bouw, zodat de bebouwde wereld in Nederland straks duurzaam, veilig en comfortabel kan zijn. “De stad van de toekomst hangt niet aan elkaar van losse onderdelen. Alles is op een intelligente manier met alles verbonden. Wonen, werken, studeren en recreëren kunnen slimmer, prettiger en veel energiezuiniger”, vertelt Arjan Walinga, expert BIM, Bouwlogistiek en Business Intelligence bij Bouwend Nederland.

We bouwen niet alleen huizen om in te wonen en kantoren om in te werken. Ook wegen, bruggen en tunnels, maar ook dijken, vaarwegen en spoorlijnen moeten worden ontworpen en gemaakt. Ondergronds leggen we kabels en leidingen aan voor elektriciteit, dataverkeer en gas. Arjan: “Bouw & infra gaat over het inrichten van de gehele gebouwde omgeving. Wie in de bouw werkt, houdt zich bezig met het oplossen van praktische en maatschappelijke problemen. Je zorgt ervoor dat de wereld steeds een beetje beter wordt en daar krijg je nog leuk voor betaald ook. De bouw kan altijd slimmer, sneller en goedkoper en we trekken heel graag jonge mensen aan die niets liever doen dan aanpakken en – vooral – meedenken. Het zegt best veel dat steeds vaker mensen uit de game industrie de overstap maken naar de bouw.”

Virtueel bouwen 

Zowel aan de ontwerpkant van de bouw & infra, als aan de manier waarop er gebouwd wordt, gebeurt er momenteel veel. Heel veel zelfs. Het oude beeld van de bouwvakker tot aan zijn knieën in de modder en met een helm op dekt in ieder geval al lang niet meer de lading van het beroepsbeeld. Arjan: “Natuurlijk komt er nog steeds handwerk bij kijken, maar er zitten ook een heleboel andere kanten aan de sector. Een ontwerp van de bouw wordt bijvoorbeeld steeds vaker eerst 3D in de virtuele wereld nagebootst net als in een computergame. Op die manier kan alles beter op elkaar worden afgestemd, worden problemen vooraf opgelost en fouten voorkomen. Deze manier van werken kost minder tijd, geld en energie. Bovendien heeft de omgeving er minder last van.”

Zalmhaven wordt hoogste woontoren van de Benelux 
Bij voltooiing is de toren met 215 meter het hoogste gebouw van Nederland en de hoogste woontoren van de Benelux. Voor de bouw ervan wordt gebruik gemaakt van een hijsloods. Dit is een platform met kranen die met de bouw mee omhoog klimt door hydraulische vijzels. Gevels, binnenwanden en andere vooraf geproduceerde delen worden omhoog gehesen door twee verschillende kranen. De hijsloods is helemaal gesloten. Zonder last van het weer en overlast voor de omgeving kan er het hele jaar door worden gebouwd. Als dit geen innovatief kunststukje is! 

Kijk voor meer innovatieve initiatieven van de bouw en infra op: debouwmaakthetslim.nl

Stad van de toekomst 

Innovaties worden zichtbaar in alle hoeken en gaten van de bouw & infra. Gestandaardiseerde huizen lossen voor een stukje het probleem van het tekort van woningen op. Er wordt nagedacht over de ideale stad van de toekomst, over de inrichting van wijken en over hoe we thuis of in ieder geval dicht bij huis, op een aangename en gezonde manier kunnen werken. Arjan: “Er zijn genoeg uitdagingen waar wij in de sector mee aan de slag mogen. Het realiseren van aangepaste ouderenhuisvesting is belangrijk nu mensen langer thuis blijven wonen en ook voor het tekort aan goedkope woningen voor jongeren bedenken we oplossingen. Uit milieuoogpunt is het beter om te bouwen met materialen die je kunt hergebruiken: ook daar denken we over na. Dit zijn zo maar een paar voorbeelden van de vraagstukken waar werknemers in de bouw zich mee bezighouden en waar we antwoorden op zoeken.”

Robots die zelf stuken 

Er wordt in de bouw voortdurend gebruik gemaakt van techniek. Daken van zonnepanelen, drones en graafmachines met de modernste software. “Het vernuft zit ‘m in kleine en grote dingen. Inspecties van daken gaan met een drone makkelijker dan met een ladder tegen de gevel. Een ander voorbeeld is het gebruik van sensoren die de luchtkwaliteit in een gebouw meten. Is er te weinig goede lucht? Dan gaan de ramen automatisch open. Maar ook in de wegen waarop we rijden zitten sensoren. Handig, want dan kunnen we met satellieten vanuit de ruimte kijken waar er onderhoud nodig is. Mijn favoriete praktische innovatie is de VR-bril. Als je bijvoorbeeld een reparatie moet doen aan een cv-installatie, dan zet je ‘m op en je krijgt gewoon via internet op je bril door wat er aan de hand is en er wordt meteen zichtbaar gemaakt hoe je het probleem moet oplossen. Op de bouwplaats zal er meer en meer gewerkt worden met robots. Robots die vloeren storten, robots die in een fabriekshal delen van woningen prefabriceren, robots die gereedschap of materialen  aangeven en robots die eigenhandig kunnen stuken of metselen. Als je denkt dat het er in de bouw over tien jaar nog hetzelfde aan toegaat als op dit moment, dan heb je het mis. Als je daarvan houdt, flexibel bent en het leuk vindt mee te bewegen en mee te denken, dan ben je meer dan welkom. De bouw is cool!’ ‹‹

Kom naar Future Builders Day!
Wil je proeven hoe innovatief de bouw van de toekomst is? Kom dan in maart 2022 naar Future Builders Day. Het wordt een spetterend online evenement over digitalisering, circulariteit en technologische innovaties in de bouw vanuit verschillende studio’s. Tijdens dit coole event kan je speeddaten, netwerken, op zoek gaan naar een leuke stageplek en je laten inspireren. Wil je nu al meer weten over robotisering in de bouw, 3D Betonprinten, de digitalisering van de bouw, kunstmatige intelligentie en de stad van de toekomst? Ga naar bouwendnederland.nl/future-builders, kijk de workshops van de afgelopen Future Builders Day terug en laat je naam achter zodat we je op de hoogte kunnen houden van de activiteiten.

Je gaat het maken in de bouw
De bouw & infra zijn op zoek naar mensen op alle niveaus. Wil jij meer weten over werken in de bouw & infra? Ga dan naar jegaathetmaken.nl of volg ‘Je gaat het maken’ op YouTube en Instagram. Bekijk inspirerende en gave filmpjes en ontdek welke verschillende beroepen er zijn in de bouw & infra. 

Kijk voor meer innovatieve initiatieven van de bouw en infra op: debouwmaakthetslim.nl