Dan kies je voor een beroep met toekomst!

Kies je voor een baan in de logistiek en transport?

Logistiek is zoveel meer dan het transport van A naar B. Dat is er een onderdeel van. Komt er nog meer bij kijken dan? Jazeker. Logistiek is ook het organiseren, plannen en besturen van een goederenstroom. Logistiek gaat over grondstoffen en onderdelen die nodig zijn voor productie. En ook over magazijnbeheer en het plannen van ritten. Wat doe je als je in de logistiek werkt? Misschien ben je wel heftruckchauffeur, koerier of orderpicker. Ook als verhuizer, kraanmachinist en pakketbezorger heb je een baan met toekomst. Lars Hartman en Bas Poulissen kozen voor werken in deze sector. Nu jij nog!  

Lars Hartman (24) is zij-instromer en zit nu op de vrachtwagen 

‘Ik ben blij dat ik de stap gezet heb!’

Lars Hartman is zij-instromer bij Steenbergen. Rijbewijs C heeft hij al in zijn zak en dus mag hij al met een bakwagen op pad. Binnenkort gaat hij daarbij ook nog E achter zijn C halen. Ik ben blij dat ik de stap gezet heb. Ik ben echt goed op weg geholpen door Sectorinstituut Transport & Logistiek (STL) en ik vind Steenbergen echt een mooi bedrijf. Tegen alle jongens en meiden met transport in het DNA, zeg ik: niet twijfelen, gewoon doen!’

Lars zat eerst in de wegenbouw. Daar had hij voor gekozen, omdat hij er van houdt om lekker buiten bezig te zijn en het gevoel van vrijheid te hebben. Lars: ‘Ik vond dat werk ook best tof, maar ik had moeite met de lange dagen. Ik wist dat ik wel onderweg wilde zijn en dat ik graag zelfstandig bezig ben. Dus met die dingen in mijn achterhoofd ben ik me online gaan oriënteren. Ik heb ook aan mijn vriendin gevraagd wat ze bij me vond passen en ik heb een beroepentest ingevuld. Alles wees erop dat ik me goed zou voelen bij een baan in het transport. Zo ben ik bij STL terechtgekomen en heb ik een afspraak gemaakt met een adviseur daar. Op die manier kwam ik uiteindelijk bij Steenbergen.’

Rondje rijden met een instructeur 

Steenbergen herkende het talent van Lars meteen. Toch moest hij wel eerst een aantal testjes doen op locatie. Lars: ‘Ik had een leuk gesprek bij Steenbergen en ik had er echt een goed gevoel over. Voordat ik kon beginnen wilden ze wel eerst nog even kijken of ik capabel was om de stof te snappen die je nodig hebt om je C en E te halen. Ik ging een dagje naar Tilburg en mocht een rondje rijden met een instructeur naast me. Dat was hartstikke gaaf.’

Ik vind het gewoon te gek om op pad te zijn en op verschillende plekken te komen

Lekker mijn eigen ding doen 

Lars rijdt nu vooral met vrachtjes met autobanden naar bedrijven in Brabant, Limburg en Gelderland. Hij vertelt: ’s ochtends om 6 of 7 uur begin ik en ‘middags ben ik eigenlijk altijd voor zessen weer terug. De hele dag doe ik lekker mijn eigen ding en er is niemand die me in mijn nek zit te hijgen. Ik vind het gewoon te gek om op pad te zijn en op verschillende plekken te komen. Het enige dat ik hoef te doen is: zorgen dat ik alles veilig en netjes op tijd aflever bij het goede adres.’

Eerst in de loods 

Te spreken over de ‘overstap’ van de ene naar de andere sector is Lars zeker. Lars: ‘Het verliep allemaal erg soepel. Bij Steenbergen vroegen me of ik liever in de wegenbouw wilde blijven en ondertussen mijn C wilde halen of dat ik in de loods wilde beginnen. Ik heb gekozen voor dat laatste, omdat ik dan alles wat er gebeurt bij een transportbedrijf kon leren kennen. Ik ben blij dat ik iets van de planning snap en weet hoe het allemaal werkt met laden en lossen.’

Bas Poulissen (24) heeft méér in zijn mars 

‘Ik leer nu door voor logistiek teamleider’

Bas Poulissen is BBL’er die de opleiding logistiek medewerker (niveau 2) heeft gedaan. De richting bevalt hem zeker wel. Vandaar dat hij nu bezig is met de opleiding logistiek teamleider (niveau 3). ‘Ik vind werken in een loods lekker afwisselend. De tijd vliegt tijdens het orderpicken. Wat dat is? Nou gewoon: je zoekt de onderdelen van een order bij elkaar en maakt ze verzendklaar.’

Bas kende de logistiek al vanaf de tijd dat hij nog op de middelbare school zat. Vandaar dat zijn beroepskeuze snel was gemaakt. Bas:’ Een paar jaar geleden had ik een bijbaantje inde logistiek en ik wist dus wel wat het werk inhield. Het beviel me en zodoende ben ik deze kant opgegaan.’

We hebben veel lol 

Bas kreeg na een adviesgesprek bij STL de gegevens van Sluyter in Tilburg toegespeeld. Daar werkt hij nu alweer een flinke tijd met veel plezier. Bas: ‘Sluyter is een fijn bedrijf en ik werk in een kleine ploeg, dat vind ik prettig. Iedereen kent elkaar en we hebben een hoop lol. Dat vind ik ook echt wel belangrijk als je ergens werkt. Dat er doorgroeimogelijkheden zijn, dat bevalt me ook heel erg.’

Doorgroeimogelijkheden 

Als logistiek teamleider heb je nog meer verantwoordelijkheid. Je bent de spil van de afdeling en geeft leiding aan vrachtwagenchauffeurs en logistiek medewerkers. Bas: ‘Ik ben blij met deze kans en ben van plan me te blijven ontwikkelen. Over 20 jaar ben ik misschien wel coördinator. Dat zou ik supergaaf vinden!’

‘Over 20 jaar ben ik misschien wel coördinator. Dat zou ik supergaaf vinden!’

Zij-instromer worden? 

Wil je meer te weten komen over het werken in de transportsector? Meld je dan nu aan voor één van de instapdagen bij STL!

Ben jij klaar om chauffeur te worden? Werken als vrachtwagenchauffeur in de sector transport en logistiek is werken in een sector die ertoe doet: het is een vitaal beroep. We staan nooit stil. Het werk is er altijd. En dat blijft ook zo. We heten je van harte welkom om in onze sector aan de slag te gaan. Pak jij die kans? 

https://www.stl.nl/werkzoekenden/activiteiten/instapdag-ikwordvrachtwagenchauffeur/