Arjan (24) maakt chipmachines

Je telefoon, je computer en misschien zelfs wel je camera. Overal zitten chips in; ze maken ingewikkelde berekeningen. Die chips moeten ergens worden gemaakt. Sterker nog, de machines die de chips maken, moeten ook ergens gemaakt worden. En dat doen ze bij ASML, de grootste chipmachinefabriek ter wereld. Arjan (24) werkt er, hij is production engineer.

Om een chip te produceren heb je zo’n tien machines nodig. ASML produceert de belichtingsmachine waarmee je het patroon op de chip krijgt. Die belichtingsmachine wordt gemaakt met Extreme Ultraviolet Light, EUL. Dat licht heeft een golflengte van slechts 13,5 nanometer en dat is precies goed. 13,5 nanometer is superklein; om te vergelijken: een mensenhaar is 80.000 nanometer dik. Arjan werkt samen met de andere Product Engineers in de afdeling production support. Hij en zijn collega’s vormen de schakel tussen werkvloer en ontwikkeling. ASML ontwikkelt de technologie waarmee steeds krachtiger chips kunnen worden gemaakt. Arjan is daar trots op. “Ik draag bij aan de toekomst. We gaan chips terugzien in allerlei toepassingen, dan kun je zelfs denken aan bijvoorbeeld vliegende auto’s.” Arjan heeft MBO4 industriële automatisering gedaan, daarna stapte hij over naar het HBO, met als afstudeerrichting Product Engineering.

Cleanroom
De werkelijke chips worden gemaakt in de cleanroom. Daarin bouwen ze de machine tot een geheel tot hij naar de klant verscheept wordt. Dit is het hart van het bedrijf. Om zo min mogelijk stof mee naar binnen te nemen draagt Arjan een wit pak in de cleanroom. “Voor technici is het heel gaaf om in de cleanroom te werken, dáár vindt het werkelijke werk plaats. Wat je voor dit werk nodig hebt? Twee rechterhanden is wel praktisch! “ ASML is een van de weinige bedrijven ter wereld die deze machines kan maken en het is dan ook een van de bekendste bedrijven van Nederland met een omzet van in de miljarden.

Dit artikel is gebaseerd op een video van Vakkanjers, een initiatief van de technische sectoren om de instroom van goed opgeleide vakmensen te stimuleren. Kijk ook op www.vakkanjers.nl