Maakt technologie de horeca onpersoonlijk? Juist niet, volgens de eigenaren van restaurant BUNKR. In dit Eindhovense restaurant laten Robin Vromans en zijn collega’s zien hoe ze dankzij AI meer ruimte hebben voor persoonlijke aandacht. En nee, daar komen geen robots bij kijken.

BUNKR, het eerste AI-restaurant van Nederland, is bedacht door Robin en vier anderen. “Ik was al een tijdje aan het nadenken over de toepassing van AI in de horeca. Tegelijkertijd was Youri, eigenaar van diverse horecazaken Eindhoven, op zoek naar een horecaconcept voor de Bunkertoren. Daar is het idee voor BUNKR ontstaan”, vertelt Robin.

Technologie als verrijking van de horeca

Het belangrijkste doel van BUNKR is laten zien dat goed eten, gastvrijheid en AI heel goed samengaan. Robin: “BUNKR is een technologische speeltuin voor de horeca. We willen laten zien dat technologie niet ten koste gaat van gastvrijheid, maar de horeca juist kan verrijken. En de enige manier om dat écht te bewijzen, is door het zelf te gaan doen.”

De AI-ober

Bij een bezoek aan BUNKR hoef je geen robots te verwachten: “AI is een aanvulling en geeft ons personeel de tijd en ruimte om persoonlijke aandacht aan gasten te besteden”, licht Robin toe. “We werken met een AI-ober, via de Mensa-app. Deze app bevat alle kennis die een gastheer normaal gesproken moet hebben, zoals over de gerechten en de wijn- en bierkaart.” Zo kunnen ze ook personeel aannemen dat niet doorgewinterd is en heel veel vakkennis heeft, vertelt Robin. En het bespaart tijd bij het inwerken. “Het inwerken van nieuwe medewerkers kost veel tijd. We gebruiken onze app om nieuwe collega’s vertrouwd te maken met ons restaurant en onze menukaart.”

Eenvoudige toepassing van AI

Natuurlijk is het niet voor iedere ondernemer haalbaar om het hele concept aan te passen en op grote schaal met AI te werken. Maar volgens Robin zijn er ook eenvoudige, laagdrempelige manieren om AI in te zetten in je zaak. “Het maken van aantrekkelijke foodfoto’s kost bijvoorbeeld veel tijd en geld. Maar met behulp van programma’s als Midjourney en Stable Diffusion heb je binnen een uur je hele menukaart op de foto. Ook het schrijven van goede menu-omschrijvingen is voor veel ondernemers een uitdaging. Hiervoor kun je prima gebruik maken van ChatGPT. Dit programma is ook heel goed in staat mee te denken over het creatieve proces of over hoe je je kosten omlaag krijgt. Je kunt eigenlijk sparren met de grootste datavijver die er bestaat”, aldus Robin.

De menselijke touch

Zoals BUNKR laat zien, zijn er verschillende manieren om AI in de horeca te gebruiken. Toch zullen we niet zo snel horeca zien waarin mensen helemaal zijn vervangen door technologie. Het blijft een branche waarin persoonlijke aandacht heel belangrijk is. Dat bevestigt Wouter Hoek, restaurantmanager bij BUNKR. “Kennis is vervangbaar door technologie, maar het toepassen van deze kennis in de praktijk blijft toch mensenwerk.”

Moet je in de horeca altijd in het weekend werken?

Vier voordelen over werken in de horeca en waarom ze niet kloppen

Je moet altijd werken als andere mensen vrij zijn en ook nog eens voor weinig geld. En een serieuze carrière in de horeca bestaat niet, uiteindelijk moet je op zoek naar een ‘echte’ baan. Of toch niet? Wij debunken de meest hardnekkige vooroordelen over werken in de horeca.

Altijd werken als iedereen vrij is?

Het klopt dat in de horeca vaak gewerkt wordt in de avonden, weekenden en op feestdagen. Maar dat hoeft niet altijd. De meeste werkgevers denken echt wel mee met hun medewerkers. Er wordt overlegd en rekening gehouden met je privéleven. Daarnaast zijn er ook genoeg horecabanen met kantoorwerktijden, zoals medewerker in een bedrijfskantine, barista in een lunchroom of social mediamanager bij een hotel.

Hard werken voor weinig geld?

Veel mensen denken dat je in de horeca slecht betaald krijgt. Maar dat klopt niet. Er is gewoon een cao met lonen die echt niet laag zijn. Kirsten, die bij een beachclub werkt, ontdekte zelf dat dit vooroordeel niet klopt. “Ik dacht zelf eerst ook dat het in de horeca vooral hard werken was voor weinig geld. Dat is toch wat mensen vaak zeggen over deze branche. Maar ik ben er inmiddels achter dat dit beeld niet klopt. Mijn loon is niet per se lager dan dat van mijn leeftijdsgenoten. En daarbij wordt vaak vergeten dat je in de horeca ook nog fooi krijgt.

Altijd werken met eten en drinken?

Bij werken in de horeca denken de meeste mensen direct aan een baan in de bediening of in de keuken. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Denk aan marketing en sales, HR, manager of schoonmaak. Dat weet ook Giuseppe, die ooit zijn eigen sterrenrestaurant wil openen, maar ontdekte dat de horeca veel breder is dan food. “Ik hoor vaak ‘Ik heb geen zin om met borden te lopen of eten te bereiden’, maar de horeca is zoveel meer dan dat. Er zijn heel veel verschillende functies. Dat heb ik ook geleerd tijdens mijn stage bij een hotel in Amsterdam. Ik vroeg aan iedereen of ik een dagje mee mocht lopen. En één ding is me inmiddels wel duidelijk: de horeca kun je niet uitspelen. Er komt nooit een moment dat je alles hebt gezien.”

Geen serieuze baan?

Het klopt dat de horeca een heel populaire bijbaan is. Maar het is lang niet voor iedereen alleen maar een bijbaan. Het is echt een vak, met veel goede opleidingen en kansen om door te groeien. Dat weet Annemarie als geen ander. Zij groeide door van burgerflipper tot de hoogste baas van McDonald’s in Nederland. “Ik begon op mijn vijftiende met een bijbaan in het restaurant en tijdens mijn studie liep ik stage in het marketingteam van McDonald’s Nederland. Toen ik afgestudeerd was, kreeg ik een baan op de marketingafdeling van McDonald’s Nederland. En van daaruit ben ik verder doorgegroeid. Sinds 2022 ben ik Managing Director van McDonald’s in Nederland. De horeca is echt een sector die veel kansen biedt.”

Wil jij meer weten over werken in de horeca?

Ben je benieuwd welke baan bij jouw opleiding of interesses past? Op komwerkenindehoreca.nl staan alle voordelen en mogelijkheden voor je op een rij en vind je tips om jouw droombaan in de horeca te vinden. ‹‹

Laat een review achter
Review