Zo wordt solliciteren (bijna) een koud kunstje!

Het draait niet alleen om je competenties

Solliciteren is best spannend. Niet alleen voor jou als kandidaat, maar ook voor het bedrijf waar je graag een baan wilt hebben. Zij zijn namelijk op zoek naar de persoon die het allerbeste past bij de openstaande functie en bij de onderneming. Natuurlijk hopen ze dat jij precies de juiste opleiding, werkervaring en competenties bezit. Maar wist je dat er ook nog een heleboel andere factoren een rol spelen tijdens het sollicitatiegesprek? Hieronder passeren er een aantal de revue.

Je moet het zo zien: iedereen die wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voldoet in principe aan de harde eisen. Je motivatiebrief en je CV waren blijkbaar al dik in orde als je op de juiste stapel ligt. Vaak moet je het tijdens de sollicitatieprocedure opnemen tegen een aantal andere geschikte kandidaten. Hoe zorg je er nu voor, dat ze juist jou er uitpikken? Wat je hierover zeker moet onthouden, is dat de keuze echt niet alleen gemaakt gaat worden op grond van feiten. Gevoel speelt een grotere rol dan je misschien geneigd bent te denken. De recruiter wil tijdens het gesprek met jou ook aan de weet komen wat voor soort persoon jij bent. 

Wat trek je aan?
Het is belangrijk om te weten wat de kledingregels zijn die gelden bij de onderneming waar je solliciteert. Bij een informeel bedrijf is het niet zo handig je al te chic te kleden. Maar andersom is nog erger. Als je aan komt zetten met een gekreukeld bloesje aan of in een vaal joggingpak bij een bedrijf waar ze juist weer wel waarde hechten aan een formele kledingstijl dan verlies je echt punten. Kies sowieso voor netjes en ga niet voor al te uitbundige kleuren. Zorg ervoor dat je haar en je nagels verzorgd zijn en kies de juiste accessoires. Dus stop je diploma’s in degelijke tas. 

Hoe goed ken jij het bedrijf?
Solliciteren is geen eenrichtingsverkeer. Zorg dat je voordat je op gesprek gaat zoveel mogelijk aan de weet komt over het bedrijf. Dat is alleen al verstandig, omdat jij alleen ergens wilt werken waar je echt op je plaats bent. Niet alleen aan jou worden eisen gesteld, ook jij hebt je wensenlijstje. Daarbij is het voor jouw potentiële toekomstige werkgever van belang dat jij je volledig in het bedrijf verdiept hebt. Je laat daarmee zien dat je serieus geïnteresseerd bent in de baan. Dat alle opgedane kennis je ook nog eens gaat helpen om alle vragen die je gaat krijgen alert te beantwoorden is mooi meegenomen. 

Hoe hangt jouw vlag ervoor? 
Het zou uitzonderlijk zijn als de recruiter waar je mee in gesprek gaat jouw naam niet gegoogeld heeft van tevoren. Check daarom zelf ook wat er over jou te vinden is online. Heb je jouw social media wel afgeschermd voor onbekenden? Wat is er te zien op je LinkedIn-profiel? Kortom, maak jij online een goede indruk? 

Ken je de functie-eisen? 
De recruiter wil er op de eerste plaats achter komen in hoeverre jij aan de functie- eisen kunt voldoen. Je zult er dus voor moeten zorgen dat je door en door begrijpt wat er gevraagd wordt. De vacaturetekst kan je hierbij helpen, maar praat ook gerust met een paar medewerkers of oud-medewerkers. Sluit de functie niet tot in de puntjes aan bij je werkervaring of opleiding? Denk dan na over hoe je dat gaat oplossen. Niet al je kansen zijn erdoor verkeken, maar je gaat er zeker vragen over krijgen. Geen probleem toch?

Zijn er voor jou nog dingetjes onduidelijk over het werk en over de taken die jij zult gaan vervullen? Schroom nooit vragen te stellen om de ontbrekende informatie aan de weet te komen. 

Hoe zit het met de communicatie? 
Snap dat het niet alleen gaat om of het inhoudelijk klopt wat je zegt. Hoe je communiceert is minstens zo belangrijk. Laat merken dat jij over communicatieve vaardigheden beschikt: luister aandachtig, geef gestructureerd antwoord duidelijk en beknopt. Je non-verbale communicatie krijgt minstens zoveel aandacht. Hoe sta en loop je, is je houding energiek en maak je regelmatig oogcontact? Kloppen de gebaren die je maakt met de woorden die je uitspreekt? Vergeet ook niet af en toe te glimlachen en bevestigend te knikken als de ander aan het woord is. O ja. Laat ook je enthousiasme over de baan blijken! ‹‹