Zo komt alles goed

Heb je gesolliciteerd op de baan van je dromen en ben je uitgenodigd voor een online sollicitatiegesprek? Mooi. Nu nog wel even zorgen dat het allemaal vlekkeloos verloopt. Hoe je duidelijk maakt dat de functie op jouw lijf geschreven is, dat weet je zelf vast wel. Maar hoe zorg je dat je goed uit de verf komt via skype, zoom of facetime? Het is niet zo moeilijk….

De verbinding
Een rammelende internetverbinding is superirritant. Test je verbinding van tevoren met een vriend. Is je wifi snel genoeg? Als je dan toch iemand laat meekijken, vraag dan meteen of je goed in beeld zit en hoe je achtergrond eruitziet. Zorg zeker dat je op tijd bent voor je afspraak en zet je laptop ruim op tijd aan, zodat je er helemaal klaar voor bent. Als je weet dat de techniek in orde is, dan voorkom je extra zenuwen. 

Beeld 
Zorg ervoor dat je goed in beeld zit. De hoek waarin je op de camera verschijnt is daarom heel belangrijk. Het beste werkt het als de camera op ooghoogte staat en je het licht van voren laat komen om vervelende schaduwen te vermijden.

Oogcontact 
Haal afleidende spullen weg en houd rekening met de inval van het licht. Zoek een rustige omgeving waar je niet gestoord wordt door huisgenoten. Kijk niet naar het beeldscherm, maar recht in de camera. Hierdoor lijkt het net alsof je oogcontact maakt. Doe je dat niet, dan kan je verlegen overkomen en dat wil je niet.

Uitstraling 
Net als bij een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je nette kleding aanhebt. Vergeet niet dat je ook online maar één keer een eerste indruk kunt maken. Mooi meegenomen is dat jij je zo meteen een stuk zelfverzekerder voelt en dat straal je uit. Ga niet onderuit zitten. In een stoel aan een tafel kom je prima over. Denk ook aan je manier van praten: langzaam en duidelijk. 

Inhoudelijke voorbereiding 
Eigenlijk is een onlinegesprek precies hetzelfde als een gesprek op locatie, met hetzelfde doel, inhoud en structuur. Het is een wederzijdse kennismaking en toets of er een match is met de functie en de organisatie. Bedenk dus wat je graag over jezelf zou willen vertellen en wat je van de organisatie wilt weten.