Werken met fantastisch uitzicht

Bij werken in de logistiek kun je denken aan planner van vrachtwagenritten of een magazijn besturen. Als je denkt aan de bouw, kun je bijvoorbeeld loodgieter worden of timmerman. In de techniek kun je werken als je het bijvoorbeeld leuk vindt om machines te repareren. Vaak voer je deze beroepen uit op een vaste locatie, in de buurt of een bouwplaats ergens in Nederland. Maar heb je wel eens gedacht aan werken in de haven? Misschien niet een werkplek waar je meteen aan denkt, maar het is een fantastische wereld!

De Amsterdamse havenregio is wereldwijd één de belangrijkste logistieke knooppunten en behoort tot de top vijf zeehavens van West-Europa. Het is een dynamische en mysterieuze plek om te werken. Alles is er groot! De schepen, de Superyachts, de vorkheftrucks, de terminals en de bergen cacaobonen. Er zijn meer dan 800 bedrijven gevestigd en er werken bijna 70.000 mensen.

Werken in een haven

De Amsterdamse haven is een plek vol dynamiek waar internationale handel en ondernemerschap samen komen. In de haven vind je dan ook veel verschillende banen op verschillende niveaus. Je kunt aan de slag als kraanmachinist, lasser, operator maar ook als beveiliger, monteur of kok. En zeg nou eerlijk? Het is klinkt best leuk om te zeggen dat je voor je werk naar een Superyacht in Monaco moet omdat daar de waterleiding gerepareerd moet worden in plaats van die bij de buren. Dat kan je zomaar overkomen als in een internationale haven werkt.

Maritieme beroepen

Amsterdam heeft een rijke maritieme historie en in de haven blijft er vraag naar mensen die graag op of bij het water willen werken. En dat kan bij havenlogistiek, binnenvaart, zeevaart, scheepsbouw en maritieme techniek, zowel varend als aan wal. En werken op het water geeft je een unieke vrijheid. Want wanneer je werkplaats rond de wereld vaart heb je elke dag een nieuw, fantastisch, uitzicht!

Logistieke beroepen

Om de juiste goederen op de juiste tijd op de juiste plaats te krijgen, is een goede organisatie, planning, sturing en uitvoer van de stroom goederen belangrijk. Vanaf het moment dat de grondstoffen worden ingekocht tot aan de levering van het eindproduct aan de afnemer. Zo kun je werken als transportplanner, assisteren bij het laden en lossen van schepen, opslag- en voorraadbeheer regelen of bij informatiebeheer, waarbij je organiseert waar, wanneer en hoe de goederen moeten worden geleverd.

Technische beroepen

Ook technische mensen zijn altijd nodig in een haven. Je kunt bijvoorbeeld onderhoudstechnicus worden en zorgen dat alle productieprocessen in een fabriek goed verlopen. Of je kunt als allround operationeel technicus zorgen dat ingewikkelde machines en installaties in bedrijven goed werken. Een heel ander technisch beroep is dat van lasser, dan werk je bijvoorbeeld op een scheepswerf, in een machinefabriek of op een constructiewerkplaats. En waar auto’s aan land komen, zijn veel functies in auto-herstelwerk te vinden.

Andere beroepen

In een haven zijn er natuurlijk nog heel veel andere beroepen te vinden. Je kunt in de administratie werken en ook digitalisering wordt steeds belangrijker in de haven, dus er zijn een hoop beroepen in de ICT. En vergeet de beveiliging niet, want alle goederen die vanuit de hele wereld komen, moeten wel veilig in de opslag liggen.‹‹

Port of Amsterdam
De haven van Amsterdam maakt deel uit van de regio Zeehavens Amsterdam, bestaande uit de havens van Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en Velsen/IJmuiden. De Amsterdamse haven is daarvan veruit de grootste. De Port of Amsterdam is van oudsher het Havenbedrijf. Zij is verantwoordelijk voor de dienstverlening en het vestigingsklimaat in het Amsterdamse Havengebied, de bijbehorende infrastructuur en de afhandeling van het scheepvaartverkeer. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de afwikkeling van vlot, veilig en milieuverantwoord scheepvaartverkeer in het Noordzeekanaalgebied, onder meer door regelgeving en handhaving.

Maritieme opleidingen
Bij de Maritieme Academie Holland heb je veel keus in voltijds- en bedrijfsopleidingen, open cursussen en incompanytrainingen. Voor opleidingen op vmbo- en mbo-niveau kun je terecht bij het Nova College. De Hogere Zeevaartschool, onderdeel van de HvA, biedt hbo-opleidingen.

Werken bij Port of Amsterdam
Wil je meer weten over de mogelijkheden van werken bij Port of Amsterdam? Neem dan eens een kijkje op portofamsterdam.com/werkenindehaven.