Welke talenten heb jij?

Je kunt doen wat je wilt 

Je werk is niet je hele leven, maar het maakt er wel een belangrijk deel van uit. Je bent er meestal toch een groot aantal uren per week mee bezig. Daarom is het wel zo slim om een beroep te kiezen dat echt bij je past. Maar wat past er dan bij je en hoe bepaal je dat? Het grappige is, dat de dingen die je leuk vindt om te doen meestal in het verlengde liggen van je talenten. Bovendien word je vanzelf steeds beter in wat je doet, naarmate je het vaker doet. Oefening baart kunst. De meeste dingen die je wilt, liggen dus binnen je bereik. 

Je beroepskeuze hangt vaak met meer samen dan alleen met het werk dat je gaat doen. Of er meer dan voldoende arbeidsperspectief is, hoeveel geld je gaat verdienen en hoelang het gaat duren totdat je echt aan de slag gaat, zijn ook overwegingen die je zult laten meetellen met je uiteindelijke beslissing. Die dingen zijn inderdaad van belang, maar als je jezelf daarvoor moet wegcijferen en je een beroep kiest waarbij je je niet gelukkig voelt, mag je je afvragen of je de juiste beslissing neemt. Durf ook je hart te volgen, je hebt maar één leven. Ga vooral doen waar je blij van wordt. 

Opwaartse spiraal 
Als je weet waar je goed in bent en je kan dat talent aanspreken, voel je je vanzelf meer betrokken bij wat je doet. Het gevolg is dat je nog beter in je vel gaat zitten en daardoor dus betere werk- en leerresultaten behaalt. Je zelfvertrouwen groeit en je komt zo in een opwaartse spiraal terecht. Wie niet aan zichzelf wil twijfelen en beter wil worden in wat hij doet, kan dus het beste de nadruk leggen op zijn sterke kanten. Dat wat nog beter kan, wordt veel makkelijker aangepakt wanneer je je gelukkig en energiek voelt. 

Jouw unieke talentenpakket 
Ieder mens heeft talenten. Dus jij zeker! Hoe jij bent als persoon speelt daarbij ook een belangrijke rol. Hoe jij gemotiveerd raakt en jezelf in beweging zet is daar een voorbeeld van. Ook jouw eigen manier van op situaties te reageren en de wijze waarop je met mensen omgaat zijn onderdelen van jouw totale talentenpakket. Hoe je denkt en voelt, hoe je communiceert en hoe je andere mensen in beweging zet eveneens. Je bent een heel mens met alles erop en eraan; een unieke mix van vaardigheden, eigenschappen en talenten. Gek genoeg kijken we meestal niet in eerste instantie naar dit soort dingen als we over talenten praten. Meestal bedoelen we dat iemand muzikaal begaafd is, een uitgesproken talenknobbel heeft of een opvallend technisch inzicht. Opvallend genoeg weet iemand zelf vaak niet zo goed wat zijn talenten zijn. Begrijpelijk, die voelen aan als vanzelfsprekend en dan ben je dus geneigd te denken dat iedereen er goed in is. Dat is natuurlijk helemaal niet het geval. 

De weg naar succes 
Hoe je er dan achter komt wat jouw persoonlijke talenten zijn? Begin met opletten welke dingen je echt leuk vindt om te doen. Vraag jezelf gerust eens af wat je zou doen als geld geen enkele rol zou spelen. En misschien nog belangrijker: heb je het ervoor over om je in te zetten voor de ontwikkeling van jouw talenten, wil je offers brengen? Ook onderwerpen waar je zo vol van bent dat je er niet over op kunt houden, kunnen je op het spoor van je talenten brengen. Vraag jezelf af waar je blij van wordt en wat je gemakkelijk afgaat. De mensen om je heen kunnen je hierover echt waardevolle informatie geven. Vraag familie en vrienden waar jij volgens hen goed in bent. Ben je een fantastische luisteraar? Komen ze naar jou toe als ze zorg en aandacht nodig hebben of weten mensen dat ze bij jou moeten zijn als er een fiets gemaakt moet worden? Kortom, houd gewoon eens een tijdje bewust in de gaten voor wat voor soort dingen mensen bij jou komen aankloppen. ‹‹