Welke skills en opleidingen heb je nodig?
Banen in de techniek
De techniek bestaat niet. Het is een zeer brede sector met heel veel groeikansen voor talent. Voel jij je aangetrokken tot metaalbewerking of roept de meet- en regeltechniek je? Of misschien draai je wel warm voor engineering, voor computertechniek of autotechniek. Als er één branche in beweging is, dan is het wel de techniek. Zeker in deze tijd. In deze uitgave van de WerkWijzer willen we twee beroepen in de techniek uitlichten. Daarom stellen we je graag voor aan Tim (R&D Junior) en aan Liwald (Verspaner).

Tim: R&D Junior
Tim is 25 jaar en al zijn hele leven gek van techniek. Hij heeft mbo mechatronica gestudeerd, een combinatie van werktuigbouw, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Hij liep stage bij Gearbox Innovations en is daar inmiddels R&D Junior.
Tim is 25 jaar en al zijn hele leven gek van techniek. Hij heeft mbo mechatronica gestudeerd, een combinatie van werktuigbouw, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Hij liep stage bij Gearbox Innovations en is daar inmiddels R&D Junior.
Wat doet Tim?
Met een opleiding mechatronica bedenk en bouw je vaak machines, machineonderdelen en apparaten waarin zowel mechanische, elektronische als digitale onderdelen voorkomen. Tim ontwikkelt apparaten waarmee telers van bijvoorbeeld tomaten en rozen slimmer kunnen werken. Denk aan camera’s en sensoren die ziekten en plagen kunnen meten of oogstwagens die alleen de rijpe vruchten en bloemen detecteert en aanwijst. Of gerobotiseerde sorteer- en verpakkingsmachines die het product ook meteen keuren. Tim: “Het leuke aan mijn werk is dat ik elke dag met de nieuwste innovaties bezig ben. Daarmee helpen we onze klanten naar een heel nieuw level: data-gedreven telen.”
Wat moet je kunnen?
Mechatronica is een combinatie van meerdere disciplines, dus je moet zowel met software als met de ‘maakkant’ uit de voeten kunnen. “Je bent niet alleen technisch onderlegd’, zegt Tim. “Je bent ook creatief en je moet in dit vak ook goed kunnen denken in oplossingen, want elk project is weer anders.” Je komt mechatronica tegen in allerlei sectoren: van zorg tot land- en tuinbouw, van industrie tot logistiek. Je kunt met dit vak dus allerlei kanten op.
Je kunt R&D Junior (of andere functies met mechatronica als basis, denk aan monteur of onderhoudsmonteur mechatronica) worden door een mbo-opleiding te volgen voor bijvoorbeeld Technicus mechatronica systemen (niveau 4) of Monteur mechatronica (niveau 2). Doorstuderen kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding Mechatronica.

Liwald: CNC-verspaner 9
Liwald is 32 jaar en CNC-verspaner. Tijdens zijn opleiding high tech metalektro liep hij stage bij een metaalbedrijf. Zo rolde hij het vak in en inmiddels is hij werkzaam bij Marinus Spierings Gereedschapmakerij (MSG), o.a. als praktijkopleider.
Wat is een CNC-verspaner?
CNC staat voor Computer Numerical Control. Als CNC-verspaner ben je een vakman of -vrouw die voornamelijk werkt binnen de metaalindustrie. Je maakt dan onderdelen via een computergestuurde freesmachine of draaibank. Zo maakt Liwald bijvoorbeeld onderdelen voor de machinebouw, automobiele industrie en chipindustrie. Liwald: “Ik word blij van het maken van mooie onderdelen en het werken met verschillende materialen. Ook het proces in de machines en het werken met mooie gereedschappen is een leuk aspect aan dit vak.”
Wat moet je kunnen?
Omdat je werkt met werktekeningen op computers, is kennis van bepaalde software vereist. Verder moet je als CNC-verspaner nauwkeurig kunnen werken en overzicht kunnen bewaren tussen verschillende processen. CNC-draaiers werken vooral bij bedrijven in de metaalindustrie, machine-industrie, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en de installatietechniek. Ze werken meestal samen met bijvoorbeeld lassers, constructiebankwerkers en tekenaars.
Je kunt CNC-verspaner worden door een mbo (BOL of BBL) -opleiding te volgen (niveau 2 en 3). Ook kun je een BBL-opleiding niveau 4 volgen als verspanerstechnoloog.