Vijf Young Impact Awards uitgereikt

Depressiehuis van Saran Kamperman wint! 

De Utrechtse Saran kampte van haar 17e tot haar 21e met een depressie. Nu wil ze een woonhuis ombouwen tot een ‘depressiehuis’ waarin jongeren aan hun naasten kunnen laten zien hoe het voelt om depressief te zijn. Vanwege dit project won zij op 10 november een Young Impact Award in de categorie Gezondheid. Ook de maatschappelijke initiatieven van Roos Vollebregt (22), Anna Salhany (24), Abdulaal Hussein (22) en Sjoerd van Wesel (15) en Nyncke Deijkers (14) vielen in de prijzen. 

Dit jaar werden voor de zesde keer de Young Impact Awards uitgereikt aan jongeren die zich inzetten voor belangrijke maatschappelijke thema’s. Ook werd voor de eerste keer een docent – Rabin Jagram van het Voorburgse Corbulo College – bekroond met de titel Impact Docent van het Jaar omdat hij zich inzet voor de maatschappelijke vorming van jongeren. De Young Impact Awards – waarvan ABN AMRO hoofdsponsor is – worden ieder jaar uitgereikt door Young Impact, een organisatie die zich op grote schaal inzet voor jongeren en maatschappelijke betrokkenheid. Een week voor de uitreiking bracht Koningin Máxima een bezoek aan een Young Impact Take Over op een school in Emmeloord om met jongeren over mentale gezondheid te praten. 

De winnaars

Naast Saran vielen nog vijf andere impactmakers in de prijzen. In de categorie Maatschappij won Roos Vollebregt uit Naaldwijk. Roos is oprichter van Plant a friend en brengt eenzame jongeren met elkaar in verbinding door middel van een plantje. Eenzame jongeren kunnen zich aanmelden bij Roos, waarna zij een plantje opgestuurd krijgen én middels een app groep met anderen hun plantje gaan verzorgen. Roos hoopt haar initiatief de komende tijd uit te breiden naar de rest van het land.

Anna Salhany uit Wageningen heeft een documentaire gemaakt, genaamd Identistrijd, over haar ervaringen met het ‘racial imposter syndrome’. Dat is het gevoel dat je nergens echt bij hoort als je wortels hebt in meerdere landen. Vanwege deze impact werd ze verkozen als winnaar binnen de categorie Diversiteit.

Abdulaal Hussein vluchtte als tiener van Soedan naar Nederland. Hij zet zich nu met veel passie in voor gelijke kansen van andere jonge nieuwkomers in Nederland en Europa. Hij is vrijwilliger bij Young Mind Utrecht en verbonden aan New Dutch Connection: een organisatie die jonge, alleenreizende nieuwkomers aan professionals verbindt. Hij won in de categorie Gelijke Kansen.

Sjoerd van Wesel en Nyncke Deijkers – klasgenoten van het Jan Tinbergen College – wonnen in de categorie Klimaat. Zij hebben een radio marathon-uitzending gedaan om geld op te halen voor The Ocean Cleanup. Zo hebben zij bewustzijn gecreëerd op hun school én ook nog eens meer dan vijfhonderd euro opgehaald om de plastic soup tegen te gaan.

Rabin Jagram werd beloond met de titel Impact Docent van het Jaar. Rabin werkt als docent maatschappijleer op het Corbulo College in Voorburg. Het is zijn passie om studenten te enthousiasmeren zelf problemen in de maatschappij aan te pakken. Om dit te bewerkstelligen heeft hij een jongerencommissie opgericht en is hij aangesloten bij een scholengroep waarin hij andere docenten inspireert met zijn ideeën. 

Young Impact Awards

Door middel van deze uitreiking wil Young Impact jongeren een podium geven en verbinden aan het bedrijfsleven en de maatschappelijke sector. De uitreiking in Q-Factory Amsterdam stond volledig in het teken van de genomineerden en de doorontwikkeling van hun initiatief. De genomineerden presenteerden zichzelf op creatieve wijze en gingen in gesprek met de aanwezigen. Renze Klamer, Soufiane Touzani, The Plastic Soup Surfer, YouTuber Qucee en influencer Lotte van Eijk waren de hosts van de ‘impact sessies’. Tijdens dit programmaonderdeel werden de hulpvragen van de initiatieven behandeld.

Over Young Impact

Young Impact is in zes jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste spelers op het gebied van jongeren en maatschappelijk bewustzijn in Nederland. Young Impact gelooft dat iedere jongere diens talent kan inzetten om daarmee een positieve impact te maken. Daarom reist de organisatie heel Nederland door met een vooruitstrevend scholenprogramma, worden jaarlijks de Young Impact Awards uitgereikt en worden verschillende impact activiteiten georganiseerd, zoals de jaarlijkse Young Impact Day. Hoofdsponsor ABN AMRO is al jaren betrokken bij de Young Impact Awards.