‘Sporten maakt je sterk, loyaal en veerkrachtig!’

Ranomi Kromowidjojo (32) weet zeker dat ze zich als een vis in het water voelt als coach. Het empoweren van mensen vindt ze namelijk net zo leuk als zwemmen. Dat belooft wat, want Kromowidjojo zwom jarenlang goud bij elkaar op het hoogste niveau. Ze vertelt: ‘Als sporter ben je altijd ook bezig met het mentale stuk. Ik heb daar veel van geleerd en wil heel graag iets teruggeven aan de wereld.’ De WerkWijzer duikt in een gesprek met meervoudig zwemkampioene. 

“Mensen helpen om verder te komen met hun leven of bedrijf, dat vind ik nice”

Een jaar geleden ben je gestopt met je zwemcarrière. Wat zijn je plannen?

‘Ik wist natuurlijk altijd al dat mijn sportcarrière op een dag zou eindigen. En sinds 2015 ben ik bezig met journalling. Onder andere daardoor weet ik precies wie ik ben, wat ik wil en wat mijn drijfveren zijn. Wat ik ga doen met de rest van mijn leven laat ik niet afhangen van familie, collega’s, managers en journalisten. Het afgelopen jaar heb ik de tijd genomen diep in mijn eigen belevingswereld te duiken en een beetje los te komen van de gedisciplineerde leefstijl die ik had. Ik ben nog wel planmatig en doelgericht, maar gelukkig kan ik nu zo en dan ook een beetje losser leven. Af en toe naar een feestje gaan, dat voelt goed. Maar om op je vraag terug te komen. Ik ga dus bezig met een opleiding tot coach. Het lijkt me mooi theorie en praktijk te combineren. Mensen helpen om verder te komen met hun leven of bedrijf, dat vind ik nice.’ 

Je had het net over journalling. 

Wat is dat precies? 

‘Dat is iets dat ik iedereen aan kan raden, zeker in deze digitale tijd. Journalling is het bijhouden van een soort van dagboek, maar dan gericht op bewustwording. Als je dagelijks even gaat zitten om openhartig op te schrijven wat je voelt en wat je denkt, dan geeft dat ruimte. Ook ga je op een gegeven moment je eigen patronen steeds beter doorzien. Je ontdekt wie je bent, waar je blij van wordt en wat je energie kost. Zeker in een wereld waarin perfectionisme een uitdaging aan het worden is en waarin alles maakbaar moet zijn, is het wel fijn om een plek te hebben waar je alles open onder woorden kan brengen. Ik zou zeggen: koop een mooi dik schrift met een harde kaft en ga ouderwets schrijven, dat geeft rust. Als je liever gewoon achter je laptop gaat zitten, dan is dat natuurlijk ook prima.’

Wie is Ranomi Kromowidjojo
Ranomi Kromowidjojo (1990) zwom op haar tiende haar eerste Nederlandse record. Op de Olympische Spelen van Peking in 2008 behaalde ze goud op de 4×100 meter vrije slag en werd ze uitgeroepen tot sporttalent van het jaar. Vier jaar later in Londen pakte ze goud op de 100 meter vrije slag én de 50 meter vrije slag. Ook werd ze twee jaar op rij verkozen tot Nederlands Sportvrouw van het Jaar. In januari 2022 beëindigde Ranomi haar jarenlange topsportcarrière. Omdat Ranomi zo’n grote naam is en ze dus een groot podium heeft, is ze ambassadeur geworden van het Nationaal Fonds voor de Sport. 

Je had het net over maakbaarheid en perfectionisme. Kan je dat uitleggen? 

‘Jongeren van nu voelen zich haast verplicht om perfect te zijn en altijd ‘aan’ te staan. Maar perfecte mensen bestaan niet. Juist in het imperfectie zitten vaak de schatten. Ik wil jongeren aanmoedigen nieuwsgierig te zijn en fouten te maken. Je zet jezelf zo klem als je alles meteen helemaal goed moet doen. En wat betreft de maakbaarheid: veel dingen kun je wel sturen, dat weet ik uit ervaring. Maar het moet niet zo zijn dat je jezelf op de kop gaat zitten als iets tegen zit of mislukt. Het ligt niet altijd aan jou.’ 

Hoef je niet altijd te mikken 

op winnen dan? 

‘De vraag die dan bij me opkomt is: wat is winnen? Als zwemster heb ik wel eens een wedstrijd gewonnen met een ontevreden gevoel. De andere zwemmers waren misschien wel minder snel op dat moment, maar ik wist dat ik beter kon. Andersom is het ook wel gebeurt. Ik stond na afloop niet op de kant met een medaille, maar ik besefte tegelijkertijd dat ik het juist heel goed had gedaan. De ander in het zwembad is niet je concurrent. Het is de klok; je zwemt tegen jezelf. Ik vind dat hetzelfde voor andere dingen in het leven geldt. Vergelijk je niet met anderen. Hou je vooral bezig met jezelf en je eigen prestaties. Verder is het handig om te accepteren dat je niet altijd hoeft te winnen.’

“Vergelijk je niet met anderen. Hou je vooral bezig met jezelf en je eigen prestaties”

Je bent ook ambassadeur voor het Nationaal Fonds voor de Sport. Waarom? 

‘Omdat sport belangrijk en betekenisvol is. Niet alleen voor de sporter zelf, maar ook voor de samenleving. Sport doet heel veel voor mensen, zeker op mentaal gebied. Het draait om samenwerken, zelfvertrouwen en om loyaliteit. Het Nationaal Fonds voor de Sport zet zich in voor de verdere ontwikkeling van georganiseerde en ongeorganiseerde sport in Nederland. Daar zet ik me dus graag voor in.’ 

Hoe ben je er eigenlijk achter gekomen dat je een bijzonder talent had voor wedstrijdzwemmen? 

‘Vanaf dat ik een peuter was namen oma en oma ons al mee naar het zwembad. Ik hield er van om in het water te spelen. Ietsjes later, als zevenjarig meisje werd al duidelijk dat ik watergevoel heb. Dat is een term uit de zwemwereld en het houdt in dat je van nature weet hoe je je zo efficiënt mogelijk kan voortbewegen in het water. Ik vond het in het begin gewoon leuk en zwemmen gaf me een gevoel van vrijheid. Daarna kwam pas het zwemmen van wedstrijden, dat was weer leuk op een andere manier. Mijn zelfvertrouwen groeide en ik kreeg er een kick van.’

Wat raad je jongeren aan als ze een beroep gaan kiezen?

‘Zelf weet je meestal wel wat je leuk vindt om te doen. Meestal heb je daar dan ook een talent voor en kun je dat talent gaan ontwikkelen. Als je ergens heel veel uren in stopt, tienduizend minimaal, dan kun je er zelfs in uitblinken. Twijfel je over wat er bij je past, ga dan met verschillende soorten mensen praten. Vraag aan de moeder van je beste vriendin wat volgens haar jouw sterke kanten zijn en welk beroep daar bij hoort. Ga in gesprek met een oom, een leerkracht en een vriend. Ga niet in je eentje zitten tobben. Er zijn altijd mensen die je willen helpen.