Samenwerking STL en OT&L is groot succes

‘De regio Rijssen-Holten is hierdoor al 150 chauffeurs rijker’

Motorgeluid. De geur van dieselolie. Een vrachtwagen. Maar ook een magazijnopstelling, pallets en een heftruck om mee te oefenen. We bevinden ons in een grote praktijkruimte van een loods van Opleidingscentrum Transport & Logistiek (OT&L) in Rijssen. ‘Op deze locatie ervaren jongeren hoe het eraan toe gaat in een warehouseomgeving. En ze leren alle ins en outs van het chauffeursvak. Dit soort onderwijs is niet saai, lekker concreet en helemaal van nu. De theorie sluit zo veel beter aan bij wat transportbedrijven nodig hebben’, vertelt Lutze van der Ploeg van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). 

Transport & Logistiek is een super dynamische sector. Wat er ook gebeurt in de wereld, zonder transport ligt alles stil. Als chauffeur ben je het visitekaartje van het transportbedrijf en door alle technische ontwikkelingen wordt het werk zelf minder zwaar. Lutze: ‘Als chauffeur ben je echt zelfstandig bezig en wordt er niet de hele dag met je meegekeken. Je bent niet alleen maar op weg om je vracht van A naar B te brengen. Je hebt veel vrijheid, maar er wordt ook nogal wat van je gevraagd. Een chauffeur kan goed communiceren en kan problemen oplossen. Verder moet je flexibel zijn, verkeersinzicht hebben en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het werk is fysiek minder belastend dan vroeger, omdat er steeds betere faciliteiten zijn voor laden en lossen.’

Als chauffeur ben je echt zelfstandig bezig en wordt er niet
de hele dag met je meegekeken.

Meiden achter het stuur 
Werken als chauffeur was al leuk en wordt steeds leuker. Je kunt meer keuzes maken en er hoeft minder te worden gesjouwd. Het is en blijft een belangrijk beroep waarin je ook parttime aan de slag kunt. Daardoor zijn werk en vrije tijd meer in balans. En gelukkig kiezen ook steeds meer meiden voor een toekomst achter het stuur. Feitje: Bijna 10% van de jongeren die vorig jaar zijn begonnen met een BBL-opleiding en gedetacheerd zijn via STL is vrouw. De mannen hebben dus nog een behoorlijke voorsprong, maar de meiden komen eraan! 

Behoor jij tot de nieuwe lichting? 
STL heeft de taak ieder jaar duizend enthousiaste jongeren te vinden die affiniteit hebben met techniek en die er wel iets voor voelen in te stappen in een BBL-traject.  Door de krachten te bundelen met Mbo-scholen lukt het steeds beter om meer jong talent de sector in te laten stromen. Dat is ook echt nodig, want de markt vergrijst en goed opgeleide chauffeurs zijn meer dan welkom. Behoor jij tot de nieuwe lichting? Lutze: ‘We sluiten meerjarenovereenkomsten met Mbo-scholen en bedrijven voor een vergaande samenwerking. Met OT&L in Rijssen timmeren we inmiddels vijf jaar aan de weg. Zij hebben in totaal al 150 studenten opgeleid en die zijn inmiddels aan het werk als chauffeur. De onderwijsmethode zorgt daadwerkelijk dat veel meer leerlingen hun diploma halen, doordat theorie en praktijk beter op elkaar aansluiten. Omdat ze het geleerde direct in praktijk brengen, zijn studenten écht betrokken bij wat ze doen. We zijn erg blij dat dit initiatief van de grond gekomen is en zo fantastisch werkt.’ Ben je geïnteresseerd in een BBL-opleiding bij OT&L? Meld je dan meteen aan bij Sectorinstituut Transport en Logistiek.
www.stl.nl