Ontdek nu waar jij aanleg voor hebt!

Ben jij een toptalent? 

Houd je van koken of maak je graag muziek? Doe je niets liever dan mensen ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten of ben je helemaal gek van grote machines? Iedereen heeft wel iets waar hij enthousiast over is of graag doet in zijn vrije tijd. Maar hoe kom je er nu achter waar je werkelijk talent voor hebt? Wat gaat jou gemakkelijk af en vind je het leukste om te doen? Ga er eens rustig voor zitten en geef zo open en eerlijk mogelijk antwoorden op de volgende vragen. Dat kan je doen in je hoofd, maar als je je gedachten formuleert op papier of in een bestand op je laptop krijg je er nog meer grip op. 

Op het moment dat je antwoord hebt gegeven op alle vragen, heb je meteen al een helder beeld van waar jij aanleg voor hebt. Dat kunnen meerdere dingen zijn en het kan ook zo zijn dat sommige talenten nog verder ontwikkeld mogen worden. Vind je het lastig om te reflecteren op jouw kwaliteiten? Vraag dan of een familielid of goede vriend met je mee wil denken. Andersom kan je hem dan ook ondersteunen bij het in kaart brengen van zijn talenten. Werk aan de winkel! 

Wat doe je in je vrije tijd? 
Als je niets in je agenda hebt staan voor een dag en je kan helemaal zelf bepalen wat je gaat doen, wat is dat dan? Pak je graag een boek en ga je lezen, ga je de deur uit om een stuk te hardlopen of ga je lekker knutselen? Wat is het eerste dat er in je opkomt als je nu zou horen dat je morgen onverwacht een dag vrij bent? 

Wat zijn of waren jouw favoriete vakken op school? 
Op school krijgen we allemaal verschillende vakken voorgeschoteld. Ze vormen in ieder geval de basis in onze ontwikkeling. Toch is het voor iedereen zo, dat het ene vak je beter ligt dan het ander. Je vindt sommige vakken niet alleen leuker, je haalt er ook met meer gemak goede cijfers voor. Waar de één tienen haalt voor wiskunde, scoort de ander veel beter in sociale vakken of talen. Waar was jij het beste in en had je daar ook het meeste plezier in? Het antwoord dat je hierop geeft, wijst je de weg naar jouw talenten. 

Waar krijg je complimenten over? 
Wanneer krijg jij complimenten van collega’s, vrienden of familie? Zijn er momenten dat er iemand tegen je gezegd heeft: wat goed, dat zou ik echt niet kunnen? Of: hoe doe je dat toch altijd? Dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn om te kunnen, zijn dat in werkelijkheid helemaal niet. Waarschijnlijk hebben we te maken met een talent. Denk dus eens terug aan die momenten waarop iemand je een compliment gaf en schrijf op wat je precies gedaan had. 

Waarover vragen anderen jou om advies? 
In welke situatie komen mensen naar jou toe voor advies of steun? Ben jij er altijd als iemand met een probleem rondloopt en behoefte heeft aan een luisterend oor? Weet jij veel meer over techniek en kloppen ze bij jou aan als er een computer vastloopt? Anderen weten vaak eerder wie een specifiek talent heeft dan de talenthouder zelf. En als je om dat advies gevraagd wordt, weet je dan inderdaad ook dat advies te geven? 

Wat vond je als kind leuk om te doen? 
Weet je zelf nog of je het liefste buiten aan het sporten was of vind je het veel leuker om de hele dag te gamen? Was je uren bezig met het kammen van de haren van je lieve poppen of bouwde je van alles en nog wat van lego? Als jij het niet meer weet, vraag het dan eens aan je ouders. 

‘Welke dingen kosten jou geen moeite?’

Wat gaat je gemakkelijk af? 
Sta eens wat langer stil bij alle dingen die je op een dag doet. Net als bij iedereen gaan sommige dingen je supermakkelijk af, terwijl je voor andere dingen juist wat meer moeite moet doen om het voor elkaar te krijgen. Welke dingen kosten jou geen moeite?

Wanneer vergeet je de klok? 
Je kent het vast wel. Je wordt geroepen voor het eten en je zou toch zeker weten dat het nog maar drie uur ’s middags is. Waar ga je zo op in dat je de tijd niet voorbij voelt gaan? 

Welke nieuwe kennis en vaardigheden pak je snel op? 
Denk eens na over alle vaardigheden die je beheerst. Wat doe je allemaal op een dag? Weet je nog of het je veel of juist weinig moeite gekost heeft om het te leren? Vraag het eens aan je familie, die weten het vast nog wel. Wat heb jij snel onder de knie? 

Waar ben je deze week tevreden over? 
Denk nu eens terug aan de afgelopen week. Wat heb je zoal gedaan en hoe ging dat? Zijn er dingen waarover je zo tevreden bent, dat je jezelf een klopje op je schouder kon geven? Wat was het dat je deed of zei en wat maakte het zo de moeite waard? 

Waar ben je trots op? 
Zijn er specifieke dingen waar je uiterst tevreden over bent? Wat kan of doe je zo goed dat je het de hele wereld wel zou willen vertellen? Heb je misschien een prijs gewonnen of is er iets dat je doet zonder dat iemand het ziet? ‹‹