Ontdek, Kies,Leer, Werk

Weet je wat jouw droombaan is? 

Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hoe kun je Leren en hoe kun je leren en Werken combineren.

Op de website van het Leerwerkloket [www.leerwerkloket.nl] kun je zelf al heel veel uitzoeken. Je krijgt altijd informatie die specifiek op jou van toepassing is. Of je nou werkt of werk zoekt en of je nou hbo of vmbo hebt (gedaan). In drie klikken krijg je precies de informatie die op jouw persoonlijke situatie van toepassing is.

Aan de slag met je loopbaan
Iedereen kent wel momenten waarop je denkt: wat wil ik nu in mijn werk? Wat past bij mij, waar ben ik goed in en waar word ik blij van? En wat moet ik doen om dat te bereiken?

Of je verliest je baan en moet op zoek naar wat anders. Waar liggen kansen? Of misschien verandert je werk zoveel dat je wel weer moet gaan leren.

In al deze situaties is het goed om stil te staan bij jezelf en te onderzoeken welke kant je op wilt gaan. Het Leerwerkloket helpt je om zelf regie te nemen op je loopbaan. Dit doen we aan de hand van de volgende stappen:

Ontdek: Wat zijn jouw talenten en interesses?
Kies: Welk beroep kies jij? En wat is de kans op werk?
Leer: Wat heb je nodig om je doel te bereiken? Wat moet je nog leren?Werk: Waar en hoe vind je een leerbaan?

Kijk op www.leerwerkloket.nl en ga aan de slag. Heb je vragen over leren en werken, studie- en beroepskeuze en jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt? Dan kan je terecht bij een leerwerkadviseur. Leerwerkadviseurs zijn ervaren loopbaanadviseurs. Ze hebben veel kennis van opleidingen en cursussen en kennen de regionale arbeidsmarkt. Ze kunnen je adviseren over kansrijke beroepen. ‹‹

Het Leerwerkloket geeft
onafhankelijk en kosteloos 

– Advies over scholing en loopbaan;
– Inzicht in competenties;
– Informatie over arbeidsmarkt, beroepen, opleidingen en financiële regelingen.

Het Leerwerkloket
is er voor iedereen:

– Werkzoekenden (met en zonder uitkering)
– Werkenden;
– Scholieren;
– Studenten.


Solliciteren via de webcam
9 tips van het Leerwerkloket voor online solliciteren

Fantastisch! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Echter wil het bedrijf jou in verband met de corona maatregelen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek via de webcam. Maak je geen zorgen! Dit is zowel voor veel werkgevers als voor de meeste werkzoekenden iets nieuws. Met deze tips ga je het gesprek met vertrouwen tegemoet.1. Wat zeg je tegen de werkgever als hij jou uitnodigt voor een webcam gesprek?
Zeg gerust dat je het spannend vindt en dit de eerste keer is dat je op zo’n manier een sollicitatiegesprek voert. Vraag wie er bij het gesprek aanwezig zullen zijn en als de techniek het even laat afweten wie er dan met wie weer contact opneemt of opnieuw inbelt. Vraag om de handleiding van het systeem dat zij gaan gebruiken om met jou te beeldbellen.

2. Voorbereiding
Bereid je net zo goed voor als voor een gewoon sollicitatiegesprek. Als extra voorbereiding kun je van tevoren een selfiefilmpje maken. De meest lastige vraag die je kunt krijgen is “vertel eens iets over jezelf”. Door dit alvast te oefenen en jezelf later terug te kijken kun je zien hoe je overkomt.

3. Ruimte, camera, achtergrond en licht
Ga op een rustige plek zitten met een rustige achtergrond. Zet je laptop op een stapel boeken zodat je recht in de camera kan kijken. Heb je alleen je telefoon? Zet deze dan ook op een goede hoogte. Om goed zichtbaar te zijn is goed licht belangrijk. Ga zo zitten dat bij voorkeur daglicht via het raam op je gezicht valt.

4. Gebruik een headset/ oortjes
Door oortjes te gebruiken kunnen ze jou beter horen en jij hem of haar. Zorg er wel voor dat je oortjes hebt met een microfoon.

5. Kleed je voor een sollicitatiegesprek
Trek datgene aan wat je gedragen zou hebben naar een fysiek sollicitatiegesprek.

6. Leg alles binnen handbereik
Pak, voor het gesprek start, alle materialen die je nodig hebt tijdens dit gesprek: Kladblok en een pen (voor aantekeningen want een storend omgevingsgeluid is ook het getik van jouw toetsenbord); A4’tje met vragen en gesprekspunten; Glas water; Je CV en sollicitatiebrief uitgeprint.

7. Maak oogcontact met je
gesprekspartner

Kijk je gesprekspartner aan op het beeldscherm. Houd er rekening mee dat de camera boven het beeld zit. Als jij dus zelf praat, kijk dan in de camera. Maak die eerste goede indruk, glimlach en heb een actieve maar rustige zithouding (dus niet onderuithangen maar ook niet te veel met je armen bewegen).

8. Laat mensen uitpraten
Vaak is er met beeldbellen een vertraging van 1 tot 2 seconden. In een fysiek gesprek zijn we gewend direct op iemand te reageren. Door de vertraging van skype dien je rust te hebben in je antwoord en bewuster te zoeken naar het moment om antwoord te geven. Laat de ander ook uitpraten voor jij begint te praten. Door elkaar praten op Skype zorgt voor een onduidelijk gesprek.

9. Einde gesprek? Verbreek
goed de verbinding

Je zal niet de eerste zijn die vergeet zijn camera uit te zetten en/of de verbinding per ongeluk niet verbreekt. Klik heel bewust op ‘ophangen’ en sluit het systeem af. Nu kan je weer vrijuit praten.