Ontdek jouw mogelijkheden voor leren en werken

Er zijn veel banen verloren gegaan, bijvoorbeeld in de horeca. Gelukkig er is ook veel werk bijgekomen. En in de zorg is er nog steeds een groot tekort. Dit was al zo voor corona en zo is het nu nog steeds.

Test jezelf

Je wilt weer aan het werk, maar je weet niet goed wat je kunt. Misschien heb je al een tijdje niet gewerkt. Waarom zou een werkgever voor jou kiezen? Er zijn vast wel mensen die jonger zijn, of die meer werkervaring hebben in het werk dat jij graag zou doen. Gelukkig is er meer mogelijk dan jij op dit moment denkt.

Ga je op zoek naar een nieuwe baan, dan is het goed om eerst te bedenken:

– Wat vind ik leuk en wat vind ik niet leuk?
– Waar ben ik goed in en waar ben ik minder goed in?
– Van welke dingen word ik vrolijk en wat geeft mij energie?
– Wat voor werk past hierbij?

Tip van het Leerwerkloket: Vraag je partner, een vriend of een familielid om deze vragen voor jou te beantwoorden. Vaak zien zij kwaliteiten die je zelf niet ziet

Onze adviseurs zijn er om jou te helpen. Wat zijn jouw kwaliteiten? En wat vind je leuk?

Bij het Leerwerkloket kun je testen doen om te zien waar je goed in bent en wat je wilt. De uitkomsten van deze testen kun je gebruiken om je cv op te pimpen. Werkgevers worden hier ook enthousiast van. Zij zien dan dat jij echt moeite hebt gedaan om aan het werk te komen en zullen je eerder uitnodigen voor een gesprek.

Wil je ook weten wat jouw kwaliteiten zijn? Neem nu contact op met het Leerwerkloket bij jou in de buurt. Het Leerwerkloket in jouw buurt vind  je op www.leerwerkloket.nl/leerwerkloketten

Melissa leert en werkt in de zorg

Melissa droomde altijd al van werken in de zorg. Toen ze haar baan als medewerker in een bedrijfskantine verloor, ging ze niet bij de pakken neerzitten. Tijdens haar intakegesprek bij UWV gaf ze aan dat ze graag wilde werken in de zorg. UWV verwees haar naar het Leerwerkloket en zo startte ze met een leerwerktraject tot verzorgende ig.  


“Na ruim drie jaar uit de running te zijn geweest wilde ik op mijn 22e weer gaan werken. Maar solliciteren met enkel mbo 1 en weinig werkervaring was destijds ook al niet makkelijk.”, vertelt Melissa.  “Via het uitzendbureau kreeg ik vier jaar geleden uiteindelijk een baantje als kassière bij een supermarkt. Ik kreeg hier de kans om mezelf te ontwikkelen en certificaten te halen. Die kans greep ik met beide handen aan. Zeven maanden nadat ik begon had ik onder andere mijn HACCP en sociale hygiëne op zak en stond ik als hoofdkassière achter de servicebalie. Helaas werd de supermarkt twee jaar later overgenomen en verloor ik mijn baan. Dankzij mijn behaalde certificaten werd solliciteren wel een stuk makkelijker en vond ik een nieuwe baan als medewerker in een bedrijfsrestaurant. Dat ging hartstikke goed, maar toen kwam corona.”

Investeren in jezelf
Melissa verloor haar baan en ging naar het UWV om een WW aan te vragen: “Ik legde mijn situatie uit aan de adviseur werk daar en vertelde wat ik het liefst van alles zou doen. Dat was werken in de zorg. Eigenlijk heb je minimaal niveau 2 nodig om in te stromen in de opleiding Verzorgende IG en dat had ik dus niet.”

Omdat Melissa best wel een complexe scholingsvraag had, werd zij door het UWV doorverwezen naar het Leerwerkloket: “En daar ben ik zo goed geholpen”, zegt ze nu. “Ik zei: ‘ik wil heel graag in mezelf investeren, ook al moet ik het zelf allemaal betalen en doen’.”

“Ik weet het nog precies. Ik was met mijn man en kinderen op de camping toen ik werd gebeld door een adviseur van het Leerwerkloket. Zij vertelde me dat er genoeg mogelijkheden waren voor mij. Ik kreeg zoveel energie van dat gesprek. Ze vertelde me over kleinere zorgorganisaties in de regio die ik zelf niet kende en over hoe ik wél toegelaten kon worden tot de opleiding die ik wilde volgen.”

Hulp van het Leerwerkloket
Melissa is vervolgens zelf gaan solliciteren. Met hulp van een adviseur van het Leerwerkloket schreef ze een goede motivatiebrief en wist ze haar persoonlijke eigenschappen beter te benoemen in haar cv. Ze werd uitgenodigd voor een gesprek bij een kleine zorginstelling en na dat gesprek hoorde ze direct dat ze in september kon beginnen. Omdat Melissa niet beschikte over de juiste vooropleiding moest ze nog wel een TOA toets doen om toegelaten te worden tot de opleiding.

“Ik belde toen mijn contactpersoon bij het Leerwerkloket om te vragen of ze nog een tip had. In dat gesprek vertelde ze me dat ze zelf ook wel eens zo’n toets had gemaakt en dat ze zeker wist dat ik dit kon. Ze heeft me echt uit dat gebrek aan zelfvertrouwen getrokken in dat gesprek. Dat heeft me zoveel zelfvertrouwen gegeven. Daardoor wist ik ineens dat het mij zou gaan lukken. Van de drie deelnemers aan de TOA toets had ik de hoogste score.”.

Dit is onbetaalbaar!
Melissa gaat nu één dag per week naar school en werkt daarnaast 24 uur per week. “En het is fantastisch. Om mensen ondersteuning te kunnen bieden op een gebied wat ze zelf niet kunnen. Je geeft ze iets wat ze zelf niet meer kunnen. De lach op die gezichten en hoe blij ze met je zijn. Dat is echt onbetaalbaar.”