Nieuwe baan? Vraag naar je pensioen!

Dit moet je weten over je pensioen voordat je met je (eerste) baan begint

Je bent bijna klaar met je studie. Misschien denk je erover na om nog verder te studeren. Of jij weet al zeker dat je aan het werk gaat. Als je op zoek gaat naar een baan krijg je te maken met veel verschillende arbeidsvoorwaarden. Primaire arbeidsvoorwaarden, zoals je salaris en reiskostenvergoeding kennen we allemaal. Daarnaast zijn er ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, een mobiele telefoon en je pensioen. In een sollicitatiegesprek komen de primaire arbeidsvoorwaarden vrij snel ter sprake, maar de secundaire arbeidsvoorwaarden niet altijd. Terwijl juist jouw pensioen een hele waardevolle secundaire arbeidsvoorwaarde is. Wist jij namelijk dat het gemiddelde pensioen 200.000 euro per persoon is? De moeite waard dus om even bij stil te staan. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over pensioen. Zodat jij goed voorbereid je sollicitatiegesprek kunt voeren!

Wat is pensioen
Pensioen is het geld dat je krijgt als je stopt met werken. Bij een fulltime baan, werk je gemiddeld één dag per week voor je pensioen. Terwijl je aan het werk bent, bouw je dus al inkomen op dat je krijgt als je stopt met werken. En dat krijg je net zo lang als je leeft. Zelfs als je honderd wordt, krijg je gewoon iedere maand pensioen. 

Het goede nieuws is dat je werkgever ook een deel betaalt voor jouw pensioen. De bijdrage van de werkgever is vaak hoger dan je eigen bijdrage. Het pensioenfonds waar je werkgever bij is aangesloten past op dit geld en zorgt ervoor dat dit bedrag groeit door het te beleggen. 

Belangrijk om te weten is dat pensioen geen verplichte arbeidsvoorwaarde is. In Nederland bieden gelukkig de meeste werkgevers de arbeidsvoorwaarde pensioen aan, maar niet iedereen. Vraag daarom altijd in je sollicitatiegesprek wat er voor pensioen is geregeld. 

Wat kun je vragen over pensioen?
Door tijdens je sollicitatiegesprek of arbeidsvoorwaardengesprek naar de arbeidsvoorwaarde pensioen te vragen laat je zien dat je vooruit denkt. En dat je je goed hebt verdiept in de verschillende arbeidsvoorwaarden die er zijn. Wij helpen je op weg met de volgende vragen en hoe je de antwoorden kunt interpreteren.

Q: Waar bouw ik pensioen op?
A: je toekomstige werkgever vertelt de naam van de pensioenuitvoerder waar je pensioen opbouwt. Een pensioenuitvoerder beheert jouw pensioen en zorgt ervoor dat er later een goed pensioen op je wacht. Van deze pensioenuitvoerder ontvang je informatie. En je kunt op de website kijken wat er precies voor jou is geregeld. Een goed pensioen is ongeveer 70% van je gemiddelde salaris. 

Q: Hoeveel betaal ik voor mijn pensioen (werknemersbijdrage)?
A: Het bedrag voor je pensioen wordt ingehouden van je bruto loon. Dit heet ‘pensioenpremie’. Je ziet je eigen bijdrage terug op je loonstrook. Door hier vooraf naar te vragen, kom je niet voor verrassingen te staan als je straks je eerste loonstrook bekijkt en ziet welk bedrag er netto op je bankrekening wordt gestort. 

Q: Hoeveel betaalt u als werkgever mee aan mijn pensioen (werkgeversbijdrage)?
A: Als je ook weet hoeveel je baas voor jouw pensioen betaalt, dan kun je inschatten of jouw eigen bijdrage hoog of laag is. De hoogte van de bijdrage van je werkgever voor jouw pensioen verschilt namelijk. Sommige werkgevers betalen niets of bijna niets. Andere werkgevers betalen 50% of zelfs 60%. 

Goed om te weten over jouw pensioen
De hoogte van pensioen beweegt mee met de keuzes die jij in je leven maakt. Ga je minder werken? Dan bouw je minder pensioen op. Ga je meer verdienen? Dan bouw je meer pensioen op. Ga je samenwonen of trouwen? Dan heeft je pensioenfonds voor je partner een partnerpensioen als jij komt te overlijden. Krijg je een kindje? Dan krijgt deze van jouw pensioenfonds tot een bepaalde leeftijd wezenpensioen mocht jij komen te overlijden. Partnerpensioen en wezenpensioen zijn niet leuk om over na te denken, maar het is wel belangrijk om te weten wat er in deze gevallen financieel is geregeld. En te onthouden dat je pensioenfonds hier dus ook een rol in speelt. Kijk daarom naar je pensioen als er iets verandert in je leven: Nieuwe partner, baan of huis? Nu iets doen aan je pensioen.nl. 

Over het Nederlandse pensioenstelsel
In Nederland is pensioen heel goed geregeld. Volgens internationale vergelijkingen hebben wij één van de beste pensioenstelsels ter wereld. Ons pensioenstelsel bestaat uit drie delen:

  1. AOW: dat is een basispensioen dat iedereen die in Nederland woont, vanaf een bepaalde leeftijd krijgt van de overheid. Het is prettig om de AOW aan te vullen.
  2. Pensioen via je werk: dat is pensioen dat je samen met je werkgever en je pensioenfonds opbouwt. Dit bedrag is een aanvulling van de AOW. 
  3. Pensioen dat je zelf regelt: denk aan spaargeld en vermogen in bijvoorbeeld een koophuis.

Het is dus belangrijk om de AOW aan te vullen. Wanneer je als zelfstandige gaat werken, bouw je niet automatisch pensioen op. Om dit goed te regelen moet je zelf actie ondernemen, net zoals je moet zorgen voor je andere arbeidsvoorwaarden. Denk aan je salaris en vakantiedagen. 

Hier vind je meer informatie over (jouw) pensioen:

Begrijpelijke pensioeninformatie voor jongeren: nuietsdoenaanjepensioen.nl
Animaties en podcasts waarin kort en in duidelijke taal wordt uitgelegd wat pensioen is, hoe het werkt en checklists met waar je op moet letten als er iets verandert in je leven, vind je op de website www.nuietsdoenaanjepensioen.nl. Deze website is een initiatief van de Pensioenfederatie, de koepelorganisatie van bijna alle pensioenfondsen in Nederland. 

Website van jouw pensioenfonds
Op de website van jouw pensioenfonds vind je alle informatie over jouw pensioenregeling. Ook telefonisch helpen ze je graag verder. Zij helpen je graag. 

Een totaaloverzicht van jouw pensioen: mijnpensioenoverzicht.nl of Pensioenchecker app
Een totaaloverzicht van jouw pensioen, inclusief de AOW, vind je op www.mijnpensioenoverzicht.nl of download hiervoor de Pensioenchecker app op je telefoon. Je logt in met je DigiD. Zo kun je eenvoudig 24/7 je pensioen checken. 

Aan de slag met pensioen? Doe mee met PensioenLab
Wil je nu meer leren over pensioen? Dan kun je meedoen aan PensioenLab. Hier ontmoet je andere jongeren die ook nieuwsgierig zijn geworden naar het onderwerp pensioen. In een groepje werk je aan een actueel pensioenvraagstuk, ga je met mensen uit de pensioensector en daarbuiten in gesprek en geef je advies over hoe ons pensioen in Nederland zou kunnen verbeteren. Daarnaast kun je (online) bijeenkomsten volgen waarin je meer leert over pensioen, een pensioenfondsbestuur en verantwoordingsorgaan. Tot slot kun je opgeleid worden tot pensioenfondsbestuurder. Onderdeel van deze opleiding is een stage bij het bestuur van een pensioenfonds. Meedoen aan PensioenLab is gratis en brengt je leuke, nieuwe contacten. Meer informatie vind je op www.pensioenlab.nl en volg @PensioenLab op Instagram.