Met de juiste mindset kan je nog verder komen

Hoe denk jij over jouw mogelijkheden en talenten? 

Waarom is de ene mens succesvol en de andere niet? Het heeft zo’n beetje alles te maken met de overtuiging die je hebt over je intelligentie en je kwaliteiten. Deze overtuiging heeft namelijk invloed op je gedachten, gevoelens en gedrag. Je mindset bepaalt je resultaten. 

Succesvolle mensen hebben eigenlijk altijd een ‘growth mindset’. Ze gaan nieuwe uitdagingen aan en geloven dat ze nieuwe dingen kunnen leren door oefening en inzet. Er zijn ook mensen die een ‘fixed mindset’ hebben. Dat houdt in dat ze ervan uitgaan dat je nu eenmaal behept bent met bepaalde kwaliteiten en talenten en dat die niet veranderbaar zijn. Kortom met een ‘fixed mindset’ ben je erg beperkt in je keuzemogelijkheden. Weg ermee dus. Waarom zou je jezelf zo behandelen? Je bent geboren om plezier te hebben en vrij je te ontwikkelen in welke richting je maar wil. Als je dat gelooft en bereid bent hard te werken om je doelen te behalen, zul je niet zo snel opgeven bij tegenslag en vroeg of laat komen waar je zijn wilt. Waar een wil is, is een weg. 

Niet bang zijn fouten te maken 
Als je ervan uitgaat dat je goed kunt worden in iets en je het op een gegeven moment onder de knie zult krijgen, ben je ook niet bang om fouten te maken. Het gaat erom dat je jezelf uitdaagt en dat je doorgaat als het moeilijk wordt. Belangrijk is het ook om jezelf een compliment te geven over je inzet, je doorzettingsvermogen en de strategie die je gebruikt hebt om iets te leren. Weet je wat een topsporter allemaal gedaan heeft om aan de top te komen? Dat is echt niet vanzelf gegaan hoor!

‘Van een droom kan 

je een doel maken’

Haal het beste uit jezelf 
Het is zeker mogelijk meer te gaan handelen vanuit een ‘growth mindset’. Iedereen denkt wel eens: dat kan ik niet of dat lukt me nooit. Het is zaak je bewust te zijn van zo’n aangeleerde gedachte en die vervolgens uit te dagen. De gedachte dient je niet meer en je kunt hem vervangen door een nieuwe. Oké, het lukt je nu misschien nog niet, maar als je stappen zet in de richting van dat doel, dan kom je er vroeg of laat vanzelf. Je hebt toch ook geleerd van brabbelen naar praten te komen. En voordat je kon lopen, heb ook jij gewoon rondgekropen. Haal jij al het beste uit jezelf? 

De reis en de bestemming 
Weet jij wat je wilt gaan doen? Mooi dan heb je een droom. Van de droom kun je vervolgens een doel maken. Het doel komt niet vanzelf naar je toe, je moet er wat voor doen en dat is eigenlijk wel zo leuk. Probeer te genieten van het proces. Hoe was het ook alweer? O ja: het draait niet allen om de bestemming, de reis er naartoe is net zo boeiend. 

Doorzettingsvermogen 
Als je weet wat je doel is, dan ga je een plan maken om dat doel te bereiken. Klinkt simpel, toch? Vervolgens ga je nadenken over welke stappen je gaat zetten om je plan uit te voeren. De volgorde van de stappen en de tijd die de stappen in beslag nemen zijn ook belangrijk. Tijdens de uitvoering van je plan houd je natuurlijk in de gaten of het gaat zoals je wilde dat het zou gaan. Bij de uitvoering van een plan is het noodzakelijk dat je je emoties onder controle hebt. Je moet namelijk wel in staat zijn je aandacht erbij te houden en je niet laten afleiden. Geen uitstelgedrag tentoonspreiden, maar doen wat je met jezelf hebt afgesproken op het geplande moment is onontbeerlijk. Het kan zijn dat het proces langzamer of sneller gaat dan je had gedacht. In dat geval moet je bereid zijn je plan aan te passen. De kans is best groot dat er onderweg het een en ander tegenzit. Geen probleem, dat hoort erbij en je doet ‘gewoon’ een beroep op je doorzettingsvermogen. Succes verzekerd! ‹‹