Kort & Goed

Stagevergoeding meestal niet verplicht 
Stagebedrijven mogen bijna allemaal zelf bepalen wat voor vergoeding ze je geven. Ze bieden jou immers de mogelijkheid ervaring op te doen. Toch is er een gemiddelde te geven. Zo krijg je als vmbo’er vaak geen stagevergoeding, maar wel een reis- en/of onkostenvergoeding. De gemiddelde stagevergoeding bij een mbo-stage voor vier dagen per week is 182 euro. Bij een stage voor vijf dagen per week is de gemiddelde vergoeding 227 euro bruto per maand. We hebben het over bruto, omdat er nog belasting afgaat. 

Wie bij de rijksoverheid stage gaat lopen krijgt sinds 1 januari 2022 zeker een stagevergoeding van 652 euro per maand. Die stagevergoeding is gebaseerd op een vijfdaagse werkweek, waarbij wordt uitgegaan van 40 uur stage (5 dagen van 8 uur) per week. 

Met je diploma naar het buitenland
Ben je net afgestudeerd en wil je een tijdje in het buitenland gaan werken? Goed idee. Maar hoe laat je werkgevers zien wat jouw diploma in dat land waard is? 

Als je met je Nederlandse mbo-diploma wilt werken of studeren in een ander Europees land, dan kun je door middel van het Europass Certificaatsupplement aan je toekomstige werkgever laten zien welke opleiding je hebt gevolgd.  De certificaatsupplementen zijn beschikbaar gesteld door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven. Zie www.s-bb.nl/cs.

Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Bereid je dan goed voor.

‹‹ Verdiep je in het bedrijf en de branche en bekijk de website.
‹‹ Bereid je voor op vragen zoals:
– Wat zijn je talenten?
– Waar ben je minder goed in?
– Wat wil je leren?
– Waarom denk jij dat je bij dit team en deze organisatie past?
– Wat kunnen collega’s van jou leren?
– Waarom wil je juist bij dit bedrijf stagelopen?
‹‹ Welke vragen heb jij voor het bedrijf?
Bijvoorbeeld: wat verwachten jullie van een stagiair, om welke dagen gaat het of is er een stagevergoeding?
‹‹ Een eerste indruk is belangrijk, zorg daarom dat je er verzorgd uitziet.
‹‹ Geef niet alleen sociaal wenselijke antwoorden, laat ook je persoonlijkheid zien.
‹‹ Een leerbedrijf verwacht niet dat je veel werkervaring hebt, speel daarom in op wat je wel kunt bieden zoals: enthousiasme, leergierigheid en kennis van nieuwe technologieën.
‹‹ Maak aantekeningen tijdens het sollicitatiegesprek.

Voor meer sollicitatietips, zie: www.stagemarkt.nl