Kort & Goed

Skills The Finals 2022
Het jaarlijkse NK voor beroepen Skills The Finals vindt op 31 maart en 1 april 2022 plaats in Utrecht. Tijdens dit tweedaagse finale-evenement in de Jaarbeurs strijden honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten om de prestigieuze titel Nederlands Kampioen in hun vakgebied. Het evenement is de afsluiting van een jaarlijks vo- en mbo-programma, waarbij het beroepsonderwijs wordt gepromoot en leerlingen en studenten hun talenten kunnen etaleren. WorldSkills Netherlands organiseert het evenement in nauwe samenwerking met de Utrechtse mbo-scholen ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, Grafisch Lyceum Utrecht en Nimeto. 

Benieuwd naar de kwalificatiewedstrijden? 
Kijk dan op: worldskillsnetherlands.nl

Hoe vind ik een BBL-leerbedrijf?
Op de website Stagemarkt zijn alle erkende leerbedrijven te vinden die je aan kunt schrijven. Ook vind je hier informatie over het maken van een cv, hulp bij het schrijven van een sollicitatiebrief en tips voor het voeren van een sollicitatiegesprek.

Energietransitie biedt kansen voor mbo’ers in techniek en gebouwde omgeving
Isolatiemonteur, zonnepanelenmonteur, monteur warmtenetten, energieprestatieadviseur. Dat zijn beroepen waar de energietransitie om vraagt. Voor mbo’ers biedt dit bijzondere kansen, of het nu gaat om jonge studenten of volwassen zijinstromers. Met de publicatie ‘Klimaatbanen in de gebouwde omgeving’ brengen UWV, SER en SBB de details in kaart.

Om de klimaatdoelen te behalen moeten nieuwe en bestaande woningen, kantoren en andere gebouwen worden verduurzaamd. Het bouwen en aanpassen van al die gebouwen vraagt om technisch geschoolde medewerkers. Maar juist aan die medewerkers zien werkgevers in Nederland een groot tekort. 

In het derde kwartaal van 2021 telde UWV bijna 46.000 vacatures voor beroepen in de sector Techniek en gebouwde omgeving die nodig zijn voor de klimaatdoelen. De meeste vacatures staan open voor werkvoorbereiders en calculatoren bouw en installatietechniek (4.700), loodgieters en installateurs (4.600), timmerlieden (4.400) en elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties (4.400).

Met de publicatie ‘Klimaatbanen in de gebouwde omgeving’ brengen de UWV, SER en SBB in beeld aan welke beroepen grote behoefte is, met welke werkzaamheden mbo’ers bijdragen aan de klimaatdoelen in de gebouwde omgeving en wat ze daarvoor moeten kennen en kunnen. Werkgevers, onderwijsinstellingen, jonge studenten en volwassen zijinstromers kunnen met deze informatie aan de slag. 

Bron: s-bbl.nl