Kiezen voor je toekomst in de bouw Duurzaamheid is niet voor dummy’s

De bouw- en infrasector is een innovatieve sector. Steeds meer bedrijven gebruiken robots en andere slimme technische ontwikkelingen en kennis uit de game-industrie. Waarom zou je een gebouw meteen in de echte wereld neerzetten, als je het eerst virtueel kunt uitproberen en alle fouten er van tevoren uit kunt halen? 

Als je in de bouw en infra werkt, bouw je aan je eigen toekomst én je bouwt ook nog eens mee aan een duurzame wereld. Mooi dat je daaraan kunt bijdragen en daarmee een goede boterham kunt verdienen. Win-win noemen we dat. 

Andere beroepen in de bouw 
We willen in Nederland in korte tijd een miljoen huizen neerzetten. Dat moet ook wel, want iedereen verdient een dak boven het hoofd. Jij ook. Als we met elkaar de schouders eronder zetten, dan gaat het ook zeker lukken. De huizen van de toekomst worden gelukkig op een slimmere manier ontworpen en op een slimmere manier gebouwd. Zo worden er al huizen en onderdelen gemaakt in fabrieken. De moderne medewerker op de bouwplaats is dan ook een ander soort beroepskracht dan vroeger. Je hoeft niet per se een technische opleiding te hebben. Ook als je uit de ICT komt, economie hebt gestudeerd of gewoon als je virtuele skills hebt, zou je wel eens de juiste match kunnen zijn met deze levendige sector. 

Stad van morgen 
De bouw en infra heeft een heleboel verschillende kanten en dan is elk project ook nog eens anders. Je hoeft je in ieder geval nooit te vervelen. Aanpakkers, meedenkers en jongeren met goede ideeën zijn meer dan welkom. Niet alleen om huizen te ontwerpen en neer te zetten. Ook kantoren om in te werken, wegen, bruggen en tunnels moeten bedacht en gemaakt worden. In de stad van morgen, is alles met al het andere verbonden. Dat maakt het leven voor iedereen veiliger en comfortabeler en het is beter voor onze planeet. 

Waar heb jij zin in? 
In de bouw kan je telkens weer nieuwe dingen doen, als je eenmaal voor de richting gekozen hebt. Je mag natuurlijk lange tijd hetzelfde blijven doen, als je dat juist fijn vindt. Maar als je zin hebt om je verder te ontwikkelen en carrière te maken, dan zijn er heel veel mogelijkheden: van cursussen tot complete opleidingen. Of je nu rechtstreeks vanuit het vmbo komt en een leerwerktraject wil doen of dat je een mbo-, hbo- of wo-diploma hebt en je van daaruit verder wil ontwikkelen. 

De bouw en infra heeft een heleboel verschillende kanten en dan is elk project ook nog eens anders. 

Techniek 
Techniek is niet meer weg te denken uit de bouw en infra. Er wordt gewerkt met drones en graafmachines zijn uitgerust met hypermoderne software. Wist je dat het al mogelijk is om met satellieten vanuit de ruimte te zien waar de wegen en dijken onderhoud nodig hebben? Ook worden er robots ingezet. Die robots kunnen voegen en metselen, materialen aanreiken, noem maar op. Super handig en nog kostenbesparend ook. En dat is ook nodig, want anders kost het veel te veel geld, tijd en energie. En dat zijn juist de dingen waar we zuinig op willen zijn. 

Duurzaamheid 
Aandacht voor de natuur staat iedere dag hoger op de agenda. Uitvindingen en nieuwe spelers op de markt zijn er volop. Een goed voorbeeld van een veelbelovende uitvinding is de Cesar batterij van Cees van Nimwegen. Daarmee is het mogelijk warmte in de zomer op te slaan in beton om er in de winter huizen mee te verwarmen. Deze warmtebatterij staat in een bijzonder innovatieve en duurzame omgeving: Ecodorp Boekel. Daar wordt een wijk gebouwd die meer broeikasgassen uit de lucht haalt dan ze uitstoot en waar rekening is gehouden met de effecten van klimaatverandering: wateroverlast, hitte, droogte en wind. In de wijk komen verder mantelzorgwoningen, een buurthuis en een werkplaats en kantoren. Waterzuivering, energievoorziening en voedselvoorziening gaan ze zelf regelen. 

Kom op 20 april 2023 naar Future Builders Day!
Wil je proeven hoe innovatief de bouw van de toekomst is? Kom dan op donderdag 20 april 2023 naar Future Builders Day. Het wordt een spetterend real-life evenement over digitalisering, circulariteit en technologische innovaties in de bouw. Tijdens dit event kan je speeddaten, netwerken, op zoek gaan naar een leuke stageplek en je laten inspireren. Wil je nu al meer weten over robotisering in de bouw, 3D betonprinten, de digitalisering van de bouw, kunstmatige intelligentie en de stad van de toekomst, kijk dan op de Bouwend Nederland website naar video’s van eerdere Future Builders events. Ben je enthousiast? Meld je dan alvast aan door een mailtje te sturen naar j.vankooten@bouwendnederland.nl ‹‹

Jij gaat het maken in de bouw
In de bouw en infra is een oneindig aantal beroepen waarin jij jouw talenten kwijt kunt. Eén ding hebben alle beroepen gemeen: Je werkt mee aan de toekomst van heel Nederland en die van jezelf. Of je nou een skyline van een grote stad vormgeeft of je bezighoudt met het verduurzamen van een woonwijk.

Wil je weten welke mogelijkheden de bouw & infra jou biedt?  Laat je inspireren op jijgaathetmaken.nl.